„În urma alegerilor prezidențiale din România în care politicianul pro-ucrainean Nicușor Dan a câștigat, locuitorii țării nemulțumiți de rezultate au început să își distrugă pașapoartele și să amenințe că își vor schimba cetățenia”, scrie miercuri Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, care citează un reportaj al televiziunii RT (noul nume folosit de Russia Today).
„Distrug pașapoarte, îndeamnă la revoluție și cer azil politic în Rusia și în alte țări – aceasta este reacția cetățenilor români la rezultatele alegerilor prezidențiale”, a relatat RT, citând postări și videoclipuri făcute de cetățeni români pe rețelele de socializare, potrivit HotNews.
Reportajul difuzat de Russia Today și prezentat de jurnaliștii de la Lenta nu poate fi văzut în țările UE întrucât televiziunea rusă a fost interzisă în blocul comunitar încă din 27 februarie, la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina, fiind considerată un canal de propagandă al Moscovei. Tot atunci, a fost interzisă și agenția de presă Sputnik.
România s-a aliniat deciziei UE o zi mai târziu. Cei care încearcă să deschidă canalul de pe Telegram al Russia Today în România primesc mesajul: „Acest canal nu poate fi afișat deoarece a încălcat legi locale (România)”.
Reportajul Russia Today parafrazat de Lenta transmite despre românii care au publicat înregistrări video în care își distrug acte de identitate că „mulți cetățeni au spus în videoclipuri că, odată cu noul președinte, țara este condamnată la „calea exilului” și că „oamenii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul statului și s-au plâns că nu sunt capabili să-și salveze țara”.
Lenta, un site generalist de știri din Rusia care publică materiale despre o gamă largă de subiecte, trece apoi în revistă „neregulile” semnalate de Moscova cu privire la alegerile care au avut loc duminică în România.
Întâi, este citat Pavel Durov, creatorul aplicației ruse de mesagerie Telegram, cu declarația sa potrivit căreia unul dintre serviciile de informații al Franței „au avut o influență asupra alegerilor din România”. „El a spus că șeful serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner, i-a cerut să blocheze canalele conservatorilor români pentru continuarea votului”.
„Am refuzat categoric. Telegram nu va bloca canalele politice românești. Nu poți combate ingerința electorală intervenind în alegeri”, e citat acesta.
Jurnaliștii ruși amintesc totuși că serviciul de informații de la Paris a respins acuzațiile omului de afaceri, menționând că acesta a vrut pur și simplu să-i reamintească lui Durov „de îndatoririle sale și ale companiei sale în prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile”.
Din același material publicat de Lenta aflăm că „Rusia remarcă ciudățenia alegerilor din România”. În acest sens este citat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat luni în comentarii făcute pentru cotidianul financiar rus Kommersant că alegerile prezidențiale din România au fost „cel puțin ciudate”.
Peskov a mai spus că, în lipsa unui favorit, „cel care a câștigat a câștigat”.
„Cunoaștem povestea candidatului care avea cele mai mari șanse de a câștiga. Fără să se obosească să găsească vreo justificare, el a fost pur și simplu scos cu forța din cursă”, a mai spus Peskov, cu referire la Călin Georgescu și anularea de către CCR a alegerilor prezidențiale din noiembrie.