Strada Republicii a purtat de-a lungul timpului diferite denumiri. În trecut era cunoscută drept Ulița Căldărarilor, pentru că aici își aveau atelierele breslașii căldărari, pentru ca mai apoi să devină Strada Porții, deoarece în zona în care este acum Modarom, se afla principala poartă de intrare în cetatea Brașovului, așa cum aflăm de pe pagina oficială de facebook a Muzeului de Etnografie din Brașov.
„Inaintea acestei porti erau bălți mari, care inundau terenul în caz de primejdie. Pe sub turnul ei puteau trece carele și pietonii, cotind în unghi drept prin niste ganguri întunecoase. Turnul avea un ceas mare și era împodobit cu fresce frumoase. Porțile care se închideau seara de amândouă părți ale turnului erau de stejar și aveau șine de fier. Un
Pe strada Porții se deschide în 1910 hotelul Coroana, cel mai luxos complex turistic din Brașovul începutului de secol XX, la parterul căruia funcționa vestita cafenea Coroana, locul în care se cântau potpuriuri din operete, muzică vieneză, valsuri, polci, muzică populară și unde „de trei ori pe săptămână, în fiecare joi, sâmbătă şi duminică, în sala de la subsol, de la orele zece seara, se dansa”. Tot aici brașovenii puteau răsfoi peste 100 de ziare și reviste în saloane și separeuri elegante.
Astăzi, strada Republicii rămâne poate cea mai animată și pitorească din Brașov, păstrând farmecul vremurilor de altădată. De la atelierele meșteșugarilor și forfota cafenelelor de epocă și până la atmosfera vibrantă de astăzi, strada continuă să fie un simbol al orașului.