România va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare. „Vom fi El Dorado al Europei”

Brasov24Știri2 days ago9 Views


Ministrul Agriculturii: România va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare. „Vom fi El Dorado al Europei”Ministrul Agriculturii: România va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare. „Vom fi El Dorado al Europei”

„România va deveni un ‘El Dorado’ al Europei”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul emisiunii Agrojurnal de la Digi24. (n.r. El Dorado este un ținut imaginar din America de Sud pe care cuceritorii spanioli îl credeau bogat în aur și în pietre prețioase, dar care nu a fost niciodată găsit). Potrivit ministrului, țara noastră va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare în următorii patru ani. Barbu este sigur că România va deveni cel mai mare producător, dar și cel mai mare exportator de produse agroalimentare din sud-estul Europei.

Florin Barbu a dat asigurări că, peste patru ani, România va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare.

„Ministerul Agriculturii a semnat unități de procesare de 1,8 miliarde de euro, vorbim de parte de fonduri europene, program național strategic, dar și de programul INVESTALIM privind procesarea în România. Toate cantitățile care sunt transpuse în aceste proiecte, centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și din datele Eurostat, dacă aceste unități vor fi finalizate în următorii patru ani, România va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Agro Jurnal.

Totodată, ministrul Agriculturii a adăugat că „țara noastră va deveni cel mai mare producător, dar și cel mai mare exportator de produse agroalimentare din sud-estul Europei”.

„România, următorul ‘El Dorado’ al Europei”

Întrebat dacă România va deveni următorul „El Dorado”, Florin Barbu a răspuns:

„Vă spun sincer, da. Din 2023, investițiile realizate la nivelul ministerului Agriculturii și la nivelul guvernului României nu au mai fost haotice cum se întâmpla în alți ani. În 2023 am început, practic, investițiile în fermele de porc, vorbim de peste 46 de ferme, de anul acesta vom produce încă 1,5 milioane de purcei, dar și în sectorul avicol, peste 100 de milioane de pui se vor produce anul acesta”.

Barbu a cerut Comisiei Europene modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115, astfel încât achiziţia de animale de reproducţie să devină eligibilă pentru finanţare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Avem un plan ambițios la carnea de porc, de pasăre și de vacă, de peste 4 miliarde lei, vom da scheme de ajutor de stat pentru realizarea acestor unități de zootehnie. Am avut o discuție la nivelul Comisiei Europene pentru că finalizăm aceste ferme ca animalele de reproducție să fie incluse în programul național strategic ca aceste animale să fie achiziționate din fonduri europene”, a mai spus el la Digi24.

El a subliniat importanţa acestei modificări și în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH) de la Bruxelles.

„Îmbunătăţirea geneticii prin investiţii în animale de reproducţie de înaltă calitate este esenţială pentru creşterea productivităţii fermelor şi reducerea impactului asupra mediului. Animalele de reproducţie reprezintă o investiţie în capital fix, utilizată pe parcursul mai multor cicluri de producţie, iar includerea acestora în categoria cheltuielilor eligibile FEADR este pe deplin justificată”, a spus ministrul Agriculturii. 

Oficialul român a argumentat că selectarea raselor performante, adaptate condiţiilor locale şi rezistente la boli, conduce la o eficienţă economică mai mare şi la reducerea emisiilor de metan pe unitatea de producţie, susţinând astfel obiectivele europene de sustenabilitate. Prin această propunere, România solicită un semnal clar din partea Uniunii Europene privind sprijinul concret pentru sectorul zootehnic şi adaptarea Politicii Agricole Comune la noile provocări din domeniul agroalimentar.  





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...