Cocoșul de munte este o pasăre foarte sperioasă, care se poate vedea rar în natură, astfel încât orice fotografie cu o astfel de viețuitoare este considerată un adevărat „trofeu”. Rangerul Laviniu Terciu, din Parcul Național Piatra Craiului, a reusit această performanță.
Arealul de răspândire a cocoșului de munte este în Europa Centrală, unde poate fi întâlnit numai în regiunile de munte împădurite și puțin circulate. Țările unde poate fi întâlnit cocoșul de munte sunt Austria, Elveția, Italia, Slovenia, România și Germania. Cocoșul de munte trăiește mai mult în luminișurile pădurilor de foioase sau de conifere cu vegetație abundentă din munți.
Perioada de împerechere la cocoșul de munte -cunoscută în popor drept rotitul cocoșului de munte – începe în luna martie și durează până la începutul lunii iunie. Masculul mai robust, după ce a alungat rivalul atrage atenția femelei printr-un dans caracteristic împerecherii, emiterea unor sunete specifice, umflarea penajului cu deschiderea penelor cozii în formă de evantai. În perioada împerecherii masculii sunt agresivi putând ataca și omul. Femela depune în cuib timp de 10 zile 5 – 12 ouă; puii eclozează la 26 – 28 de zile. Timp de 14 zile puii sunt dependenți de femelă care îi hrănește și îi apără de frig.