Deși poate părea o situație simplă, lipsa unei proceduri corecte poate transforma o absență justificabilă de la locul de muncă într-o situație care să ne creeze probleme la întoarcerea la serviciu. Dan Năstase, specialist în relații de muncă, a explicat ce pași trebuie urmați și ce documente sunt necesare pentru a evita eventuale probleme la locul de muncă.
De reținut, pe scurt:
Înainte să discutăm concret despre ce pași trebuie urmați pentru a evita situații neplăcute sau chiar sancțiuni din partea angajatorului, merită să lămurim câteva aspecte esențiale legate de concediul medical (CM) și indemnizația aferentă.
Prima reacție firească ar fi să anunțăm superiorul direct sau departamentul de resurse umane despre starea de sănătate și imposibilitatea de a continua activitatea, urmând să prezentăm un certificat de concediu medical. Această abordare nu este greșită – cel puțin nu în ceea ce privește obligația de a anunța – însă obținerea unui concediu medical nu este atât de simplă pe cât am putea crede.
Trebuie înțeles că, potrivit OUG nr. 158/2005, certificatul de concediu medical și indemnizația aferentă se acordă numai pentru anumite tipuri de afecțiuni. Nu orice problemă de sănătate justifică, legal, eliberarea unui concediu medical. A elibera un certificat în lipsa unui diagnostic încadrat în categoriile prevăzute de lege reprezintă un abuz.
Dacă vorbim despre o boală profesională (de exemplu, un curier care suferă o insolație în timpul muncii) sau despre o situație de urgență medicală în care intervenția ambulanței este necesară, obținerea concediului medical nu va pune probleme. Însă în cazul altor afecțiuni, mai ales atunci când simptomele sunt mai ușoare sau nu afectează grav capacitatea de muncă, medicul poate decide să nu elibereze un certificat de concediu medical.
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.