Digitalizarea unei direcții a Primăriei Brașov, „făcută” de o firmă condusă de „un băiat al serviciilor”, apropiat de pesedistul Simonis. Coliban i-a atribuit un contract de 500.000 de euro, deși a fost singurul ofertant, iar compania nu avea angajați / Primăria Săcele și-a dat seama la timp că „e o golănie” și a atacat contractul în instanță

Brasov24Știri21 hours ago8 Views


Digitalizarea unei direcții a Primăriei Brașov, „făcută” de o firmă condusă de „un băiat al serviciilor”, apropiat de pesedistul Simonis. Coliban i-a atribuit un contract de 500.000 de euro, deși a fost singurul ofertant, iar compania nu avea angajați / Primăria Săcele și-a dat seama la timp că „e o golănie” și a atacat contractul în instanțăDigitalizarea unei direcții a Primăriei Brașov, „făcută” de o firmă condusă de „un băiat al serviciilor”, apropiat de pesedistul Simonis. Coliban i-a atribuit un contract de 500.000 de euro, deși a fost singurul ofertant, iar compania nu avea angajați / Primăria Săcele și-a dat seama la timp că „e o golănie” și a atacat contractul în instanță

O firmă recent înființată a reușit să obțină, în mai puțin de doi ani, 49 de contracte pentru digitalizarea primăriilor, în valoare totală de aproape 10 milioane de euro și se află în centrul unei anchete a Parchetului European care analizează modul în care s-au acordat banii dinj PNRR pentru componenta de digitalizare, precum și contractele de consultanță care pregăteau licitațiile care vizau proiectele de digitalizare.

Printre „victimele” acestei companii se numără și municipiile Brașov și Săcele, care au încheiat contracte cu aceasta în 2023. Atunci la conducerea Brașovului se afla Allen Coliban, care se lăuda cui dorea să îl asculte că este un IT-ist de renume internațional. Totuși, nu i s-a părut ciudat că la licitația care viza „Planificare strategică și digitalizarea serviciilor sociale aflate în competența Direcției de Asistență Socială Brașov” a participat o singură companie – Aconnect Smart Software, valoarea contractului ridicându-se la 2,150 milioane de lei, fără TVA, adică în total aproximativ 500.000 de euro.

Același lucru s-a întâmplat și la Săcele, compania câștigând proiectul „Servicii de Implementare Sistem informatic integrat pentru simplificarea procedurilor administrative, în cadrul Primariei Municipiului Săcele”, pentru o valoare totală de 2,180 milioane de lei. Din fericire, însă, administrația săceleană a realizat la timp că „totul era o golăneală” și a atacat în instanță contractul, solicitând desfacerea acestuia. „Nu au livrat nimic în primul an, așa că am decis să nu plătim și să solicităm rezilierea contractului”, a explicat Virgil Popa, primarul municipiului Săcele. În prima instanță, însă, Tribunalul București a dat dreptate firmei, cerând Primăriei Săcele să achite suma de aproape 2,5 milioane de lei, „contravaloarea serviciilor prestate”, dar, după cum spune primarul, nelivrate. „Acum suntem în apel și am solicitat strămutarea la Brașov pentru că băieții ăștia sunt niște golani. M-am întâlnit la un mioment dat cu șeful lor și îmi explica că el provine din SRI și are protecție de sus, dar le-am zis că nu mă interesează, că ei trebuie să livreze ce s-au angajat să facă”.

Totuși, Primăria Brașov nu a atacat în instanță contractul respectiv. Dacă fpstul primar al Brașovului vrea să pice bine în fața liderilor săi de partid le poate spune că și administrația orașului Câmpulung Muscel, condus de Elena Lasconi a înghițit aceeași gălușcă a digitalizării, oferind un contract de 500.000 de euro.

În 85% dintre aceste cazuri, nu au existat alți competitori, iar 21 dintre licitațiile câștigate au avut loc într-un interval foarte scurt, între septembrie și noiembrie 2023, potrivit unei investigații realizate de Info Sud-Est și G4Media.

Firma Aconnect Smart Software, care a raportat o cifră de afaceri de 7,7 milioane de euro în 2023, comparativ cu doar 500.000 de euro în 2022, a reușit o creștere semnificativă a veniturilor, obținând, în 2023, un profit de 5,2 milioane de euro.

În primul an de activitate, compania nu avea niciun angajat, iar în 2022 avea doar un angajat. Creșterea impresionantă a fost posibilă datorită accesării fondurilor europene pentru digitalizarea administrației publice, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cine este acționarul unic și administratorul firmei

Potrivit investigației, Gabriel Al Baba, acționarul unic și administratorul firmei, a avut un rol esențial în atribuirea licitațiilor. De altfel, în 2023, Info Sud-Est și G4Media au arătat că Al Baba era, de facto, coordonatorul consultanței pentru digitalizare și reprezenta firmele care întocmeau caietele de sarcini, stabilind astfel regulile pentru atribuirea achizițiilor publice. În acea perioadă, Al Baba reușise să câștige trei licitații cu primării din județul Tulcea.

Ulterior, între martie 2023 și iunie 2024, Al Baba a obținut 46 de contracte de digitalizare, majoritatea din județele Tulcea și Vaslui, unde firmele pe care le coordona deja realizaseră consultanța și caietele de sarcini necesare. În perioada septembrie-noiembrie 2023, firma a câștigat 21 de licitații în valoare totală de aproximativ 3 milioane de euro. Printre beneficiarii contractelor se numără primării din Câmpulung, Adjud, Turnu Măgurele, Brașov, Târgoviște, Lugoj și Săcele, dar și consilii județene din Tulcea, Vaslui și Neamț, conduse de lideri PSD.

În ciuda succesului financiar, raporturile cu primăriile au generat controverse. Un exemplu în acest sens este Primăria Greci, din județul Tulcea, unde primarul Nicolae Mocanu a declarat că a acționat în instanță firma de consultanță a lui Al Baba, deoarece raportul de consultanță livrat nu era adaptat specificului localității și conținea greșeli. „Raportul întocmit de firma de consultanță nu ar fi fost ok pentru că nu era specific, era generalist și nu s-a referit strict la problemele comunei Greci, ci în general la problemele rurale (…) Drept pentru care, ce s-a plătit pentru consultanță nu era ok și ni s-a imputat suma care pleca pentru consultanță”, a declarat primarul pentru Info Sud-Est și G4Media.

Al Baba, care a activat în PSD încă din perioada liceului, a fost implicat în atribuirea contractelor de consultanță pentru digitalizare prin intermediul unor firme deținute pe hârtie de două femei apropiate de liderul PSD Alfred Simonis. Aceste firme, deși nu aveau experiență în domeniu, au reușit să obțină numeroase contracte de consultanță și să furnizeze strategii „copy-paste”, conținând erori evidente.

Mai mulți primari au confirmat că Al Baba era „omul de legătură” și că, deși nu avea calități oficiale în firmele respective, le reprezenta și se ocupa direct de proiectele de digitalizare. „Cum să nu-l știm pe Baba, păi, el era omul de legătură / Baba era șeful societăților / El discuta cu primarii / La Consiliul Județean l-am cunoscut toți pe Baba”, a declarat un funcționar din administrația locală.

Al Baba și-a extins monopolul și în județul Vaslui, iar în timpul procesului de accesare a fondurilor UE pentru digitalizare a continuat să câștige licitații în alte județe. În ciuda acestor reușite financiare, mai multe administrații locale au acționat în instanță firmele de consultanță care au fost implicate în aceste proiecte, iar unii beneficiari au semnalat probleme la implementarea proiectelor de digitalizare.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...