Cetatea Țărănească Saschiz, unul dintre locurile preferate de Regele Charles al III-lea, se redeschide. După 11 ani în care cetatea a fost închisă pentru renovări și reabilitări, acum se deschide publicului larg.
Reconstrucția locului s-a făcut cu bani europeni. Autoritățile au obținut peste 1 milion și jumătate de euro de la Uniunea Europeană pentru a reface Cetatea Țărănească Saschiz, aflată în stare de deteriorare. Întreaga procedură a durat 11 ani.
„Este o valoare foarte mare a comunității saschizene și ne bucurăm că, în sfârșit, am reușit să o restaurăm. Este o construcție medievală. Totul durează mult, mai ales în acte, până reușești să fii în regulă cu toate.”, a declarat reprezentanta Primăriei Saschiz pentru Știrile Protv.
Monumentul este preferat și de Regele Charles III. În vizitele sale la reședința din Viscri, acesta a trecut și prin Saschiz. Deseori a urcat dealul abrupt pentru a vedea ruinele Cetății din Saschiz. Îndrăgostit de zona satului românesc, Regele Charles a ajutat la transformarea satului Viscri dintr-o localitate în ruină într-o locație patrimoniu cultural UNESCO.
Monumentul are și o fântână care a fost păstrată și recondiționată, astfel încât să fie sigură pentru turiști.
„Se spune că această fântână comunica printr-un tunel cu Biserica Fortificată din centrul localității. Pe o distanță de aproximativ 2km este un tunel prin care oamenii de pe acele vremuri cumva se refugiau în cetate”, a explicat reprezentanta Primăriei Saschiz, pentru Știrile Protv.
Cetatea a fost construită în urmă cu 7 secole, începând cu anul 1347. Aceasta a fost denumită și „Cetatea celor 7 sate”, fiind construită cu ajutorul celor 7 sate din împrejurimi – Saschiz, Archita, Criţ, Cloaşterf, Daia şi Adamsdorf, Diavaldia şi Abzen, conform cetateasaschiz.ro.
Cetatea Țărănească Saschiz este inclusă astăzi în patrimoniul UNESCO, alături de Biserica Fortificată din Saschiz. Amplasamentul se poate vizita gratuit!