După succesul lansării oficiale a Campaniei Naționale de Informare și Prevenție Medicală ‘SÃNÃTATEA NU ARE VÂRSTÃ’ din luna mai de la București, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă (Fondator Alexandra Dobre) continuă seria de evenimente dedicate acestui subiect atât de important din dorința de a construi împreună o comunitate mai sănătoasă și mai informată. Pe 26 iunie 2025 a avut loc conferința dedicată seniorilor din Brăila, iar săptămâna aceasta, inițiatorii și organizatorii vor ajunge la Brașov.
Evenimentul va avea loc vineri, 25 iulie 2025 la Casa de Cultură a Studenților din Brașov (str. Memorandului nr. 39), începând cu orele 17.00.
Conferința ‘Sănătatea nu are vârstă’ de la Brașov este dedicată sănătății la orice etapă a vieții și aduce în prim-plan cele mai noi perspective medicale și științifice privind îmbătrânirea activă, prevenția afecțiunilor cronice și și educația în domeniul medical. Aceasta se adresează în special seniorilor, dar este deschis tuturor celor care vor să aibă grijă de sănătatea lor, chiar și tinerilor având în vedere importanța prevenției în vieților acestora.
Accesul este gratuit pentru seniorii brașoveni care se pot înscrie trimițând un mesaj privat pe pagina de Facebook a Asociației Institutul Român de Îmbătrânire Activă: https://www.facebook.com/AsociatiaInstitutulRomanPentruImbatranireActiva
‘Starea de bine și sănătatea psihicului sunt subiecte extrem de importante și complexe în societatea noastră actuală, iar îmbătrânirea populației reprezintă un fenomen demografic global ce generează provocări semnificative în domeniul sănătății publice. De exemplu, România se confruntă cu o rată ridicată a mortalității cauzate de cancer, multe dintre cazuri fiind descoperite în stadii avansate din lipsa unui program național de screening, iar șansele de supraviețuire sunt extrem de reduse.’ – spunea Alexandra Dobre, Fondator Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Vor vorbi despre prevenție, stil de viață sănătos și importanța controalelor medicale regulate în rândul vârstnicilor, specialiști în medicină de familie, oncologie, cardiologie, neurologie, psihiatrie, kinetoterapie, alături de organizatori și reprezentanți ai sponsorilor și autorităților locale: Prof. Dr. Andrea Elena Neculau, Medic Primar – Medicina Familiei, Universitatea ‘Transilvania’ – Facultatea de Medicină Brașov, Departamentul de Științe Fundamentale, Clinice și Profilactice (tema: ‘Nu este prea târziu să prevenim!’), Dr. Rodica Munteanu, Medic Primar Oncologie Medicală, Spitalul ‘Sf. Constantin’ Brașov (tema: ‘5 capcane în diagnosticul oncologic’), Conf. Dr. Nadinne Alexandra Roman, Doctor în Medicină și Fizioterapeut (Universitatea’Transilvania’ – Facultatea de Medicină Brașov), Asist. Univ. Drd. Anca Maria Lăcătuș, Medic Primar – Medicina Familiei (tema: ‘Cum putem să ne protejăm de infecții?’), Asist. Univ. Drd. Laura Mihaela Isop, Medic Specialist – Medicina Familiei, Medic Rezident Farmacologie clinică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov (tema: ‘Pericolul Suplimentelor Alimentare’), Dr. Camelia Popa, Președinte Casa Județeană de Asigurări de Sănătate – CJAS Brașov, Dr. Ioana Pop, Medic Primar Cardiolog, Mihaela Gabor Naidin, trainer și formator specializată pe comunicare în domeniul sănătății (tema: ‘Comunicarea care ne dă viață: puterea legăturilor sănătoase pentru vitalitate și echilibru’), Ana Maria Pascu, Head of MAP (Market Access Pricing) & Public Affairs MERCK România, Gabriela Trifon, Communications Director MSD România, Roxana Rusu, Director Zonal CLARFON ș.a.
Moderatoarea evenimentului este Miruna Ionescu, jurnalist.
Pe lângă temele propuse de specialiști, se vor aborda și subiecte importante privind prevenția în sănătate, mai ales în rândul seniorilor:
Inițierea unui program național de screening și prevenție pentru bolile cardiovasculare
Digitalizarea pentru sănătatea cardiovasculară
Screening periodic și educația despre prevenirea cancerului cu incidență ridicată la adulți și seniori
Promovarea vaccinurilor recomandate aduților și seniorilor,vaccinarea și importanța acesteia.
Campania Națională ‘SÃNÃTATEA NU ARE VÂRSTÃ’ a fost lansată în premieră, în Aula Ministerului Culturii (proiectul a beneficiat de susținerea Ministerului Culturii și a Fundației Ana Aslan Internațional), la data de 15 mai 2025, cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei. Au fost prezente atunci personalități ale mediului academic și universitar, din domeniul medicinii, cercetării și al îngrijirii vârstnicilor, al autorităților locale și centrale și ai societății civile, majoritatea în calitate de speakeri: Prof.Univ.Dr. Alexandru Rafila, fost Ministru al Sănătății, Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru, Președinte Fundația Ana Aslan International, Prof.Dr. Dumitru Constantin Dulcan, Carmen Orban, Membră în Comisia de Sănătate a Senatului și Președinta Subcomisiei de Populație și Dezvoltare, Oussama Jabri, Director General MERK România, Dr. Ștefan Busnatu, Medic Primar Cardiolog și Prorector U.M.F.’Carol Davila’ București, Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Conf.Dr. Aida Petca, Medic Obstretică Ginecologie, Livia Stan, Policy & Market Acces Director MSD România, Prof.Univ.Dr. Camelia Diaconu, Spitalul Clinic de Urgență București ș.a.
Campania ‘SÃNÃTATEA NU ARE VÂRSTÃ’ este, în esență, o declarație de respect!
Alexandra Dobre, Fondatoarea Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a declarat atunci: ‘Pentru mine, acest eveniment nu este doar începutul unei campanii, ci o continuare firească a unei misiuni în care cred cu toată convingerea: aceea de a reda demnitatea, vocea și accesul real la sănătate celor care au construit această țară – seniorii noștri. Din poziția în care mă aflu, am privilegiul – dar și responsabilitatea,de a vedea zi de zi cât de mult contează prevenția, informarea și sprijinul concret pentru persoanele vârstnice. Și tot zi de zi, observ cât de multe mai avem de făcut. Nu putem vorbi despre o societate echitabilă, fără să vorbim despre sănătate accesibilă la orice vârstă. Campania Sănătatea nu are vârstă este, în esență, o declarație de respect. Este răspunsul nostru la o realitate care cere acțiune: populația României îmbătrânește, dar sistemele trebuie să întinerească, să fie mai agile, mai aproape de oameni, mai centrate pe nevoile reale ale seniorilor. Această campanie va ajunge în comunități din toată țara, va aduce specialiști acolo unde accesul e limitat, va pune accent pe prevenție, depistare precoce și mai ales pe educație, pentru că îmbătrânirea sănătoasă se pregătește din timp. Doar împreună putem crea schimbarea de care este nevoie. Este un drum lung, dar astăzi facem un pas important. Vă invit, ca și de-acum încolo, să fim uniți în acest efort și să demonstrăm, cu fiecare acțiune, că sănătatea nu are vârstă, dar are mare nevoie de solidaritate. Doar împreună putem crea schimbarea de care este nevoie!’