Crucea Voinicului este o plantă cu o semnificație aparte și o frumusețe rară: în limba latină denumită „Hepatica transsilvanica”, Crucea Voinicului este o specie de plantă perenă din familia Ranunculaceae, care crește în regiunile montane și pădurile din România, în special în zonele carpatice, întâlnită în Masivul Piatra Craiului de lângă Brașov. Mai este cunoscută și ca 𝑇𝑟𝑒𝑖 𝐶𝑟𝑎𝑖 sau 𝑃𝑜𝑝𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑐𝑢𝑙.
Numele său popular de „crucea voinicului” provine din tradiția românească, asociindu-se cu imaginea unei cruci care ar simboliza curajul și puterea voinicilor, aceleași trăsături atribuite și acestei plante robuste, care reînvie pe pajiștile montane la începutul primăverii. Crucea Voinicului este o plantă perenă cu frunze rotunjite, de un verde intens, care formează un covor dens pe solul pădurilor de foioase sau sub păduri de conifere. Primăvara, apare o inflorescență de flori mici, de culoare albastru-violet sau albicioase, cu petale delicate și aspect de „cruce”. Este o plantă specifică regiunilor montane din România, mai ales în zonele Carpaților Meridionali și Orientali, unde se găsește pe pajiștile de munte și în pădurile de fag. Se adaptează foarte bine la solurile umede și răcoroase, fiind o adevărată emblemă a florei montane, în special în masivul Piatra Craiului.
„Această specie nu doar că încântă prin frumusețea sa, dar joacă un rol important în menținerea biodiversității. Din păcate, datorită pierderii habitatului natural, Hepatica transsilvanica 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗶𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗼 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮̆ 𝗿𝗮𝗿𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗷𝗮𝘁𝗮̆. Astfel, este esențial să luăm măsuri pentru protejarea acestei minunate plante și a mediului ei natural. Crucea Voinicului este un simbol al revenirii la viață a naturii după iarnă și al legăturii strânse dintre om și mediul înconjurător. În tradiția populară, se spunea că această plantă are puteri miraculoase, fiind folosită în diverse leacuri, deși astăzi este apreciată mai ales pentru frumusețea sa”, spun specialiștii de la ROMSILVA.