Primarul George Scripcaru a vizitat ieri Biserica Sf. Nicolae și s-a întâlnit cu preoții parohi protopop Dănuț Benga și Valentin Moșoiu pentru a pregăti începerea lucrărilor de restaurare a bisericii și a celor două paraclise, având în vedere că zilele trecute a semnat contractul de finanțare pentru acestea. Valoarea proiectului este de 24.776.325,57 lei, din care 22.248.130,84 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
,,Prin intermediul acestei finanțări vom susține acest proiect ca parteneri cu Biserica Sfântul Nicolae. Sunt cinci milioane de euro care vor fi alocați din axa de finanțare pe Programul Operațional Centru, pe care noi am gândit să îi redirecționăm pentru restaurarea acestei biserici foarte importantă pentru poporul român, nu numai pentru Brașov. Aici avem Biserica Sfântul Nicolae și Prima Școală Românească, ceea ce, practic, reprezintă chintesența românismului. Este important să susținem, să finanțăm și să facem ceea ce trebuie pentru a păstra cultura, identitatea și istoria Brașovului”, a declarat primarul George Scripcaru.
Acest proiect este derulat de municipalitate în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nicolae – Șcheii Brașovului, care va asigura și cea mai mare parte a cofinanțării.
,,Astăzi e o zi foarte importantă și pentru comunitatea brașoveană, pentru Primăria Municipiului Brașov, dar și pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru că, așa cum s-a subliniat aici, această biserică este de fapt centrul spiritualității ortodoxe din sud-estul Transilvaniei, dar considerată și «mama» tuturor bisericilor din Țara Bârsei. Aici a apărut Prima Școală Românească, aici a apărut prima carte în limba română, aici a apărut primul almanah în limba română, iată câte lucruri importante sunt în acest spațiu al ansamblului Bisericii Sfântul Nicolae! De aceea mulțumim primăriei pentru că ne-a luat parteneri. Nu este o imagine doar a Bisericii, este o imagine a Brașovului, o imagine a întregii țări. Aici se păstrează documente și din secolul XI, care atestă prezența spiritualității ortodoxe române în acest spațiu”, a subliniat pr. Protopop Dănuț Benga.
Proiectul prevede consolidarea bisericii, restaurarea picturilor, finisaje interioare și exterioare, refacerea instalațiilor și punerea în valoare a Bisericii cu Hramul „Sf. Nicolae” și a celor două paraclise, „Buna vestire“ și „Înălțarea Domnului”.
Preotul Valentin Moșoiu, unul dintre cei care au sprijinit realizarea acestui proiect prin accesarea de fonduri nerambursabile, spune că lucrările de restaurare vor începe în câteva săptămâni.
,,Aici, în biserica mare, o să se intervină asupra picturii și o să se facă curățare, apoi integrare cromatică, pentru restaurare la tot ansamblul pictural. Totodată, o să avem și investiții legate de partea de instalații – instalațiile electrice, instalațiile termice și partea de securitate la incendiu, plus restaurarea iconostasului, cu toate icoanele altarului. Pe exterior o să facem partea de tencuială și punere în siguranță. În primă fază punem în siguranță picturile, o să ridicăm schelă, după care o să se refacă toată tencuiala exterioară și lacunele de pe acoperișul bisericii. În general, acoperișul este în regulă, avem mici probleme pe la partea de navă, unde o să se intervină local, după care, pe acoperișul de la paraclisul de nord, o să se intervină integral, vom schimba toată învelitoarea, partea de lemn, plus tabla de plumb care acoperă șarpanta. Investiția majoră va fi în aceste două paraclise. În ambele paraclise se va interveni asupra picturii și la partea de rezistență. Va trebui să intervenim asupra stratului pictural ca să îl consolidăm, după care se va face partea de restaurare, prin curățare și integrare cromatică”, a precizat preotul Valentin Moșoiu.
Proiectul are ca obiectiv principal conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Bisericii „Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului, monument istoric de importanță națională.
Proiectul este structurat în două componente majore:
- Intervenții pentru consolidarea, restaurarea și protecția Bisericii „Sf. Nicolae” cu paraclisele „Buna vestire” și „Înălțarea Domnului” – componentă care include lucrări esențiale de consolidare structurală, restaurare a elementelor arhitecturale și artistice, precum și măsuri de protecție a monumentului. În paralel, vor fi realizate și amenajări exterioare, care includ refacerea trotuarului perimetral, reparații ale aleilor din piatră cubică și plantarea de arbori, contribuind astfel la integrarea și valorizarea obiectivului;
- Valorificarea potențialului turistic al Bisericii „Sf. Nicolae” – activități de promovare și marketing menite să crească vizibilitatea monumentului și să atragă un număr mai mare de vizitatori.
Execuția lucrărilor este planificată să se desfășoare pe o perioadă de 36 de luni.
Bugetul proiectului: 24.776.325,57 de lei;
Finanțare nerambursabilă solicitată: 22.248.130,84 lei
Potrivit istoricilor, Biserica Sf. Nicolae este unul dintre cele mai importante monumente ale Brașovului, reprezentând, începând cu secolul al XIV-lea, un adevărat centru al românismului și ortodoxiei din această zonă, al sud-estului Transilvaniei, dar și din România.
Biserica ,,Sfântul Nicolae” – Șchei – Brașov este atestată documentar din secolul al XIV-lea, dar existența ei ca biserică de lemn este mai veche cu un secol. În secolul al XV-lea s-a construit ,,Biserica de zid”, mărită și împodobită în mai multe rânduri în secolul al XVI-lea.
Pentru construcția ei, credincioșii români din Scheii Brașovului au fost sprijiniți prin dania mai multor voievozi din Tara Românească și Moldova, încât această biserică a devenit ctitorie voievodală. Printre ctitori se numără Vlad Călugărul, Neagoe Basarab, Aron Vodă, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu și alții.
Prin purtarea de grijă a protopopului Mihai s-a înființat Prima Școală Românească, între anii 1595-1597, iar prin dania voievodului Aron Vodă, în anul 1761, i s-a adăugat etajul.
Ca formă arhitectonică, aparține tradiției bizantine. În anul 1740 biserica a fost extinsă spre est cu 13 m. Cele două paraclise laterale s-au construit astfel: cel din partea nordică, între anii 1733-1735 și cel din sud, 1750-1752. Paraclisele păstrează tâmplăria și pictura epocii. În secolul al XIX-lea biserica a fost renovată de mai multe ori.
Între anii 1939-1946 biserica a fost reparată și înzestrată cu mobilier nou, inclusiv tâmplăria sculptată și aurită. Tot atunci a fost pictată, în tehnica frescă, de Costin Petrescu.
Între anii 1968-1976 au fost executate lucrări de restaurare, inclusiv a frumoasei tâmplării în stil brâncovenesc din paraclisul de sud.
În anul 1961 s-a organizat muzeul Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului. Aici sunt expuse o parte din tipăriturile Diaconului Coresi și alte prețioase manuscrise și tipărituri, ca și obiecte de mare valoare muzeistică.
Biserica are o bogată arhivă, adăpostită în „Casa Barac”. La această biserică au slujit preoți luminați, cărturari de renume, care au contribuit la cultivarea conștiinței de neam și biserică de-a lungul veacurilor.