Economistul Radu Georgescu: Cum este posibil să trecem în 4 zile de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară?
Economistul Radu Georgescu explică într-o postare în mediul online cum este posibil ca România să treacă în timp foarte scurt de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară.
„De 5 ani auzim la TV că Romania are cea mai mare creștere a PIB-ului din Europa. Totuși, de 4 zile, aceiași oameni ne spun că suntem la un pas de faliment economic.
Ce înseamnă PIB-? Cum se traduce pe înțelesul oamenilor? În cartea de economie PIB-ul (Produsul Intern Brut) are o definiție abstractă: PIB = valoarea adăugată a bunurilor și serviciilor produse în interiorul țării. Poftim? Când mănânci o pizza care este valoarea adăugată pentru acea pizza? Nu știi dacă făina este produsă în România sau în străinătate. Totuși, care este valoarea adăugată a pizzeriei? Valoarea adăugată a unei companii se numește profit brut. Pentru o pizzerie Profit brut = Toate vânzările de pizza – (Costul ingredientelor + salariul celui care face pizza). În concluzie: PIB = Profitul brut al tuturor companiilor din România
Un PIB mare nu înseamnă automat o economie puternică și o populație prosperă. De exemplu cel mai mare lanț de magazine din România, o firmă din Franța, are marja profitului brut în Romania de 2,8%. Marja profitului brut în Franța este de 0,9%. Deci „PIB-ul” lor în România este de 3 ori mai mare decât în Franța. Ups. Cum este posibil așa ceva?
Cei care vorbesc la TV ar spune că acest lucru este de 3 ori mai bine pentru economia României și de 3 ori mai bine penru angajații magazinului. Dar nu este așa. Sper că ai înțeles formula: Profit brut = Toate vânzările magazinului – (Costul mărfurilor + salariul celor lucrează în magazin).
Vei înțelege că „PIB-ul” rețelei de magazine este de 3 ori mai mare în România deoarece:
- Prețurile la bunuri în România sunt mai mari decât în Franța, deoarece în România este un oligopol. Adică sunt doar câteva lanțuri mari de magazine care impun prețurile. În Franța 80% din consum se face prin magazinele mici, afacerile de familie. Franța și-a protejat firmele mici. În România este invers: 80% din consum se face prin lanțuri mari de magazine.
În România nu mai sunt magazine mici, afaceri de familie. - Salariul minim brut în Franța este dublu față de România.
Acum ai înțeles ce este PIB-ul? Economia. Până acum poate era un moft să înțelegi cum funcționează economia. De acum este un lucru obligatoriu”, spune Radu Georgescu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.