Scriitorul român Iulian Gabriel Neagu (Julian de Transilvania) alături de Centrul Cultural Balada din Gijon au prezentat în Asturias (Spania), în decursul lunii martie, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, printre care și cele ale Brașovului, în cadrul proiectului „Asturias și Transilvania înfrățite”.
În luna martie a anului 2025, orașul Gijón din Asturias a fost martorul unui eveniment cultural extraordinar „Expo Balada 2025”, o expoziție care a uimit și fascinat publicul local printr-o autenticitate rar întâlnită. Această manifestare a adus în fața vizitatorilor un amestec vibrant de tradiții ardelene printr-o selecție impresionantă de costume populare, ceramică, mărțișoare, picturi, cimpoaie și fotografii.
Expoziția a fost un omagiu adus meșteșugurilor și datinilor din Hunedoara, Vâlcea, Alba, Satu-Mare, Prahova, Sibiu și Brasov, o veritabilă incursiune în universul cultural al unei țări cu o istorie și un patrimoniu deosebite. Printre cele mai apreciate exponate s-au numărat costumele populare din Brașov, care au fascinat prin culoare, detalii fine și simbolistică. Fiecare piesă a avut o poveste unică, oferind vizitatorilor o legătură directă cu tradițiile străvechi ale satelor din judetul nostru.
Pe lângă acestea, ceramica românească, cu formele sale inconfundabile și modelele tradiționale, a adus un plus de rafinament expoziției, captând atenția celor care apreciază meșteșugurile autentice; un adevarat omagiu adus satului romanesc, creator si pastrator al culturii populare.
Mărțișoarele, simboluri ale primăverii și ale reînnoirii, au fost un alt punct de atracție al evenimentului, evocând tradițiile românești ce marchează începutul fiecărei primăveri, o marturie vie a traditiilor transilvanene.
Dar poate cel mai impresionant aspect al expoziției a fost legătura emoțională pe care a creat-o cu publicul. Fotografiile și picturile cu peisaje din Brașov au reușit să surprindă esența sufletului românesc, iar cimpoaiele au adus un sunet unic, ce a reînviat tradițiile muzicale din inima României.
Pentru această expoziție, Iulian Gabriel Neagu, a reușit să adune un grup de mari artsiti, pictori și fotografi asturieni, cum ar fi Paco Cao, Paulino Domínguez Garmon, Oscar García sau Lilian Azañon Fernández, artiști renumiți care au expus fotografii și picturi minunate cu portrete sau peisaje din natura asturiană. Pictorii și virtuozii români invitați, precum Matei Emil, Iuliana Elena sau Angela Mit Belu, au expus portrete și picturi ale peisajului din regiunea Transilvaniei. Ziua de închidere a inclus un mic concert de muzică susținut de Klaramente Klara Sanur și Ares Uriel Rodríguez, doi muzicieni talentați din Asturia care au oferit o reprezentație intimă și captivantă. După prezentarea live a maeștrilor, au avut doi invitati de onoare: primarita orasului Gijon, d-na Carmen Moriyon, si scriitorul / jurnalist Luis Antonio Alias, principalul colaborator al asociației și „garantul” proiectelor culturale ale acestei entități.
Vizitatorii din Asturias au rămas profund impresionați de diversitatea și autenticitatea artei românești prezentate, iar „Expo Balada 2025” a devenit o punte între două culturi, un schimb cultural ce a depășit orice barieră lingvistică. Evenimentul nu doar că a adus un omagiu tradițiilor din Brașov, dar a și lăsat o amprentă de neșters asupra celor care au avut privilegiul de a-l vizita.