Cu fabrică Airbus în țară, România dă 165 milioane de euro pe două elicoptere antinavă care vor fi fabricate însă în Franța începând din acest an. Testarea lor, integrarea sistemelor specializate și a rachetelor antinavă face ca livrarea elicopterelor către Armată să vină abia în 2029, după cum a aflat HotNews.
- Circa 380 de milioane de euro au costat 32 de avioane F-16 din Norvegia (190 de milioane de euro pe escadrilă – 16 avioane) pentru dotarea Forțelor Aeriene Române. Conform ultimelor estimări din industrie, un singur avion F-35A avea un cost de circa 83 de milioane de dolari (73 milioane de euro), în vara lui 2024.
- În paralel, România a decis să cumpere elicoptere antinavă și a semnat un contract uriaș: 85 de milioane de euro per aparat.
- Două elicoptere care au devenit de departe cele mai scumpe astfel de aeronave cumpărate vreodată de România. Iar ele nu sunt produse în țară, ci sunt asamblate în Franța.
- Armata a semnat cu Airbus Helicopters un contract de 165 de milioane de euro pentru două elicoptere H215M echipate pentru lupta anti-suprafață (ASuW) cu rachete antinavă Marte-ER. HotNews a aflat acum că termenul oficial de livrare a celor două elicoptere este abia anul 2029.
Când vor intra în producție în Franța elicopterele pentru România
Într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, Ministerul Apărării spune că „în prezent, sunt în curs de desfășurare analizele preliminare ale proiectelor pentru sistemele de misiune cu Airbus Helicopters Franța și ceilalți furnizori de sisteme, care au ca scop armonizarea proiectului conform cerințelor contractuale”.
„Termenul de livrare pentru primul elicopter H215M cu capabilități de luptă la suprafață (ASuW) este la începutul trimestrul I 2029, iar pentru al doilea elicopter H215M ASuW, termenul este trimestrul al II-lea 2029”, transmite MApN la solicitarea HotNews.ro.
Armata susține că Elicopterele H215M ASuW vor intra în faza de asamblare finală la Airbus Helicopters Franța la finalul anului 2025 și detaliază care sunt fazele ce vor urma până în 2029.
„Începerea testelor în zbor la sediul Airbus Helicopters Franța pentru elicopterul de bază este prevăzută, de asemenea, pentru finalul anului 2026. Activitățile de integrare a sistemelor de misiune specifice pentru lupta antinavă vor începe la S. IAR S.A. Brașov în trimestrul al III-lea al anului 2027, în laboratorul de integrare și vor continua prin instalarea sistemelor pe elicoptere, începând cu trimestrul I 2028, testare la sol și în zbor, activități de certificare și calificare până la finalul anului 2028”, susține MApN.
Rachetele antinavă MARTE-ER, livrate Forțelor Navale în 2029
Ministerul susține că în cadrul contractului semnat cu IAR Brașov pentru cele două elicoptere este inclusă și „livrarea rachetelor anti-navă MBDA Marte ER (cu rază extinsă de acțiune), pachet suport logistic inițial pentru doi ani (piese, scule și dispozitive specifice elicopterelor H215M), precum și instruirea personalului navigant și tehnic conform legislației aeronautice în vigoare”.
„Rachetele anti-navă MBDA Marte ER vor fi livrate Forțelor Navale Române, simultan cu recepția primului elicopter H215M ASuW, până în trimestrul I 2029”, potrivit MApN.
Cum explică Airbus Helicopters că cele două elicoptere nu vor fi realizate în România, deși a fost deschisă o fabrică tocmai pentru astfel de aparate
În România, Airbus are o fabrică deschisă lângă Brașov încă din 2016 și pentru care constructorul francez a cerut mereu comenzi din partea României. Ba chiar într-un interviu HotNews.ro din 2021, CEO-ul Airbus Helicopters vorbea de închiderea fabricii de la Brașov din cauza lipsei de comenzi din partea României.
Totuși, în acest caz, Airbus Helicopters România a confirmat pentru HotNews.ro că producția locală doar pentru două aparate „nu ar fi viabilă”, astfel că „fabrica” de la Ghimbav rămâne doar centru de mentenanță și reparații.
„Linia de asamblare finală (FAL – Final Assembly Line) inaugurată în 2016 la Ghimbav pentru H215M ar putea deveni operațională dacă s-ar semna o comandă semnificativă (…). Dacă s-ar semna un contract mai mare, atunci Linia de asamblare finală ar putea deveni operațională, Airbus Helicopters este în continuare angajată să producă H215M în România. Lucrările de personalizare și de finalizare a acestor două elicoptere vor fi realizate de partenerul nostru IAR”, au transmis reprezentanții Airbus Helicopters Romania la solicitarea HotNews.ro.
„Airbus Helicopters România este astăzi un centru MRO (n.red. centru de mentenanță, reparații și operațiuni), certificat Part 145, nu o linie de asamblare echipată pentru a fabrica și livra elicoptere, dar, așa cum am menționat mai sus, ar putea deveni mâine un FAL (n.red o linie de asamblare finală) pentru H215”, a mai transmis Airbus Helicopters Romania.
De ce a fost ales modelul de elicopter H215M?
Potrivit MApN, elicopterul H215M a fost ales pentru că are foarte multe lucruri în comun cu actualele elicoptere IAR 330 operate de către forțele române. Acest factor de comunalitate crescută presupune practic o adaptare ușoară a lanțului logistic existent pentru cele două noi elicoptere.
- „Elicopterele H215M ASuW și IAR330 PUMA Naval sunt platforme aeriene relativ similare, permițând instruirea facilă a personalului aeronautic (navigant și tehnic). De asemenea, au fost identificate mai mult de 800 de referințe comune pentru piese, scule și dispozitive, bancuri de mentenanță electrice sau hidraulice, utilizate atât la bordul fregatelor T22R, cât și la aerodromul de bază – Tuzla”, explică MApN într-un răspuns la o solicitare HotNews.ro în urmă cu un an.
Airbus H215M este un elicopter mediu-greu, bi-motor și multifuncțional care în trecut purta numele Eurocopter AS532 Cougar, o evoluție a modelului Aérospatiale SA 330 Puma care în România a fost construit de IAR sub numele IAR-330 Puma, elicoptere ce și azi sunt operate de Forțele Române.
Ce sisteme speciale vor avea elicopterele H215M ASuW ale Forțelor Române
Armata a transmis la solicitarea HotNews.ro și ce tipuri de echipamente și sisteme vor fi instalate în România pe cele două elicoptere specializate în lupta antinavă:
- sistemul de avionică HELIONIX
- pilot automat în 4 axe
- echipare zbor completă în condiții de givraj (degivrare parbriz, motoare, rotor principal, rotor anticuplu și stabilizator)
- instalație realimentare cu combustibil sub presiune la sol și în aer – la punct fix (HIFR)
- instalație pliere pale principale
- instalație flotabilitate de avarie
- surpresoare infraroșu motoare
- radar tactic și de supraveghere maritimă cu apertură sintetică ISAR
- sistem optoelectronic EO/IR de ultimă generație
- sistem de lansare rachetă anti-navă MARTE ER (extended range)
„MApN deține dreptul de proprietate intelectuală asupra configurației finale a elicopterelor H215M cu pachetul de misiuni și rachete Marte ER, iar orice utilizare ulterioară a acestei configurații se poate face doar cu acordul MApN și prin acordarea de către furnizor a unei sume compensatorii pentru fiecare aeronavă livrată către terți”, mai susține MApN.
Costul uriaș al programului și cum se compară cu alte programe similare
Costul programului de circa 165 de milioane de euro poate părea unul foarte mare, având în vedere că discutăm, practic, despre doar două elicoptere.
Extrapolând din împărțirea contractului, Airbus Helicopters are un nivel de contractare 50%, astfel că estimativ jumătate din valoarea programului – deci circa 82 milioane de euro – ar însemna cele două aparate de zbor în configurația de bază.
Cât de realistă este această sumă pentru cele două elicoptere?
Spre exemplu, în licitația IGSU pentru elicoptere, Airbus a avut o ofertă de 8 elicoptere H215 (varianta civilă cu echipamente specifice pentru misiunile IGSU) cu următoarele prețuri: 32,99 de milioane de euro per elicopter multifuncțional maritim și 31,59 de milioane de euro per elicopter multifuncțional pentru uscat.
Într-o altă achiziție recentă, SRI urma să cumpere 6 elicoptere mediu-grele de la Airbus (probabil H215 sau H225) pentru un preț total de 160 milioane de euro, adică circa 27 milioane de euro per aparat.
O altă comparație de cifre care arată că realizarea unei capabilități anti-navă/anti-submarin cu elicoptere speciale este costisitoare o putem remarca în Polonia.
În 2019 Polonia a cumpărat patru elicoptere dedicate pentru misiuni maritime, inclusiv pentru lupta antisubmarin, de tipul AW101 de la Leonardo. Costul achiziției a fost de 430 milioane de dolari pentru 4 aparate.
Un alt exemplu este Germania care în 2020 a comandat pentru circa 2,7 miliarde de euro 31 de elicoptere navale NH-90. Ce-i drept, aceste elicoptere sunt mai mari, mai grele și cu roluri multiple, inclusiv pentru lupta antisubmarin.
Ce elicoptere au acum în dotare Forțele Române
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 57 de elicoptere IAR 330 Puma produse la IAR Ghimbav încă din 1975, elicoptere destinate în principal transportului de trupe sau misiunilor de evacuare medicală. De precizat că numărul exact de la sursă la sursă, nefiind confirmat niciodată oficial de către reprezentanți ai armatei.
Dintre acestea, 22 au fost modificate de-a lungul timpului în variante de atac – IAR 330 Puma SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare şi Anti-Tanc) cu tunuri-mitralieră, rachete ghidate antitanc Spike și module de proiectile reactive nedirijate.
Pe lângă acestea, alte elicoptere (un număr neconfirmat oficial) au fost modernizate în ultimii ani – IAR 330 SM / IAR LRM, proces de modernizare care a însemnat inclusiv remotorizarea lor cu propulsoare Turbomeca Makila 1A1, același motor ca pe noile modelele H215M aflate în prezent în fabricație.
Forțele Navale operează și ele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval, cu avionică SOCAT, dar adaptate la misiuni navale și, în special, operațiuni antisubmarin.
Pe lângă acestea, în dotare mai există și opt elicoptere IAR 316B Alouette, elicoptere și mai vechi, folosite în principal pentru antrenamentul piloților.
MApN a transmitea în trecut, la solicitarea HotNews.ro, că la nivelul Forțelor Aeriene Române este planificată inițierea de programe de achiziție de noi elicoptere care să înlocuiască actuala flotă abia după anul 2030.