BEC: Ce este interzis la vot / Cum trebuie să se desfășoare scrutinul

Brasov24Știri14 hours ago7 Views


BEC: Ce este interzis la vot / Cum trebuie să se desfășoare scrutinul

Românii sunt aşteptaţi la urne să îşi aleagă preşedintele duminică, 4 mai, la primul tur al alegerilor prezidenţiale 2025.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat o serie de măsuri menite să asigure desfășurarea scrutinului în condiții de legalitate, egalitate și integritate.

Potrivit legislaţiei, dacă în primul tur, unul dintre cei 11 competitori obţine 50% plus unu din voturile valabil exprimate, va deveni preşedinte al României până 2030. Însă posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este aproape nulă, după cum o arată numeroasele sondaje de opinie realizate în ultima perioadă, potrivit cărora vom avea un tur 2 al prezidenţialelor, pe 18 mai.

Cine și unde poate vota

Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente, în judeţul Braşov sunt înscrişi pe liste 523.256 de alegători. Cei mai mulţi dintre ei, respectiv 240.280 sunt în municipiul Braşov.
Pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, la nivelul judeţului au fost amenajate 467 de secţii de votare, cele mai multe dintre ele, 188 la număr, fiind în municipiul reşedinţă de judeţ.

La alegerile prezidenţiale de duminică pot vota cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua votului inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Votarea la alegerile prezidenţiale, turul 1, se desfăşoară duminică, 4 mai, și 18 mai (al doilea tur de scrutin), între orele 7.00 – 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
În cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa.
Dacă alegătorul se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
De asemenea, persoanele care fac parte din birourile electorale ale secţiilor de votare pot vota în acestea.
În secțiile de votare organizate în străinătate, votarea se desfășoară vineri și sâmbătă, între orele 7.00 și 21.00 (ore locale), și duminică, între orele 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora României).

Urnă mobilă pentru persoanele nedeplasabile

Persoanele nedeplasabile, cele care sunt internate în spitale sau care sunt private de libertate, pot solicita urna mobilă. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.
Cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti.

Cu ce acte de identitate se votează

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv cartea de identitate (inclusiv electronică sau provizorie), buletinul de identitate, paşaportul, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Contestarea identității

Potrivit BEC, toți participanții la procesul electoral – fie că sunt candidați, membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau alegători – au dreptul să conteste identitatea oricărei persoane care se prezintă la urne. Contestarea poate fi făcută prin orice mijloc de comunicare.

În astfel de situații, verificarea identității va fi realizată de președintele biroului electoral al secției de votare, cu ajutorul tuturor mijloacelor legale disponibile. Reprezentanții BEC au subliniat că această procedură trebuie desfășurată cu tact și respect față de persoana vizată, evitându-se pe cât posibil generarea unor situații inconfortabile sau comportamente nepotrivite.

În cazul în care contestația privind identitatea unui alegător se dovedește a fi întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația de a opri acea persoană de la exercitarea dreptului de vot. Totodată, va întocmi un proces-verbal care va fi transmis autorităților competente prin intermediul personalului care asigură paza secției, în cazul secțiilor din țară, sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular, în cazul celor din străinătate. Incidentul va fi raportat pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au preluat procesul-verbal.

Cine poate fi însoțit în cabina de vot

Totodată, BEC precizează că alegătorii care nu pot vota singuri din motive temeinice au dreptul de a fi însoțiți în cabină de o persoană aleasă de ei. Acest însoțitor nu poate face parte din rândul candidaților, al membrilor biroului electoral, al observatorilor sau al persoanelor acreditate. Situațiile în care este permisă această asistență includ, de regulă, condiții medicale sau dificultăți evidente care împiedică alegătorul să manipuleze buletinul de vot și să aplice ștampila în mod corespunzător, notează Agerpres.

Motivul trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral, fie direct, prin observație, fie în baza unor documente prezentate de alegător, fără a fi nevoie de alte investigații suplimentare. Aceste măsuri vin să asigure nu doar corectitudinea votului, ci și accesul echitabil al tuturor cetățenilor la exercitarea acestui drept fundamental.

Ce este interzis în secția de vot

Biroul Electoral Central a reamintit, în pragul alegerilor din 4 mai, că fotografierea sau filmarea buletinului de vot prin orice mijloace este strict interzisă. Această măsură are scopul de a proteja secretul votului și de a preveni eventualele presiuni sau tentative de influențare a alegătorilor.
De asemenea, BEC subliniază că, în zona de votare sau în incinta secției, nicio altă persoană, în afara celor implicate oficial în procesul electoral – precum membrii biroului electoral, personalul tehnic, candidații, delegații sau observatorii acreditați – nu are voie să staționeze mai mult decât este necesar pentru a vota. Aceste măsuri au ca scop asigurarea unui climat de corectitudine, siguranță și confidențialitate pentru toți alegătorii.
Pe durata votării, este interzis ca membrii birourilor electorale și persoanele acreditate să poarte ecusoane, insigne sau orice alte semne care pot fi interpretate ca propagandă electorală.
Totodată, pe parcursul votării, în jurul secțiilor de votare din țară, pe o rază de până la 500 de metri, este interzisă atât comercializarea, cât și consumul de băuturi alcoolice.
BEC atrage atenția și asupra faptului că, în preziua alegerilor și în ziua votului, organizarea de evenimente de orice natură nu trebuie să blocheze accesul alegătorilor la secțiile de votare.

Responsabilități pentru președintele secției de votare

Președintele biroului electoral al secției de votare are responsabilitatea de a se asigura că alegerile se desfășoară în condiții optime de ordine și legalitate. Atribuțiile acestuia nu se limitează doar la interiorul secției de votare, ci se extind și în afara acesteia, în sediul secției, în curte, în zonele de acces, precum și în jurul secției, pe o rază de până la 500 de metri, incluzând străzile și piețele publice din apropiere.
Pentru menținerea ordinii, președintele secției de votare beneficiază de sprijinul forțelor de ordine, puse la dispoziție de primar și prefect, în colaborare cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...