Pentru demolarea şi reconstruirea Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de munte „Constantin Brâncoveanu”, Ministerul Apărării Naţionale are în plan să investească 200 milioane de lei
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pregăteşte o investiţie de mare anvergură în judeţul Braşov, la Făgăraş. Beneficiar va fi Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de munte „Constantin Brâncoveanu” din localitatea amintită, iar proiectul este în etapa acordului de mediu, transmite bzb.ro.
În documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului se arată că investiţia este estimată la 201.150.426 de lei, iar lucrările vor dura 18 luni.
Proiectul prevede demolarea a 12 construcţii (săli de clasă, infirmerie, rezervor de apă, puncte de control, sediu administrativ şi alte amenajări). Ulterior, vor fi reconstruite clădirile şi spaţiile necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii acestei unităţi militare.
De asemenea, pe amplasamentul actualului sediu administrativ se va construi un pavilion pentru cazarea cursanţilor, care va include dormitoare, spaţii administrative, spaţii de depozitare, spaţii tehnice. Clădirea va avea demisol, parter, trei etaje şi o capacitate de 350 de locuri. Totodată, în locul clădirii în care sunt amenajate sălile de clasă, va fi construit comandamentul unităţii, care va include şi viitoarele săli de pregătire teoretică a militarilor.
Nu vor lipsi nici spaţiile pentru tehnica militară, iar gardul unităţii va fi refăcut.
Unitatea ocupă un teren cu suprafaţa de 127.380 mp (în acte) sau 148.004 mp (conform măsurătorii în teren).
Actualele clădiri sunt vechi şi degradate
Conform explicaţiilor cuprinse în documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, pavilioanele propuse pentru demolare sunt foarte vechi şi nu mai corespund din punct de vedere funcţional, nu mai satisfac nivelul minim de cerinţe pentru care au fost construite/proiectate, nu corespund standardelor actuale de rezistenţă şi stabilitate şi nu respectă normativul de proiectare antiseismică. Până în prezent, construcţiile au trecut printr-o serie de cutremure importante cum ar fi cele din anii 1977, 1986, 1990. De altfel, la aceste clădiri s-au constat fisuri şi deplasări ale plafonului, apariţia condensului, ciupercilor, mucegaiurilor care au adus la îmbătrânirea lemnului în urma deteriorării învelitorii din ţiglă. De asemenea, au fost descoperite tencuieli interioare şi exterioare la pereţi şi tavane fisurate şi crăpate pe suprafaţă de aproximativ 40%, degradări la instalaţia electrică, la tâmplăria de lemn, precum şi lipsa unei conformări la incendiu conform normativelor tehnice în vigoare. Probleme au fost descoperite inclusiv la gardul perimetral, care „nu poate asigura securitatea obiectivului prin împiedicarea pătrunderilor neautorizate”.