DOCUMENT Prejudiciu de aproximativ 6 milioane de lei la Asociația de Transport Metropolitan Brașov. Bani dați pe studii fără sens și alte „cercetări” care nu au avut nici o finalitate

Brasov24Știri19 hours ago4 Views


DOCUMENT Prejudiciu de aproximativ 6 milioane de lei la Asociația de Transport Metropolitan Brașov. Bani dați pe studii fără sens și alte „cercetări” care nu au avut nici o finalitateDOCUMENT Prejudiciu de aproximativ 6 milioane de lei la Asociația de Transport Metropolitan Brașov. Bani dați pe studii fără sens și alte „cercetări” care nu au avut nici o finalitate

Auditorii Primăriei Brașov au derulat un audit la Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov. Concluziile acestui audit au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă de către primarul George Scripcaru, care a precizat că valoarea totală a prejudiciului ce a reieșit din acest control financiar este de aproximativ 6 milioane de lei. Raportul ar urma să fie transmis și Curții de Conturi care să facă verificări.

Primarul Brașovului a subliniat faptul că Asociația a contractat întocmirea mai mult studii, pe care le-a și achitat, dar majoritatea dintre ele sunt inutile, neputând fi implementate, altele sunt incomplete, iar altele nu mai sunt de găsit. Printre studiile cu probleme ar fi studii de oportunitate pentru trenul metropolitan, potrivit edilului, studii pentru eficientizarea transportului public, pentru parcări sau studii pe mobilitate urbană durabilă. Pentru că unele studii au fost încheiate „cu succes”, s-au acordat și prime, după cum a amintit primarul George Scripcaru, respectiv 119.000 de lei în cazul studiilor proiectelor trenului metropolitan, care nu pot fi utilizate, ci trebuie reluate de la zero.  

,,Au fost foarte multe așa-zise studii, unele s-au dublat, alte s-au triplat. Unele contraveneau altor studii care figurau pe achiziții la nivel de municipiu, la primărie. Aceste studii spuneau că sunt făcute pentru municipiu, pentru primărie, dar în primărie nu le-am găsit. I-am întrebat pe toți cei care sunt azi la direcțiile de specialitate și ei au auzit de ele acum, de la mine. Unele dintre aceste studii au fost plătite, dar nu au fost niciodată furnizate, altele au fost plătite, dar nu poți să le aplici. Ele nu au fost utilizate de către administrația publică locală în niciun fel. Toate aceste sume cumulate înseamnă multe sute de mii sau milioane de lei. Aceste sume se încadrează, așa cum ne-a spus echipa de audit, la categoria prejudicii. Acest prejudiciu trebuie recuperat de la cei care l-au produs, de la cei care au participat la proceduri, de la cei care au achitat și nu au preluat rezultatul contractului și de la cei care au luat banii fără să livreze nimic la prestator. Rezultatul acestui audit îl voi trimite instituțiilor de specialitate cu solicitarea de a ancheta, de a verifica și de a aplica măsurile care sunt de luat în calcul în următoarea perioadă”, a declarat primarul George Scripcaru.

În baza acestui audit, Asociația de Transport va trebui să recupereze prejudiciile constatate de la cei care nu au respectat prevederile legale, fie că sunt foști sau actuali angajați, fie că sunt companii cu care AMDDTPB a avut contracte. Totodată, primarul George Scripcaru a spus că va înainta acest raport și către Curtea de Conturi, pentru a face verificările necesare.

Totodată, primarul a precizat că un audit financiar va fi efectuat și la Agenția Metropolitană Brașov, precum și la Teatrul Sică Alexandrescu.

Vă prezentăm în continuare concluziile auditului derulat la Asociația de Transport Metropolitan Brașov:

  1. PROIECTUL TREN METROPOLITAN

În prezent stadiul de implementare a proiectului este parțial, iar termenul de implementare a fost prelungit până la data de 31.12.2026, conform Act adițional nr.1/27.12.2023 la contractul de finanțare.  

            Pentru derularea acestui proiect, AMDDTP a realizat cheltuieli în valoare totală de 2.883.608 lei (din care a fost rambursată suma de 2.412.724 lei), pentru:

  • studii  de oportunitate – 318.325 lei cu TVA;
  • consultanță – 32.368 lei cu TVA  în vederea obținerea avizului ANAP pentru derularea procedurii de ”negociere fără publicarea unui anunț în prealabil”, deoarece termenul de implementare, stabilit inițial, nu mai permitea derularea unei proceduri de licitație deschisă. ANAP nu a avizat derularea;
  • servicii de expertiză și elaborare plan investițional – 2.413.915 lei;
  • prime de succes în valoare brută de 119.000 lei. Cu referire la această cheltuială, fostul director general al asociației a solicitat președintelui Consiliului Director acordarea unor prime de succes, respectiv 9.000 lei brut (aproximativ 5.000 lei net) pentru persoana încadrată pe funcția de economist în gestiunea economică și 110.000 lei brut (aproximativ 62.700 lei net) pentru el însuși. Motivarea solicitării a fost faptul că „… proiectul menționat anterior a fost finalizat cu succes. ...  nu a primit un spor salarial …. nu i-au fost reduse sarcinile aferente postuluiși a efectuat timp suplimentar de lucru, în plus față de sarcinile uzuale.”. Solicitarea a fost aprobată de către – președintele Consiliului Director.

Aceste argumente nu sunt susținute de informațiile din cuprinsul documentelor puse la dispoziție în timpul derulării misiunii ad-hoc de audit, deoarece:

  • proiectul nu a fost finalizat, iar termenul a fost prelungit până la data de 31.12.2026;
  • în perioada octombrie 2018-februarie 2021, nu a fost angajatul AMDDTP;
  • avea atribuții, conform fișei postului, în ceea ce privește coordonarea activităților de planificare/implementare proiecte și strategii;
  • nu există o evidență a timpului efectiv lucrat pentru implementarea proiectului;
  • la nivelul asociației a fost constituită o echipă de proiect, dar responsabil tehnic în cadrul echipei de implementare, a precizat faptul că „nu am fost implicat în nicio activitate ulterioară”;
  • acordarea primelor de succes nu a fost aprobată în cadrul Consiliului Director,

și ca urmare, apreciază faptul că plata acestor „prime de succes” nu este justificată.

II. PROIECTUL DE ACTUALIZAREA PLANULUI DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ (PMUD)

Pentru derularea acestui proiect, echipa de audit a identificat următoarele contracte încheiate de către AMDDTP valoare totală de 580.352 lei cu TVA,  pentru realizarea unor studii și pregătire profesională aferentă, din care:

ACESTE STUDII NU S-AU CONCRETIZAT ÎN PROIECTE

  1. PARCĂRI – 260.340 lei cu TVA

1. Contractul nr.21/26.11.2021 încheiat cu SC Traffic Plan Cluj Napoca, în valoare de 124.950 lei cu TVA, având ca obiect realizarea unui studiu de oportunitate pentru delegarea Serviciului de administrare a parcărilor publice în Municipiul Brașov.

  • studiul era necesar în vederea descurajării utilizării frecvente a autoturismului personal, și a gestionării staționării pe termen scurt a vehiculelor în oraș;
  • serviciile nu au fost prestate în termenul stabilit;

Managerul de proiect menționează faptul că „Studiul a fost realizat în contextul în care se analiza o reziliere/încetarea contractului între Primăria Municipiului Brașov și SC P&P SRL. …  Luând în considerare că Primăria Municipiului Brașov se află încă în litigiu cu SC P&P SRL, studiul nu a putut fi încă valorificat”.

Fostul director general al asociației precizează faptul că ”Studiul a fost folosit în elaborarea scenariilor de mobilitate din cadrul PMUD și a fost de asemenea pus la dispoziția Municipiului Brașov pentru a fi utilizat ca studiu de sine stătător.”.

2. AMDDTP a încheiat cu SC Vegacomp Consulting SRL București contractul de prestări servicii nr. 16/20.10.2021 în valoare de 124.950 lei cu TVA.

–     studiu privind politica de parcare în Municipiul Brașov;

  • studiul a fost realizat cu depășirea termenului contractului, iar AMDDTP nu a factuart și încasat penalităților de întârziere;
  • Fostul director general al asociației precizează faptul că deși a fost realizat un studiu privind oportunitatea delegării parcărilor publice de către compania Trafic Plan, acest studiu a fost elaborat pentru ”… parcările de reședintă...”, la solicitarea Primăriei Municipiului Brașov.

3. În legătură cu derularea PMUD a fost organizat la Brașov un curs,  a cărui cost a fost de 11.532 lei

  1. TRANSPORT ECOLOGIC – 202.300 lei cu TVA

4. Contractul de prestări servicii nr.1479/25.06.2021 încheiat cu SC TREE SRL Craiova în valoare de 53.550 lei cu TVA.

Studiu de Oportunitate pentru introducerea unui mijloc de transport ecologic de mare capacitate la nivelul teritoriului metropolitan Brașov.

Fostul director general al asociației a precizat faptul că „Studiul a fost folosit în elaborarea scenariilor de mobilitate din cadrul PMUD și a fost de asemenea pus la dispoziția Municipiului Brașov pentru a fi utilizat ca studiul de sine stătător.”.

5. Contractul de prestări servicii nr.4/27.06.2022 încheiat cu SC TTL Planning SRL București  în valoare de 148.750 cu TVA.

Studiu de fezabilitate pentru proiectul  „Dezvoltare rețea de mobilitate urbană, integrate și conectată prin soluții de transport ecologic în Zona Metropolitană Brașov – Tronson Centru Civic – Aula Universității – Stadionului”.

– cu referire la faptul că AMDDTP  nu a reușit să obtină finanțarea nerambursabilă pentru care a întocmit acest studiu, fostul director general al asociației a precizat: „… Într-un concurs de împrejurări nefericit, această acțiune nu a mai putut fi depusă la timp. Studiul de fezabilitate …poate fi însă utilizat oricând de către primăria Municipiului Brașov pentru implementarea proiectului în funcție de resursele bugetare pe care le identifică.”.

  1. Masterplan VELO -110.350 lei cu TVA

6. Contractul nr.9/05.08.2021 încheiat cu Civitta Strategy &Consulting București, în valoare de 113.050 lei cu TVA,

realizarea și predarea unui masterplan velo pentru Municipiul Brașov;

– cu referire la necesitatea acestui studiu, ________ a menționat faptul că „Proiectul a vizat realizarea unei strategii pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor dedicate mersului cu bicicleta în Municipiul Brașov, iar fostul director general al asociației a comunicat faptul că … Studiul a fost folosit în elaborarea scenariilor de mobilitate din cadrul PMUD și a fost de asemenea pus la dispoziția Municipiului Brașov pentru a fi utilizat ca studiu de sine stătător.”.

III. PROIECTUL DE REORGANIZARE RUTE DE TRANSPORT PUBLIC

Pentru derularea acestui proiect, echipa de audit a identificat următoarele contracte încheiate de către AMDDTP valoare totală de 422.187 lei cu TVA, în vederea realizării unor studii pentru optimizarea transportului public, din care:

  1. Contractul nr.16/02.10.2023 încheiat cu Mobilissimus Ltd. Budapesta, în valoare de 263.258 lei cu TVA.
  2. nu au fost prestate toate serviciile conform clauzelor contractuale, iar AMDDTP nu a facturat și încasat penalități de întârziere. Menționăm faptul că serviciile neprestate nu au fost plătite. 

2. Contractul nr.7/22.02.2024 încheiat cu Mobilissimus Ltd. Budapesta, în valoare de 88.205 lei cu TVA,

3. Contractul nr.15/16.09.2024 încheiat cu Mobilissimus Ltd. Budapesta, în valoare de 17.174 lei cu TVA,

– obiectul contractului a fost realizarea de servicii traducere pentru documentul Dezvoltarea serviciului de transport public in Brașov elaborat de cătreMobilissimus Ltd. Budapesta în baza contractului nr.16/02.10.2023;

Fostul director general al asociației precizează faptul că aceste studii nu au fost implementate în proiecte, deoarece ”Întrucât 2024 a fost un an electoral, iar experiența anilor anteriori a relevat faptul că modificările realizate în anul electoral nu sunt sustenabile …”.

4. AMDDTP  Brașov a încheiat cu SC TTL Planning SRL București contractul de prestări servicii nr. 8/23.02.2024 în valoare de 53.550 lei cu TVA

– realizarea unui studiu de trafic în vederea reducerii congestiei rutiere la nivelul intersecțiilor străzii Zizinului (DJ103A) cu strada Timișul Sec și Centura Brașov;

– din informațiiile prezentate de către fostul director general al asociației a reieșit faptul că acest studiu s-a realizat la ”La solicitarea primăriilor Brașov și Tărlungeni …”, dar nu au fost prezentate documente din care să rezulte că acest studiu a fost aplicat în practică de către cele două UAT-uri.

IV. SPRIJINUL ACORDAT PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BRAȘOV PENTRU PROIECTELE DIN PNRR COMPONENTA 10

Pentru derularea acestui proiect, echipa de audit a identificat următoarele comenzi ferme și contracte încheiate de către AMDDTP valoare totală de 57.120 lei cu TVA, respectiv:

2. AMDDTP Brașov a încheiat contractul de prestări servicii nr.14/27.09.2023 cu SC AB-Studio Construct SRL București,

servicii de consultanță în vederea derulării unei proceduri de achiziție prin licitație deschisă. Conform anexei nr.1 la contract, „ prestatorul va avea următoarele activități:

  • întocmirea strategiei de contractare care stă la baza demarării procedurii de achiziție;
  • elaborarea conținutului caietelor de sarcini … ;
  • consiliere la întocmirea documentațiilor de atribuire (draft contract, formulare, generare Fisă de date a achiziției din SICAP, etc) și asistență la încărcarea acestora în SICAP;
  • redactarea răspunsurilor la solicitările de clarificări formulate de potențialii ofertanți … ;
  • asistență și consultanță acordată comisiei de evaluare … ;
  • redactarea solicitărilor de clarificări referitoare la ofertele depuse și comunicarea acestora … ;
  • asistență și consultanță la redactarea proceselor verbale de lucru … a raportului procedurii de atribuire și a comunicării rezultatului procedurii de atribuire către ofertanți;
  • consultanță la elaborarea răspunsurilor la eventualele notificări … și sau punctele de vedere la eventualele contestații;
  • asistență și consultanță la redactarea contractelor de achiziție publică și publicarea anunțurilor de atribuire;
  • elaborarea punctelor de vedere referitoare la cererile de verificare trimise de ANAP;
  • întâmpinări către CNSC/CURTEA DE APEL cu privire la contestațiile depuse la procedurile de atribuire.” 

Fostul director general al asociației a comunicat faptul că „… în cadrul contractului, reprezentanții prestatorului au livrat următoarele documente:

  • tema de proiectare
  • 2 versiuni ale strategiei de contractare
  • Caiet de sarcini
  • Model de contract
  • Model formulare”.

Nu a fost realizat obiectul contractului, respectiv procedura de achiziție nu a fost derulată, dar plata serviciilor a fost efectuată în totalitate. Precizăm faptul că această plată trebuia făcută astfel:

  • „Tranșa I, după finalizarea documentației de atribuire și publicarea anunțului de participare
  • Tranșa II, după data limită de depunere a ofertelor
  • Tranșa III, după semnarea contractului cu ofertantul declarat câștigător.”,

V. COMUNICAREA PUBLICĂ A AMDDTPBV

Pentru derularea acestui segment de activitate, echipa de audit a identificat următoarele contracte încheiate de către AMDDTP valoare totală de 501.390 lei cu TVA, din care:

1. Contractul de prestări servicii nr.4/468/03.04.2023 încheiat cu SC Bluesoft SRL Brașov- administrator … care la data încheierii contractului era angajatul AMDDTP, în valoare de 152.000 lei fără TVA, respectiv 180.880 lei cu TVA, având ca obiect prestarea serviciilor de producție grafică/audio-video în vederea promovării proiectelor de dezvoltare ale membrilor AMDDTP Brașov.

– Durata contractului a fost de 6 luni;

ambele referate de necesitate aferente acestei achiziții au numărul de înregistrare alterat prin modificare;

– achizitia s-a realizat în baza anunțului pe site-ul propriu. Din analiza informațiilor din cuprinsul acestui anunț, asociația nu a făcut cunoscute detalii cu privire la:

  • valoarea estimată a achiziției;
  • condițiile contractului (preț, durată, frecvența prestării serviciilor/predării materialelor);
  • condiții de participare etc.
  • a fost încheiat actul adițional nr.1/12.09.2023 prin care a fost modificată valoarea contractului de la suma de 152.000 lei fără TVA la suma de 255.000 lei fără TVA, fără justificarea necesității majorării cu  67,76% a valorii acestuia și cu nerespectarea prevederilor art.222^2 alin.8 din Legea nr.98/2016, astfel cum era în vigoare la data încheierii actului adițional, prevedea faptul că „Autoritatea contractantă are dreptul să includă clauze de ajustare/revizuire a prețului, (…), pentru contractele de servicii care se derulează pe o perioadă ce depășește 6 luni.”.
  • facturile emise nu sunt însoțite de documente din care să rezulte realitatea serviciului efectuat.

Această situaţie reprezintă un posibil conflict de interese,  deoarece, conform fișei postului, ca angajat al asociației „… Implementează strategia de comunicare agreată cu Directorul general …”, șicoordoneazăactivitățile „… cu referire la: Realizarea materialelor scrise, video sau audio;”.

 De asemenea, din analiza fișei postului, unele atribuții ale acestui angajat (exemplificăm: „Realizarea materialelor scrise, video sau audio”) sunt similare și răspund aceluiași scop cu serviciile achiziționate.

3. AMDDTP Brașov a încheiat contractul de prestări servicii nr.2/23.01.2024 cu SC Bluesoft SRL Brașov, – administrator … – în valoare de 126.000 lei fără TVA, respectiv 149.940 lei cu TVA, având ca obiect servicii de filmare/editare/montare materiale de promovare/informare a UAT din Zona Metropolitană Brașov asociate mobilității urbane durabile și altor teme de interes comunitar.

– facturile nu sunt însoțite de documente din care să rezulte realitatea serviciului efectuat,.

Fostul director general al asociației a formulat următoarea clarificare cu privire la necesitatea încheierii acestor contracte „ … s-a constatat că o deficiență majoră în demersurile de comunicare ale asociației o reprezintă lipsa materialelor foto video proprii. … În urma consultării cu președintele asociației am ajuns la concluzia că este nevoie de un demers de lungă durată prin care în fiecare lună să fie produse materiale video care să constituie o bibliotecă pentru următoarele demersuri de comunicare. … pentru a le folosi în propriile demersuri de comunicare zilnică/periodică.

4. Contractul de prestări servicii nr.9/11.06.2024, încheiat cu Internet Retailing Office SRL Brașov, -administrator XZ, în valoare de 8000/lună, total 48.000 lei, cu durată de execuție 6 luni de la data semnării respectiv 11.06.2024 – 11.12.2024, contract încetat conform documentului Încheiere contract de comun acord cu data de 26.11.2024.

  • obiectul contractului este acordarea de consultanță PR respectiv: 9 tipuri consultanță; concepere strategie de comunicare cu 4 activități; și administrare resurse online cu 4 activități;
  • nu sunt detaliate prețurile pe tipuri de servicii/activități, și nu rezultă modul de formare a prețului contractului;
  • recepția serviciilor nu a fost realizată lunar, dar la data de 13.11.2024 a fost întocmit un Proces verbal final de prestare al serviciilor în care este menționat faptul că „serviciile au fost prestate în conformitate cu prevederile contractului”.
  • a fost prezentat și  un Raport final de proiect care cuprinde justificarea unui număr de 520 ore, și o Analiza de piață pentru AMDDTPBV, aceste înscrisuri fiind neînregistrate și nesemnate;
  • În informarea comunicată, fostul director general al asociației precizează faptul că „Pe baza documentelor elaborate se poate constitui un compartiment de comunicare la nivelul asociației care să operaționalizeze demersul de comunicare conform strategiei și unui mandat specific dat de adunarea generală”.

VI. FUNCȚIONARE AMDDTPBV

  1. Contractul nr.1/03.01.2024 încheiat cu Mindsoft IT Solutions SRL Sibiu, în valoare de 43.468,32 lei cu TVA din care pentru servicii de mentenanță și suport tehnic 3.265,36 lei cu TVA lunar si servicii realizare backup 357 lei cu TVA lunar,
  2. serviciile nu au fost recepționate, facturile nu sunt însoțite de documente care să confirme prestarea acestora, dar contractul a fost achitat integral, fiind efectuate plăți în sumă de 43.468,32 lei,.

VII ACHIZIȚIE AUTO SECOND-HAND

1.  Contractul nr.05/13.02.2024 încheiat cu o persoană fizică din localitatea Bragadiru, jud. Ilfov, în valoare de 62.190,00 lei cu TVA;

VIII. Implementarea a două proiecte pe componenta C10, respectiv Dezvoltare sisteme de transport inteligent (ITS) și Dezvoltare rețea de mobilitate urbană, integrată și conectată prin soluții de transport ecologic, în baza HCL nr.219/2023, asociației i-a fost alocată suma de 4.032.800 lei.

Primăria Municipiului Brașov a virat asociației suma de 891.800 lei aferentă anului 2023 pentru „Implementare proiecte PNRR-ITS și infrastructură bicicliști conform HCL 219/2023.”. Conform Referatului de aprobare a proiectului de Hotărâre a Consiliului Local nr.38784/15.03.2023, această sumă a fost propusă pentru decontarea unor cheltuieli cu ”Bunuri și Servicii pentru funcționare UIP și expertiză externă” în sumă de 125.000 lei, precum și pentru ”Resurse umane” în sumă de 766.800 lei.

În vederea justificării sumei de 891.800 lei, AMDDTPBV a prezentat situația Centralizator justificare cheltuieli, conform căreia, această sumă a fost utilizată în totalitate doar pentru Resursa umană (12 persoane), precizând faptul că personalul a prestat, în perioada aprilie-decembrie 2023 (185 zile lucrătoare), 10.151 de ore (aprox.1.269 zile a 8 ore, aprox.106 zile/membru echipă proiect din cele 185 zile lucătoare) pentru activitatea prezentată la modul general în Raportul de activitate.

IX. Alte deficiențe:

  • din examinarea informațiilor cuprinse în Registrul Consiliului Director nu au fost identificate decizii ale acestuia cu privire la aprobarea actelor juridice. Angajamentele legale analizate au fost semnate în numele asociației doar de către fostul director general al acesteia, care de asemenea, a semnat singur și procesele verbale de recepție, rezultând faptul că la nivelul asociației nu a fost realizată separarea atribuțiilor;
  • angajamentele legale nu poartă viza de legalitate și nu au fost supuse controlului financiar preventiv propriu (CFPP), echipa de audit constatând faptul că la nivelul asociației acest control nu a fost organizat. Consecința neorganizării acestor controale interne a condus la asumarea de angajamente legale care nu prevăd clauze care să conducă la evitarea riscurilor de nerealizare a obiectului contractelor, de nerespectare a termenelor, de neconstituire a garanțiilor de bună execuție, de neaplicare a penalităților de întârziere etc. De asemenea, în cuprinsul angajamentelor legale nu au fost detaliate serviciile/activitățile ce au făcut obiectul acestora, termenele de realizare și nici tarifele aferente fiecărui serviciu/fiecărei activitate, astfel încât să poată fi stabilit cu exactitate stadiul de realizare a obiectului angajamentului legal;
  • nu a fost proiectat, implementat și monitorizat sistemul de control intern managerial;





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...