Firmele sau persoanele fizice autorizate care folosesc muzică ambientală în cadrul activităților comerciale desfășurate trebuie să dețină o licență în acest sens și să plătească lunar o anumită taxă. Taxele pentru muzica ambientală se vor majora din luna mai, odată cu intrarea în vigoare a unei decizii recente a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Indiferent dacă folosesc muzica în afacerea lor în scop ambiental (de pildă, hotelurile, restaurantele, terasele etc.) sau ea reprezintă obiectul principal de activitate (de exemplu, în cazul discotecilor, școlilor de dans, spectacolelor sau al unor evenimente), firmele trebuie să dețină o licență în acest sens și să plătească anumite taxe.
Din 1 mai, potrivit Deciziei ORDA 68/2025, tarifele lunare datorate de firme și de persoanele fizice autorizate pentru difuzarea muzicii în scop ambiental se majorează.
Unități de cazare – În cazul hotelurilor, motelurilor, hostelurilor, vilelor sau cabanelor turistice, satelor de vacanță, campingurilor, apartamentelor sau camerelor de închiriat, pensiunilor turistice sau agroturistice de trei stele sau margarete, după caz, taxa/ cameră/ lună va fi, de luna viitoare, de 1,88 lei, în timp ce în cazul celor de patru stele/ margarete, taxa va fi de 2,5 lei.
Unități de alimentație publică din orașe și stațiuni turistice – În cazul restaurantelor, teraselor, barurilor, birturilor, berăriilor, fast-food-urilor sau pizzeriilor situate în orașe și stațiuni turistice, ce au suprafețe între 201 și 300 de m2, remunerația datorată pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental va fi de 168 de lei. Aceeași valoare o are taxa și în cazul localurilor similare ca suprafață în care comunicarea publică a operelor muzicale se face prin prestații ale artiștilor interpreți sau formații de artiști.
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.