“Arma viitorului” se va produce la Braşov. Primele modele de drone românești vor fi pentru recunoaştere şi atac

Brasov24Știri4 hours ago5 Views


România începe producția de drone militare la Braşov. În plin război la graniţă, fabrica de armament Carfil lansează primele modele românești pentru recunoaștere și atac. O echipă Observator a participat la testarea mai multor tipuri de muniţii şi a vizitat linia de producție pentru aruncătoare de bombe. Statul are 21 de fabrici de muniție, arme și vehicule militare pe care vrea să le modernizeze pentru a obţine contracte cu Uniunea Europeană. Bruxelles-ul pune la bătaie 150 de miliarde de euro pentru reînarmare.

Producția dronelor românești va începe la Carfil Brașov la începutul toamnei. Vor fi două tipuri, una de supraveghere şi alta pentru lansarea muniției de până la 15 kg. Arma viitorului va intra în producţie de serie mare de anul viitor. Peste 3.500 de drone pe an.

Până atunci, piloţii de testare se antrenează cu două modele fabricate în Franţa, similare cu cele pe care le vom produce şi noi. „Facem exerciții de foarte multe ori, în mai multe zile pe săptămâna. Există un program riguros și în modul acesta observăm unde și când trebuie să dăm drumul la încărcătură”, a declarat pilotul Nicolae Tacu, potrivit Observator.

Compania de la Braşov va fabrica şapte tipuri de drone, inclusiv modele kamikaze folosite în războiul din Ucraina. Tehnologia este americană, iar noi punem la dispoziție spațiul de producţie, forţa de muncă şi componentele.

„Avem capacități de fabricare moderne. Avem discuții cu Marina Militară, o să le propunem o dronă pentru supraveghere maritimă. Este o dronă mai deosebită pentru că trebuie să facă față curenților”, a explicat Mircea Pentru Tanţău, director Carfil Brașov.

Muniția pentru dronele militare este produsă tot la Braşov. „Aici avem o muniţie specială făcută pentru dronă. Apropo de când facem drone, am început să facem muniție pentru drone de când s-a declanșat războiul, când au fost folosite pe câmpul de luptă”, a mai transmis directorul. Tot la Carfil, România produce armament și bombe pentru ministerul Apărării. Linia de producție a munițiilor și a aruncătoarelor de grenadă și de bombe nu poate fi filmată din motive de siguranță.

„Este un moment fantastic de bun să dezmorţim industria de apărare”

Fabrică de armament îmbină într-un mod inedit tehnologia veche, rămasă de pe vremea comuniștilor cu aparatură modernă, de astăzi. Într-o parte sunt strunguri, freze și raboteze uzate, dar perfect funcționale, folosite pt modelarea aliajelor din care se produc armele.

În aceeași hală sunt însă și mașini tip CNC, automatizate, care taie și filetează un oțel special. Vorbim de aparatură de milioane de euro adaptată industriei de armament. După turul fabricii, am mers în poligon. Înainte de a fi livrate, armele și munițiile sunt testate în Poligonul Carfil din județul Brașov.

Industria de apărare a primit anul acesta un supliment de un miliard de lei de la buget pentru proiecte strategice. „Este un moment fantastic de bun să dezmorţim industria de apărare din România. Acum, la nivel de Uniunea Europeană, există o cerere mare care poate fi livrată şi prin fabricile de armament pe care le avem în România”, a transmis Radu Miruţă, ministrul Economiei. Ministrul Economiei a anunţat că parteneriatul dintre România şi Germania, pentru o fabrică de pulberi în judeţul Braşov, este aproape de finalizare.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...