România a înregistrat în prima zi de Paşte cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW şi un mix energetic dominat de surse curate, a anunţat Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica, potrivit Agerpres.
De asemenea, producţia hidro a coborât şi ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.
În acest context, ţara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro şi fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziţiei verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susţine preşedintele APCE, Dan Pîrşan, într-un comunicat transmis Agerpres. Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Naţional, confirmând previziunile specialiştilor şi testând în mod concret capacitatea reţelelor de distribuţie, precum şi gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.
„Consumul redus, coroborat cu lipsa de modernizare a reţelelor şi concentrarea mare de prosumatori în anumite zone, a generat supra-voltaje în reţelele de joasă tensiune. Cauzele identificate au fost multiple: de la infrastructură învechită, la prosumatori care au injectat semnificativ favorizaţi de vremea însorită”, precizează preşedintele APCE.
Asociaţia a lansat, în prealabil, un apel civic către prosumatori – persoane fizice şi juridice – de a limita temporar injectarea energiei în reţea sau de a deconecta invertoarele, pentru a sprijini funcţionarea stabilă a reţelelor locale. „Răspunsul a fost prompt şi solidar: sute de prosumatori au informat numai astăzi Asociaţia că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situaţii critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrşan.
Pe de altă parte, specialistul APCE avertizează că fără investiţii urgente în modernizarea reţelelor şi în soluţii de stocare, stabilitatea Sistemului Energetic Naţional poate deveni vulnerabilă, având în vedere că în 2026 vor fi mai mulţi prosumatori, iar provocările vor fi de asemenea mai mari.
„Cu un număr estimat de peste 320.000 de prosumatori în 2026, dintre care mulţi vor deţine şi sisteme de stocare, provocările legate de gestionarea eficientă a energiei produse local se vor intensifica. Fără investiţii urgente în modernizarea reţelelor şi în soluţii de stocare, stabilitatea Sistemului Energetic Naţional poate deveni vulnerabilă. APCE rămâne dedicată misiunii sale de reprezentare, informare şi coeziune a comunităţii prosumatorilor din România, fiind un partener activ în dialogul cu autorităţile, distribuitorii şi consumatorii, pentru o tranziţie energetică echitabilă şi sustenabilă”, a concluzionat preşedintele APCE, Dan Pîrşan, în comunicatul citat.