În cea de-a patra lună a anului din calendarul gregorian, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Pe tot parcursul lunii aprilie sunt celebrate mai multe praznice bisericești importante, menționate cu cruce roșie în calendarul ortodox, printre care și Intrarea Domnului în Ierusalim sau Sfântul Gheorghe. În luna aprilie se încheie cea mai lungă și aspră perioadă de postire din calendar, postul Paștelui.
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica – prima sărbătoare cu cruce roșie din aprilie Vineri, 11 aprilie, în calendar sunt menționați cu cruce roșie: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie. Sfântul Calinic de la Cernica a fost unul dintre marii părinți duhovnicești ai veacului al XIX-lea. Printre înfăptuirile sale de seamă se află și mănăstirea Frasinei, locul în care nu aveau acces, pe vremuri, femeile. Potrivit tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o bornă: „Pana aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”.
Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Este praznic bisericesc menționat cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește, deoarece praznicul este celebrat în postul Paștelui. Ziua de Florii amintește de intrarea triumfătoare a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, acolo unde a fost întâmpinat cu ramuri verzi de măslin și ramuri de finic.
Sărbătoarea de Învierea Domnului se prăznuiește, în calendar, la o dată diferită în fiecare an. Calculul exact al zilei în care pică Paștele se face în funcție de două fenomene naturale, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.
În acest an, Paștele Ortodox și Paștele Catolic este în aceeași zi. Creștinii vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului pe data de 20 aprilie 2025.
De Paște, românii vor avea liber în ziua de vineri, 18 aprilie, când este Vinerea Mare, în zilele de weekend (19 aprilie, sâmbătă, și respectiv 20 aprilie, duminică, ziua Paștelui), dar și luni, 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște. Elevii din România intră în vacanța de Paște de vineri, 18 aprilie, până duminică, 27 aprilie.
Sunt menționate cu cruce roșie în calendarul ortodox și zilele:
21 aprilie – Sfintele Pasti; Darul Invierii; Sfantul Mucenic Ianuarie;
22 aprilie – Sfintele Pasti; Invierea Domnului – sărbătoarea luminii si a bucuriei; Sfantul Cuvios Teodor Sicheotul
Pe 23 aprilie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul creştin ortodox
Vineri, 25 aprilie, Izvorul Tămăduirii, praznic cu cruce roșie în calendar. Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare celebrată anual în ritul bizantin (rit creștin-oriental, întrebuințat de Bisericile ortodoxe și de Bisericile greco-catolice) în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști.