În România, pentru a beneficia de pensie la limita de vârstă, trebuie să fi lucrat cel puțin 15 ani. Deși această perioadă reprezintă stagiul minim obligatoriu, suma pensiei pe care o vei primi este mult sub așteptări. Cât vei primi depinde în mare parte de salariul pe care l-ai avut pe parcursul acestor ani, dar și de punctele acumulate în sistemul de pensii.
Legea pensiilor a fost modificată, iar începând cu septembrie 2024, toate pensiile din România au fost recalculate. Acesta a dus la majorarea pensiilor pentru persoanele care au muncit mai mulți ani, în special pentru cei care au depășit 25 de ani de muncă, aceștia beneficiind de puncte suplimentare.
Pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani, legea acordă puncte suplimentare:
Cu atât mai mult, pentru anii în care ai avut întreruperi legale (armată, șomaj, facultate, masterat), se adaugă câte 0,25 puncte pentru fiecare an. Nu putem să nu aducem în discuție faptul că în cazul concediilor medicale situația stă altfel: înainte de 1 aprilie 2001 sunt considerate stagiu contribuitiv, dar între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006 nu sunt luate în calcul.
Pensia se calculează astfel:
Punctele acumulate se împart la 12, pentru a obține media punctelor lunare. Rezultatul obținut se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR). În prezent, acesta este de 81 de lei.
Să luam exemplul unei persoane care a acumulat 85 de puncte după 15 ani de muncă:
85 puncte: 12= 7,08333×81=574 lei.
În cazul în care pensia calculată este mai mică decât pensia minimă garantată (în prezent 1.281 lei), statul va suplimenta diferența până la valoarea minimă garantată.
Așadar, pensia finală va fi: 575,48 lei + 707,52 lei (diferența până la pensia minimă = 1.281 lei).