„Secretul este să se adune mai mulți oameni buni la un loc și atunci ies minuni”

Brasov24Știri2 hours ago4 Views


FOTO Premieră în România: Mai mulți fermieri din Brașov s-au unit și au  primit o finanțare europeană de 1,7 milioane de euro, pentru achiziția mai multor echipamente agricole. Au cumpărat, printre altele, 13 tractoare, 7 semănători și 4 tocătoare: „Secretul este să se adune mai mulți oameni buni la un loc și atunci ies minuni”FOTO Premieră în România: Mai mulți fermieri din Brașov s-au unit și au  primit o finanțare europeană de 1,7 milioane de euro, pentru achiziția mai multor echipamente agricole. Au cumpărat, printre altele, 13 tractoare, 7 semănători și 4 tocătoare: „Secretul este să se adune mai mulți oameni buni la un loc și atunci ies minuni”

Pentru prima dată în România post-decembristă, o cooperativă de fermieri din Brașov primește de la Uniunea Europeană, prin AFIR, o finanțare de 90% nerambursabil pentru achiziția a 13 tractoare, 7 semănători, 4 tocătoare , 4 scarificatoare si 3 grape cu discuri, ce însumează o valoare de
1,7 milioane de euro. „Toate aceste utilaje îi ajută pe fermierii noștri să își producă singuri furajele pentru văcuțele bio, iar ulterior să producă mai mult lapte bio pentru români… care merită produse curate la un preț accesibil. Bio este normalitatea agriculturii și nu ceva extraordinar sau de nișă”, a declarat pentru Biz Brașov Aurel Blaj, directorul executiv al Cooperativei Bio Carpathia.

Cooperativa Bio Carpathia a pornit timid, în 2014, din inițiativa a cinci mici fermieri care aveau nevoie să livreze o cantitate mare de lapte bio către Covalact, respectiv 15.000 de litri lunar. Până în 2025 au ajuns la 700.000 litri pe lună.

Membrii Cooperativei sunt majoritari din județul Brașov

Membrii Cooperativei sunt majoritari din județul Brașov și doar patru sunt din județul Covasna, toți producători de lapte bio certificat. Fermele sunt situate în zonele montane ale Transilvaniei, Brașov și Covasna, cunoscute pentru pășunat de înaltă calitate (densitatea speciilor depășește 120 specii/mp), iar animalele trăiesc și se hrănesc în aer liber întreaga vară.

„În cadrul cooperativei au fost angajați specialiști în management, marketing si vânzări, motiv pentru care astăzi asigurăm membrilor servicii de la depunerea dosarelor APIA, vânzarea producției la cele mai bune prețuri , procesarea laptelui, logistica colectării laptelui cu cisternele proprii, până la proiecte europene”, a completat Aurel Blaj.

„Să se adune mai mulți oameni buni la un loc și atunci ies minuni”

Aurel Blaj mărturisește că este membru fondator al cooperativei, însa de mica lui fermă se ocupă familia. „Sunt angajat director executiv din 2018 si asta îmi mănâncă tot timpul. Secretul este să se adune mai mulți oameni buni la un loc si atunci ies minuni. Poate faptul ca membrii fermieri au înțeles că trebuie să angajeze profesioniști în cooperativă ca lucrurile sa meargă bine. Multe cooperative sunt coordonate de alți fermieri, dar ei nu au timp si de cooperativă și de munca în câmp care îi presează”, a adăugat Aurel Blaj, directorul executiv al Cooperativei Bio Carpathia.

Cifra de afaceri de 4 milioane de euro anul trecut

Cooperativa Bio Carpathia a avut în 2024 o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, iar conducerea speră ca în 2025 să se apropie de 4,5 milioane de euro.

„Ca orice cooperativă de lapte ne dorim sa integrăm producția noastră în propria fabrica și sperăm ca până la finele anului să scoatem pe piață laptele bio simplu și cu diferite arome din fabrica de la Maieruș”, a declarat Aurel Blaj.

Stadiul lucrărilor de la Măieruș

In 2023, Cooperativa a obținut avizele si finanțarea de 1,6 milioane de Euro pentru construirea unei făbricuțe la Măieruș unde fermierii vor putea stoca, pasteuriza si ambala lapte bio UHT si smântana bio, cu diferite varietăti de grăsime de la 0% la 4,2% sau cu diverse arome (cacao,vanilie,fructe).

FOTO Premieră în România: Mai mulți fermieri din Brașov s-au unit și au primit o finanțare europeană de 1,7 milioane de euro, pentru achiziția mai multor echipamente agricole. Au cumpărat, printre altele, 13 tractoare, 7 semănători și 4 tocătoare: „Secretul este să se adune mai mulți oameni buni la un loc și atunci ies minuni”FOTO Premieră în România: Mai mulți fermieri din Brașov s-au unit și au primit o finanțare europeană de 1,7 milioane de euro, pentru achiziția mai multor echipamente agricole. Au cumpărat, printre altele, 13 tractoare, 7 semănători și 4 tocătoare: „Secretul este să se adune mai mulți oameni buni la un loc și atunci ies minuni”

„Împreună sunteți mai vizibili, mai puternici în negociere și mult mai ajutați de fonduri europene. Pentru asocieri puternice este nevoie de oameni buni si încrezători”, a încheiat Aurel Blaj, directorul executiv al Cooperativei Bio Carpathia.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...