Un zâmbet frumos reușește să cucerească încă de la prima vedere. De multe ori însă, acesta poate să fie afectat de problemele dentare. Sănătatea orală nu trebuie neglijată, motiv pentru care este recomandat să existe o rutină zilnică de îngrijire, dar și vizite periodice la medicul stomatolog.
Un zâmbet frumos reușește să cucerească încă de la prima vedere. De multe ori însă, acesta poate să fie afectat de problemele dentare. Sănătatea orală nu trebuie neglijată, motiv pentru care este recomandat să existe o rutină zilnică de îngrijire, dar și vizite periodice la medicul stomatolog. Când vine vorba de carii dentare avansate, atunci este nevoie de un tratament de reabilitare mai amplu și poate chiar de intervenții complexe. Din fericire, tehnologia modernă a revoluționat modul în care sunt tratate aceste probleme. În ziua de azi, pacienții pot găsi tratamente mai rapide, mai precise și mai confortabile.
Refacerea dintelui prin coroane dentare
Coroanele dentare pot fi o opțiune excelentă în cazul unui dinte deteriorat în urma unei carii profunde. Acestea devin practic un scut protector care acoperă complet dintele, refăcând forma, dimensiunea, rezistența și estetica acestuia. Se utilizează în special când dintele este prea distrus pentru a fi restaurat doar cu o plombă. Coroanele pot proteja astfel ce a mai rămas din dintele afectat. După curățarea cariei și eventualul tratament de canal, dintele rămâne adesea foarte slăbit. Coroana îl acoperă complet și împiedică fracturarea lui în timpul masticației. În plus, dintele își recapătă forma anatomică și poate fi folosit normal la mestecat, fără dureri sau disconfort. Rolul coroanei este să sigileze complet dintele, împiedicând bacteriile să pătrundă și să cauzeze o nouă carie. Se pot folosi materiale precum zirconiu sau ceramică integrală care imită perfect dintele natural. Coroanele dentare vin cu beneficii și pe partea de estetică. Acestea reprezintă o soluție optimă pentru dinții frontali sau laterali vizibili în zâmbet.
Plombare/Obturație
Procedura de plombare sau obturație reprezintă una dintre metodele frecvente în cazul cariilor dentare. Prin această procedură, medicul stomatolog îndepărtează țesutul cariat și umple spațiul gol cu un material special pentru a reconstrui forma și funcția dintelui. Plombarea se folosește când este vorba despre o carie modestă. Sunt situații când caria afectează doar smalțul și dentina, fără să ajungă la nerv (pulpa). Sau când sunt fracturi mici ale dintelui, iar bucata mică afectată se poate reconstrui cu compozit estetic. Însă, în cazul în care dintele este prea afectat și nu mai poate susține o plombă, atunci se recomandă coroana dentară.
Tratamentul cariilor cu laser
Laserul dentar este una dintre cele mai inovatoare tehnologii în stomatologia modernă și este din ce în ce mai folosit în tratamentul cariilor dentare. În astfel de cazuri, laserul poate elimina partea de dinte afectată fără a atinge dintele cu freza clasică. Printre avantajele pe care le oferă este și faptul că timpul de lucru e relativ scurt. De asemenea, este o procedură care nu presupune zgomot, iar uneori se poate face fără anestezie, notează ismile.com. Față de alte tratamente dentare, șansele de a obține o infecție sunt relativ mai mici în cazul tratamentului cu laser. În plus, dacă tratamentul a decurs bine, există probabilitatea minimă până la zero ca pacientul să se confrunte cu durere sau umflare. Este important însă ca pentru o îngrijire corespunzătoare, fiecare pacient să urmeze pașii indicați de medicul specialist, să schimbe periuța de dinți la cel puțin 3 luni, să facă detartraj periodic și, de asemenea, să existe o monitorizare atentă a situației dentare.