De ce aplicația de navigație Waze indică o viteză diferită față de cea pe care o indică vitezometrul mașinii? Care afișare este cea corectă

Brasov24ȘtiriYesterday8 Views


De ce aplicația de navigație Waze indică o viteză diferită față de cea pe care o indică vitezometrul mașinii? Care afișare este cea corectă De ce aplicația de navigație Waze indică o viteză diferită față de cea pe care o indică vitezometrul mașinii? Care afișare este cea corectă

Aplicația de navigație Waze, care a ajuns aproape nelipsită din viața de zi cu zi a unui șofer român, indică o viteză diferită față de cea indicată de vitezometrul de la bordul autoturismului. Dar care este viteza după care trebuie să se ghideze un șofer? Cea indicată de vitezometru sau cea arătată de un sistem GPS, în acest caz Waze?

Răspunsul este unul destul de complex. În general, viteza indicată de Waze, Google Maps sau orice alt dispozitiv de navigație GPS este ceva mai mică decât cea arătată de autovehicul. Un vitezometru nu este foarte precis. El tinde să crească în mod artificial viteza reală a vehiculului, mai ales la viteze superioare de deplasare. De ce se întâmplă asta? Pentru că producătorii de mașini aplică o marjă de aproximativ 5% pentru a „ajuta” șoferii disciplinați să nu fie luați de radar. este vorba de cei care depășesc doar puțin limitele de viteză și nu de cei care au 20-30-60 de km în plus față de limita de viteză pentru diferite sectoare de drum.

În concluzie, dacă șoferii nu vor să fie „agățați” de radar ar trebui să urmărească atât viteza indicată de Waze, Google Maps sau orice alt dispozitiv de navigație cât și pe cea afișată de vitezometrul mașinii.

Cele mai multe dintre vitezometre au o eroare tolerată de 10%. La acest lucru contribuie mai multe elemente, precum uzura pneurilor, temperatura ambientală sau încărcarea automobilului.

În plus, există și o serie de acorduri internaţionale care stabilesc că viteza indicată de vitezometru nu trebuie să fie niciodată mai mică decât viteza actuală. Pe de altă parte, viteza indicată nu trebuie să fie mai mare decât 110% plus 4 km/h. Iată și un exemplu concret: La 80 km/h reali, viteza indicată de vitezometrul oricărui autoturism nu trebuie să depășească 92 km/h.

Ce reguli a impus Uniunea Europeană

Dacă ne uităm strict la blocul comunitar, trebuie spus că autoritățile au impus constructorilor de autoturisme să facă teste la 40, 80 şi 120 km/h. În cazul altor categorii de vehiculele, regulile sunt ceva mai relaxate. Astfel, TIR-urile şi autobuzele trebuie să aibă vitezometre ce indică 110% plus 6 km/h, iar scuterele sau alte vehicule pe două sau trei roţi ce au o viteză maximă de 50 km/h trebuie să indice maximum 110% plus 8 km/h, notează auto-bild.

În alte zone, cum este Australia, viteza indicată trebuie sa nu depăşească o eroare de plus/minus 10% la viteze de peste 50 km/h. Marea Britanie impune fabricanţilor ca vitezometrele să indice maximum 100% plus 6.25 mile pe oră din viteza reală. În fine, în SUA, eroarea vitezometrului trebuie să fie de maximum 5 mile pe oră în plus faţă de viteza reală.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...