Video. Zilele Brașovului. Plan de mobilitate pentru cele trei zile de sărbătoare

Brasov24Știri5 hours ago6 Views


Video. Zilele Brașovului. Plan de mobilitate pentru cele trei zile de sărbătoare

Mai sunt doar două zile până când Brașovul intră în sărbătoare și încep zilele orașului, care vor culmina cu ziua de duminică, când cele șapte cete de juni vor coborî în cetate, unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității noastre.
Pentru a veni în sprijinul brașovenilor și turiștilor care vor să se bucure de această sărbătoare, municipalitatea, împreună cu partenerii instituționali, a elaborat un plan de mobilitate care să asigure desfășurarea în condiții optime a tuturor acestor evenimente, mai ales că la Parada Junilor participă zeci de mii de localnici și vizitatori.
Astăzi, primarul George Scripcaru a invitat toate grupurile de juni și instituțiile implicate pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru această sărbătoare. Discuțiile au vizat ultimele detalii legate de planul de mobilitate pregătit de municipalitate și de restricțiile necesare pentru ca aceste evenimente să se desfășoare în condiții de siguranță.
,,Am vrut să ne întâlnim cu toți cei care au un rol în aceste evenimente – și toți sunt foarte importanți, fie că vorbim de fiecare șef de grup de juni, de colegii de la străzi, de la salubrizare, de la iluminat, de la transport, de la Poliția Municipiului, Jandarmerie, ISU sau Poliția Locală. Ne-am întâlnit să vedem care sunt detaliile care trebuie finalizate pentru zilele următoare. Sunt zile frumoase, importante și este bine să ne bucurăm de aceste zile împreună cu toți brașovenii și cu toți oaspeții care vor fi în Brașov în această duminică. Evenimentul este transmis și pe TVR1, în direct, și este important să facem lucrurile așa cum trebuie, să promovăm orașul așa cum se cuvine. (…) Duminică îi aștept pe toți brașovenii și pe toți vizitatorii acestui oraș să fie prezenți, începând cu ora 11.00, în Piața Unirii sau pe tot traseul George Barițiu, Mureșenilor, Bulevardul Eroilor, Republicii, Poarta Schei, Pietrele Solomon, să ne bucurăm de Parada Junilor. Este un lucru minunat că avem acest eveniment și le mulțumesc junilor că și în acest an sunt prezenți pentru a arăta românilor ceea ce este frumos la Brașov. Le mulțumesc, pentru că fac un efort foarte mare!”, a declarat primarul George Scripcaru.
Parada celor 7 cete de juni, călări, aduce pe străzile orașului și la Pietrele lui Solomon zeci de mii de brașoveni și turiști, care vin să se bucure de un eveniment unic în țară, nu numai pentru simbolistica sa, ci și prin amploare.
Prezenți la ședință, reprezentanții grupurilor de juni au explicat ce presupune pregătirea acestui eveniment, ,,Coborârea Junilor în cetate” sau ,,Ziua de călări”, dar și importanța lui pentru identitatea comunității locale.
,,Pregătirile pentru marea noastră sărbătoare au început de foarte mult timp. Implică mai multe aspecte aceasta pregătire, suntem nevoiți să ne interesăm de unde putem face rost de cai, trebuie să mergem să ne acomodăm cu caii pentru a ne prezenta cât mai frumos în ziua de paradă și mai sunt și celelalte probleme organizatorice, precum amenajarea locurilor dintre pietre unde ne desfășurăm activitatea de duminică, instruirea membrilor societății, călăreți, care vor participa la paradă, în sensul respectării fluenței paradei, a frumoasei comportări pe cal, a bunei comportări cu caii etc. Suntem 37 de călăreți participanți de la Junii Naționali Albi. Încercăm să ne menținem la un anumit nivel pentru a duce mai departe această frumoasă tradiție. I-aș invita pe toți cei interesați să participe la parada noastră, să admire costumele, caii și tot ce se va desfășura în cursul zilei de duminică”, a precizat Ovidiu Gonțea, președintele Junilor Naționali Albi.

Pe lângă aceste pregătiri necesare, ,,Ziua de călări” presupune și un efort foarte mare, unii dintre juni fiind nevoiți să călărească zeci de kilometri pe parcursul acestei zile, în costumele tradiționale care în unele cazuri, sunt de o greutate apreciabilă.
,,Ca în fiecare an, așteptăm cu nerăbdare această zi. Este poate cea mai importantă din viața de june, nu numai pentru noi, cât și pentru comunitate. Bineînțeles că, pe lângă ceea ce se vede, e o întreagă logistică și muncă în spate. De fiecare dată am fost sprijiniți și de autorități în acest sens, pentru că devine din ce în ce mai greu să desfășurăm o astfel de activitate, eminamente rurală, într-o metropolă ca Brașovul. Și atunci avem nevoie de sprijin, pe lângă eforturile pe care familiile noastre le fac an de an. Brașovechenii au probabil cel mai lung traseu dintre toți junii, călărim undeva la 13-14 km pe sens, deci mergem undeva la 28-30 de km pe zi; în funcție de unde luăm vătaful dimineața, periplul prin Brașov este destul de mare, iar cartierul Brașovul Vechi este similar ca și areal cu Schei, deci efortul este destul de mare, dar este un efort plăcut, atât pentru noi, cât și pentru brașoveni – pentru că ies la ferestre, suntem ovaționați, se bucură toată lumea de această zi de sărbătoare, în care rostul nu este niciun altul decât acela de a vesti Învierea lui Hristos”, a explicat Mihai Moraru, președintele Societății Junilor Brașovecheni.
Dar dincolo de eforturile pe care fiecare familie de juni le face, importantă este tradiția de a fi june și de a reprezenta cu cinste grupul din care faci parte.
,,Am pregătit caii, ne-am pregătit merinde, să vă întâmpinăm cu drag. Trebuie să trăiești ca un june, să duci tradiția mai departe. Din 1984 particip la paradă, întâi la Junii Tineri și după ce m-am căsătorit, la Junii Bătrâni. Anul acesta grupul nostru vine cu 25 de călăreți. Este o sărbătoare importantă pentru Brașov și invităm toată comunitatea Brașovului să vină să ne vadă, să ne susțină și să se bucure de această sărbătoare a comunității noastre”, a subliniat Dan Matei, președintele Junilor Bătrâni.

Mobilitate
Pentru a asigura un acces cât mai facil pentru cei care vor să vadă parada, dar și ținând cont de restricțiile de circulație care se introduc cu această ocazie, municipalitatea, în parteneriat cu operatorul de transport RATBV, a luat decizia de a crește frecvența mijloacelor de transport de pe 14 linii care fac legătura între cartiere și centrul orașului.
Astfel, în intervalul orar 9:00-18:00, pe aceste linii vor circula peste 82 de autobuze (față de 36 câte ar fi circulat într-o zi normală de duminică). Liniile suplimentate vor fi 1, 2, 2B, 4, 6, 16, 17, 24, 28, 31, 34, 36, 41, 50.
Numărul de autobuze va fi de două, trei sau chiar patru ori mai mare decât într-o zi normală de duminică, pe traseele menționate.
Autobuzele și troleibuzele RATBV vor circula cu 15 minute mai târziu față de momentul închiderii circulației și vor intra în trafic cu 15 minute mai devreme față de autoturisme, odată cu reluarea circulației.
Cele două parcări dintre AJOFM și Casa Armatei vor fi blocate și destinate stocării autobuzelor, pentru a fi gata de plecare din Livada Poștei în momentul redeschiderii circulației. De asemenea, banda 3 de pe Nicolae Iorga (în aliniament cu Parcul Nicolae Titulescu), între primărie și str. Lungă, va fi de asemenea dedicată staționării autobuzelor.
Începând cu ora începerii paradei Junilor, autobuzele vor fi deviate pe Str. Vlad Țepeș, având stație pentru debarcarea călătorilor la capătul străzii, în dreptul Teatrului Dramatic. Autobuzele alocate suplimentar (pe cele 14 linii) se vor stoca în zona AJOFM și aliniamentul Parcului Titulescu.
În data de 26.04.2025 linia 50 (Camera de Comerț-Solomon) urmează a fi suplimentată cu 5 autobuze față de programul de circulație aferent unei zile de sâmbătă (4 autobuze), pentru a asigura o frecvență de trecere prin stații de 5-6 minute.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...