Junii, în fruntea pelerinajului prin Cetate (galerie foto-video)

Brasov24ȘtiriYesterday6 Views


Junii, în fruntea pelerinajului prin Cetate

Praznicul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim a fost anticipat la Braşov, pentru al paisprezecelea an (tradiția a fost întreruptă doar în 2020) de pelerinajul credincioşilor ortodocși, însoţiţi de un sobor de preoţi, dar avându-i de data aceasta în frunte pe Junii Brașovului.
Procesiunea de Florii a avut loc în Sâmbăta lui Lazăr, după slujba Vecerniei din biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cetate (Piața Sfatului).
Câteva sute de credincioși brașoveni, cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim, împodobită cu flori, purtată de Juni, și cu preoți în frunte au plecat sâmbătă în pelerinaj pe străzile din Centrul Vechi cu ramuri de salcie și alte ramuri verzi sfințite, cu flori, în sunet de toacă și intonând cântece bisericești.
Preoții și credincioșii au dorit ca astfel să refacă drumul Mântuitorului Iisus din Betania până la Ierusalim și intrarea acestuia triumfală în cetate, unde a fost aclamat ca un împărat, singura dată când Hristos acceptă să fie slăvit astfel.
După sfinţirea ramurilor de salcie, preoţii şi credincioşii au purtat icoana praznicului şi au plecat în procesiune spre biserica voievodală Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului pe traseul: Piața Sfatului, străzile George Barițiu, șirul Beethoven, Băilor, Piața Unirii. Pe traseu pelerinii s-au oprit în dreptul bisericilor „Sfânta Treime” Barițiu, „Sfânta Parascheva” Groaveri, de unde li s-au alăturat alte grupuri de credincioși, pentru a înălța rugăciuni și cântările speciale ale praznicului, poposind la „Sfântul Nicolae”, unde slujește de aproape un an chiar protopopul Brașovului, Dănuț Gheorghe Benga, cel la inițiativa căruia din 2011 s-a reluat această tradiție interbelică. Aici, a continuat slujba Vecerniei, cu slujba Litiei, cu rugăciunile de binecuvântare a pelerinilor și stâlpărilor.
În cuvântul său de învățătură, părintele protopop a subliniat că sărbătoarea Floriilor ne aminteşte, tuturor, de intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. În acea zi, Hristos a fost întâmpinat de o mulțime de oameni, care îl aclamau cu mare bucurie, pentru că aflaseră de minunea săvârșită, cea a învierii lui Lazăr. Totuși, mulți dintre cei care I-au strigat „Osana!” vor ajunge să strige după câteva zile „Răstignește-L!”. Asta, pentru că mulți vin la biserică așteptând doar minuni, ca un panaceu, și pleacă la primul semn că trebuie să facă un efort, prin credință, pentru a trece peste încercările vieții, cu ajutorul lui Dumnezeu, a punctat părintele protopop. El i-a felicitat pe pelerini, amintind că procesiunea este un act de cult, de mărturisire, de angajare – fiind vorba de o retrăire, o actualizare a unui „astăzi„” veșnic – și de bucurie, fiindcă Iisus Hristos a învins moartea înviindu-l din morţi pe prietenul Său, Lazăr din Betania, și mai apoi prin Învierea Sa, iar asta este chezășia învierii noastre.
Părintele Benga i-a lăudat și pe Juni pentru participare, remarcând că au sporit frumusețea acestei manifestări spirituale prin valoarea veșmintelor străvechi pe care le poartă.
De la Biserica „Sf. Nicolae”, pelerinii, chiar dacă mai puțini, s-au întors în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cetate, unde icoana a fost așezată la loc de cinste.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...