Două firme vor să realizeze studiul de fezabilitate pentru viitorul tren metropolitan din Braşov

Brasov24Știri6 hours ago4 Views


Publicitate

Pentru a reduce traficul generat de utilizarea autoturismelor proprii ca soluție de transport, primăria continuă programul de mobilitate sustenabilă în interiorul orașului, dar și din zona metropolitană către Brașov. Una dintre soluțiile pe care municipalitatea vrea să le implementeze, cu sprijinul Asociației de Transport Brașov, este introducerea trenului metropolitan, respectiv crearea unui sistem de transport feroviar pe trei magistrale, amenajarea de stații în interiorul orașului, modernizarea stațiilor din zona metropolitană și achiziția de garnituri de tren.

Trenul metropolitan le oferă locuitorilor din zona Brașovului, dar și celor din oraș, posibilitatea de a ajunge rapid și eficient în cartierele situate de-a lungul liniilor feroviare, la aeroport sau în zonele cu parcuri industriale, facilitând astfel accesul angajaților către locurile de muncă.

Pentru realizarea acestui sistem, municipalitatea vrea să acceseze o finanțarea disponibilă de 230 de milioane de euro în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene, unul dintre documentele necesare fiind studiul de fezabilitate.

În acest sens, Asociația de Transport Brașov a lansat o procedură de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate în vederea introducerii trenului metropolitan pe trei magistrale (Stupini – gară, Codlea – Sf. Gheorghe și Zărnești – Dârste), amenajarea de stații  și achiziția de material rulant (garnituri de tren), procedură la care s-au depus două oferte: SC Metroul S.A. și Asocierea TTL Planning (lider), Metrans Engineering, Bomap Engineering.

,,Astăzi am făcut un pas important pentru introducerea trenului metropolitan. După ce am preluat mandatul, am constatat că la nivelul Agenției Metropolitane s-au cheltuit mulți bani pentru un așa-zis studiu privind trenul metropolitan, document cu care n-am avut ce face, pentru că, de fapt, el nu exista! Dar s-au cheltuit mulți bani fără să producă nimic! A trebuit să reluăm toată această procedură. Am parcurs o etapă după ce am analizat, împreună cu Consiliul Județean și cu CFR Brașov, documentația necesară privind realizarea studiului de fezabilitate al trenului metropolitan care face legătura dinspre Predeal – Sfântu Gheorghe până la Codlea – Zărnești, cu alte localități din zona metropolitană. Am lansat procedura de achiziție, iar acum începem evaluarea celor două oferte. Este un proiect care contribuie la accesibilitatea și mobilitatea din zona metropolitană în Brașov și în sens invers. Este un proiect de o valoare foarte mare, 230 de milioane de euro, care poate fi accesat ca și finanțare de la Uniunea Europeană. Sunt două asemenea proiecte în România. Unul dintre ele este la Brașov și, dacă reușim să ne mișcăm și aici repede și să recuperăm timpul pierdut de patru ani de zile, vom face un lucru foarte important pentru Brașov, pentru zona metropolitană.”, a declarat primarul George Scripcaru.

Prin acest proiect se propune introducerea unui transport feroviar în zona metropolitană și cea din vecinătatea acestei zone, pe trei trasee feroviare, cu următoarele stații (Puncte de oprire – PO):

  1. TM1 Halta Stupini – PO N. Labiș (propus) – PO Tractorul (propus, Nod intermodal conectat la mai multe linii de tren metropolitan) – Gara Brașov;
  2. TM2 Codlea – PO Parc Industrial Ghimbav (propus) – PO Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (propus) – Ghimbav – PO VGP – Gara Bartolomeu – PO Tractorul (propus) – PO Triaj (propus) – Hărman (posibil PO nou) – PO Parc Industrial Prejmer (propus) – Ilieni – Prejmer – Chichiș – Ozun – Gara Sfântu Gheorghe;
  3. TM3 Gara Zărnești – General Traian Moșoiu – Halta Tohanu Vechi – Halta Romacril (Râșnov hc) – Gara Râșnov – Gara Cristian – PO Cristian Centru (propus) – PO Ina Schaeffler (propus) – PO Brașovia (propus) – Gara Bartolomeu – PO Tractorul (propus) – Gara Brașov – PO Zizin (propus) – PO Micșunica (propus) – Gara Dârste.

Totodată, proiectul vizează și achiziția de trenuri pentru cele trei magistrale planificate, dar și modul de cuplare a liniilor sub forma unui serviciu coerent.

Serviciile de întocmire a documentației tehnico-economice – faza Studiu de fezabilitate – pentru obiectivul de investiții: ,,Tren metropolitan Brașov” include următoare activități:

  • analiza preliminară a infrastructurii de transport și a potențialului de dezvoltare a serviciilor de tren urban/metropolitan;
  • elaborarea documentației tehnico-economice pentru faza Studiu de Fezabilitate conform HG nr. 907/2016, inclusiv Planul de amplasament al lucrării, care va cuprinde coridorul de expropriere, dacă este cazul, conform variantei finale de traseu avizate și a soluției tehnice adoptate;
  • elaborarea documentațiilor necesare pentru achiziția elementelor de dezvoltare a infrastructurii și serviciilor de tren metropolitan;
  • asigurarea suportului de specialitate pe perioada derulării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice și elaborării Cererilor de finanțare..

Finanțarea investiției va fi realizată prin accesarea fondurilor disponibile în cadrul Programului Transport 2021-2027, Prioritatea 6 (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane, Obiectivul de politică 2.8 Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon: Trenuri metropolitane în nodurile urbane, cofinanțarea fiind de 2%.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...