Unul dintre satele cu potențial turistic uriaș este satul Racoș, aflat la mai puțin de 70 de km de Brașov, unde se poate ajunge cu mașina, dar și cu trenul. Acesta găzduiește o serie de locuri inedite, cu bogății naturale inestimabile, care nu se bucură de atâta popularitate pe cât ar merita.
Castelul Sükösd-Bethlen din Racoș de află pe artera principală a satului și a fost construit în 1664. Edificiul este înconjurat de ziduri din piatră, iar un bastion circular se află în fiecare colt al clădirii. Apărarea acestuia se făcea cu ajutorul unui șanț adânc de apă, iar intrarea se făcea printr-un pod mobil.
Vulcanul și zona înconjurătoare reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României, potrivit specialiștilor. În 2015 întreaga arie a fost declarată una protejată prin lege.
Aici sunt ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați, în crater aflându-se straturi de pietriș de culoare neagră, combinate cu roșu și portocaliu. Materialul vulcanic a fost folosit în construcția câtorva clădiri precum Cetatea Rupea sau Castelul din Racoș.
Anual, în ventra vulcanică se ține un concert de muzică clasică organizat de Asociația Carpaterra, cea care promovează frumusețile naturale ale zonei.
Având o poziție ascunsă, lacul este înconjurat de formațiuni de bazalt și are o culoare verde-albăstruie. Lacul de Smarald s-a format în urma acumulării apei de ploaie, în locul în care acum un deceniu se exploata bazaltul. Culoarea apei datorată rocii din zonă este una incredibilă. În ciuda localnicilor care mai vin aici la pescuit, apa este foarte limpede, însă scăldatul nu este permis.
Coloanele de Bazalt de la Racoș sunt spectaculoase, fiind totodată situate într-o rezervație naturală de peste un hectar.
Acestea au câteva zeci de metri și pot fi admirate din partea superioară, de unde se vede o bună parte din zonă, până dincolo de Olt. Turiștii care ajung pentru prima dată aici au o imagine inedită, care nu mai poate fi întâlnită în alt loc din România.