Sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, publicul este invitat la spectacolul cu capodopera verdiană „La Traviata”, una dintre cele mai iubite și interpretate lucrări pe mapamond.
Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec datorat, în primul rând, mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854, pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneția, opera a avut un real succes.
Libretul operei a fost scris, în limba italiană, de Francesco Maria Piave. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că, în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valéry.
Dumas-fiul scrie romanul bazându-se pe propriile experiențe cu Marie Duplessis, cea mai faimoasă curtezană franceză a vremii, cu care avusese o relație romantică. În scurta sa viață, Duplessis a fost amanta unor bărbați bogați și influenți din Paris, inclusiv aristocrați, dar și a compozitorului Franz Liszt și, se pare, chiar a tatălui lui Dumas, autorul „Celor trei mușchetari” și a „Contelui de Monte Cristo”. La fel ca personajul Violetta din „La Traviata”, ea moare de tuberculoză la doar 23 de ani…
„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a celebrei curtezane din înalta societate pariziană a secolului al XIX-lea. Povestea Violettei Valéry impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valéry devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul.
Mai mult decât alți compozitori italieni de operă ai vremii, Verdi a unificat muzica și a subliniat dramatismul acțiunii prin utilizarea unor tehnici, precum frazele repetate („Ah, fors’è lui” a Violettei amintește de declarația de dragoste a lui Alfredo și continuă ca o temă de iubire), instrumentația (viorile subliniază caracterul Violettei încă din uvertură), ornamentația de coloratură care reflectă agitația și continuitatea muzicală (prin estomparea liniei dintre recitativ și arie).
În timpul vieții lui Verdi, „La Traviata” a fost una dintre cele mai interpretate opere și continuă să fie așa și în prezent fiindcă trăirile personajelor pot fi simțite imediat, iar acordurile muzicale sunt absolut splendide.
În distribuție: Violetta Valéry – Cristina Maria Oltean (invitată), Alfredo Germont – Mihai Irimia, Giorgio Germont – Alexandru Aghenie, Gastone – Claudiu Bugnar, Flora Bervoix – Carmen Topciu, Annina – Sonia Hazarian, Baronul Douphol – Marian Rește, Marchizul d’Obigny – Șerban Lupei, Doctorul Grenvil – Dan Popescu, Majordomul – Dan Ionescu, Grădinarul – Șerban Dinu. Soliști balet: Melania Condoiu, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi va aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent coregrafie: Mihaela Pop. Asistent mișcare scenică: Alexandra Scriminț. Regie scenă: Silvia Papadopoulos, Alina Nistor.
Invitată pentru o întruchipa pe Violetta Valéry în spectacolul acestui sfârșit de săptămână, soprana Cristina Maria Oltean (Opera Națională București) vine, pentru prima dată, pe scena Operei Brașov.
În 2007, Cristina Oltean a decis ca, pe lângă Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică pe care o urma, să studieze canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde, în 2013, și-a finalizat și studiile de Master. În paralel, a fost prezentă la numeroase cursuri de măiestrie susținute de renumiți artiști: Simina Ivan (Viena), Monica Mauch (Germania), Elizabeth Lund (Austria), Horiana Brănișteanu (Salzburg), Mariana Nicolesco, Leontina Văduva, Maria Slătinaru-Nistor.
A participat la numeroase competiții și are în palmares: Premiul II la Concursul Național de Interpretare Piatra Neamț – 2011, Premiul III la Concursul de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu” Ploiești – 2009, Premiul Special al Juriului la Concursul Național al Liedului Românesc Brașov – 2011, Premiul Special al Concursului Internațional de Canto VOX ARTIS Sibiu – 2014, Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Canto Internationaler Lions Gesangswettbewerb der Festspiele Immling (Germania) – 2016.
Artista este o prezență constantă pe scenele teatrelor și a mai multor filarmonici din țară: Opera Română Craiova, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Sala Radio București, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Filarmonicile din Târgu Mureș, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Brașov etc.
Cu aceste ocazii a strălucit în rolurile: Gilda din „Rigoletto” și Violetta Valery din „La Traviata”, ambele de G. Verdi, Regina Nopții din opera „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, Adina din opera „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, Franziska Cagliari din opereta „Sânge vienez” de J. Strauss-fiul, Madame Herz din „Directorul de teatru” de W.A. Mozart, Esmeralda din „Notre Dame de Paris” de R. Cochiant, Lucy din „The Telephone” de G.C. Menotti, în același timp susținând, cu succes, o serie de concerte de arii, duete și lieduri. „Carmina Burana” de C. Orff, „Misa în si minor” și „Oratoriul de Crăciun” de J.S. Bach, „Stabat Mater” de G.B. Pergolesi, „Requiem” de G. Fauré, „Peer Gynt” de E. Grieg, „Messiah” de G.Fr. Haendel, „Requiem” de W.A.Mozart sunt creații care fac parte din repertoriul vocal-simfonic al Cristinei Maria Oltean.
Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are trei pauze.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Duminică, 18 mai 2025, de la ora 11.30, în Sala Operei Brașov, micii artiști ai Studioului de Balet pentru copii al Operei Brașov – îndrumați de Iulia Coșeriu, fostă solistă de balet, vor prezenta spectacolul „Rapsodia florilor”, la finalul cursului pe care l-au urmat în acestă stagiune. „Așa cum spune și titlul, protagonistele spectacolului din acest an sunt florile. Aveam nevoie de un simbol al frumuseții și al gingășiei pentru a pune în valoare coloana sonoră a spectacolului constituită din creațiile compozitorilor români. Atât piese celebre din repertoriul românesc, dar și unele mai puțin cunoscute, pe care le-am descoperit cu mare bucurie, vor acompania micii balerini ai Studioului de Balet al Operei Brașov. Așadar, vă invit să fim împreună prin dans, frumusețe și autenticitate!”, afirmă Iulia Coșeriu.
„Rapsodia română nr. 1” și „Balada pentru vioară și orchestră” – George Enescu, „Valurile Dunării” – Iosif Ivanovici, Fantezie „Capriciu” – Eduard Caudella, „Piesă pentru harpă” – Marțian Negrea, „Moment muzical” – Nicolae Kirculescu și „Dans țărănesc” – Constantin Dumitrescu sunt fragmentele muzicale pe care micii balerini vor evolua în spectacolul de duminică.
Spectacolul durează o oră și nu are pauză.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!