Povestea șefului de gară din Brașov care poate spune totul despre calitatea vieții după numărul stelelor de pe cer. Are un telescop unic în ţară

Brasov24Știri4 hours ago6 Views


Sorin Micloș se prezintă drept „șef de stație trafic la CN CFR SA pe Regionala Brașov”, cu master la Universitate Națională de Știință și Tehnologie – Politehnica București, la Facultatea de Transporturi, ”Program de Master Ingineria Mediului și Managementul Calității în Domeniul Feroviar și tema de disertație «Poluarea luminoasă generată de sistemul de transport feroviar și efectele asupra mediului»”, transmite gandul.ro.

Adevărata lui pasiune este astronomia, pe care vrea s-o transforme în materie de studiu la școală. A înființat și un club al pasionaților, Ucenicul Astronom. Recent, un prieten i-a sponsorizat una dintre cele mai importante achiziții de echipament unic în țară și rar în Europa: un telescop care permite captarea  nebuloaselor, galaxiilor care nu sunt atât de luminoase şi care pot fi vizibile pe un ecran, în timp real, cu ajutorul unui proiector sau al unei tablete.

Practic, acesta poate capta de pe cerul nopții imagini care nu pot fi văzute cu ochiul liber și le poate aduce direct în casă cu ajutorul acestui sistem care se numeşte Origin. Sorin Micloș numește acest moment „lectură de boltă cerească”.

„Captează toată imaginea la o rezoluție super bună și o proiectează pe tabletă, pe telefon, wireless. Luăm acele imagini live și le putem proiecta pe un ecran mare. Facem o probă aici, este prima probă pe care o facem cu multe telescoape. Am mai făcut o probă la Miercurea Ciuc, a fost chiar la început, acum două luni, dar n-a fost într-un cadru așa organizat, a fost într-un cadru mai restrâns. Imaginile alea se pot capta, se pot proiecta pe un perete cu ajutorul unui proiector și atunci oamenii pot să vadă live cum arată o galaxie, cum arată o nebuloasă, putem vedea cele duble, putem vedea roiuri stelare, de exemplu, putem vedea comete în direct, fără să mai trebuiască să stăm la cozi”povestește Sorin Micloș.

Acest telescop este inovator pentru că, pe lângă faptul că are un senzor de ultimă generaţie şi o putere de captare a luminii foarte mare, o diafragmă de F2, are baterie integrată, rezistă toată noaptea, nu are nevoie de o sursă de alimentare, are sistem de încălzire antirouă și are sistem de ventilaţie care să mențină răcirea calculatorului din interiorul sistemului optic.

Un aspect pe care acest dispozitiv îl combate este și poluarea luminoasă, atunci când luminile de pe pământ sting stelele de pe cer.

 „Cu acest sistem, chiar şi din oraş, poţi să captezi lumina galaxiilor, ceea ce cu telescoapele tradiţionale este practic imposibil. Cu el poţi să vezi nebuloase, poţi să vezi roiuri deschise, obiecte de cer profund. Mai nou, calitatea vieții nu se dă după câți bani ai făcut anul trecut, ci după câte stele poți să numeri din curtea ta noaptea pe cer. Dacă numeri peste 50 de stele, cu ochiul liber, ai un cer bunicel. Dacă numeri peste suta de stele, ai un cer perfect. Cu câte stele vezi mai mult, cu atât calitatea vieții tale este mai bună, pentru că aerul este curat, atmosfera este limpede și ecosistemul este unul sănătos”, mai spune Sorin Micloș.

Practic, telescopul este un nou concept de astronomie asistată, atât tehnologic, de inteligenţa artificială şi de programele pe care le are acest sistem, cât şi de proiecţiile făcute live în timpul sesiunilor de observaţii astronomice, explică Sorin Micloș.

Constelațiile și Pleiadele sunt câteva dintre obiectele de pe cer care pot fi observate în toată splendoarea cu ajutorul acestui telescop.

Fascinația astronomiei constă și în informațiile pe care ni le oferă fiecare componentă în parte despre apariția apei și chiar a vieții pe pământ, despre care se spune că ar fi efectul acțiunii unor meteoriți, mai spune Sorin Micloș.

O școală din Pitești are un sistem de monitorizare a căderilor de meteoriți

Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Pitești are instalat un observator astronomic, din 2023, care monitorizează căderile de meteoriți sau orice obiect care vine către Pământ. De asemenea, este partener al rețelei FRIPON/MOROI.

Acesta este primul sistem de observație internațională a meteoriților, complet automatizat și de înaltă densitate, conectat printr-o rețea unică ce acoperă întregul cer și are ca scop detectarea bolizilor (stele căzătoare foarte strălucitoare) și calcularea traiectoriilor lor.

Institutul de Mecanică Celestă și Calculul Efemeridelor (IMCCE) din Paris a dezvoltat și comercializat hardware-ul camerei, a instalat un server central și a proiectat software-ul de detectare și procesare a datelor.

Computerul central al FRIPON poate colecta aceeași detecție vizuală de la mai multe camere diferite, dar aceeași rețea. Astfel, poate estima rapid câmpul de împrăștiere al unui meteorit până la o cutie rectangulară de aproximativ 1 kilometru la 10 kilometri, a spus, pentru Gândul, Remus Petre Cîrstea, voluntar în acest proiect.

Chiar pe 10 aprilie, un bolid-meteor a căzut pe pământ și a dispărut în zona Bacăului. Observatorul de la Pitești l-a detectat, însă nu și cel din Bacău.

De când a fost instalat, în Pitești, au fost realizate aproape 700 de astfel de înregistrări foto-video.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...