Anchetatori sub acoperire din Olanda s-au dat drept cumpărători ca să afle dacă tezaurul dacic a fost topit sau nu. Ce au aflat

Brasov24ȘtiriYesterday6 Views


Anchetatori sub acoperire din Olanda s-au dat drept cumpărători ca să afle dacă tezaurul dacic a fost topit sau nu. Ce au aflatAnchetatori sub acoperire din Olanda s-au dat drept cumpărători ca să afle dacă tezaurul dacic a fost topit sau nu. Ce au aflat

Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colecţionari pentru a afla unde e tezaurul dacic care a fost furat de la muzeul din Drents. Aceștia au făcut o ofertă de aproape jumătate de milion de euro pentru coiful de la Coțofenești și pentru brăţările furate. Astfel au aflat că sunt ascunse şi nu ar fi fost vândute sau topite, conform antena3.ro.

Anchetatorii ar fi trimis doi agenți sub acoperire ca să afle unde e tezaurul. Aceștia l-ar fi abordat prima oară pe fratele unuia dintre suspecți, i-ar fi oferit suma de 500.000 de euro și un telefon mobil și i-ar fi spus acestuia că fratele lui – cel care e suspect – să îi contacteze. Este vorba despre un tânăr care apare în pozele făcute publice cu șapcă și ochelari într-un magazin de bricolaj.

La scurt timp, au fost contactați de acest suspect căruia i-au oferit încă 5.000 de euro ca să afle dacă tezaurul dacic mai există sau a fost topit. Suspectul le-a spus că există comoara, dar că nu știe unde e ascunsă. Apoi agenții au vrut să îi ofere încă 400.000 de euro pentru toate obiectele furate, dar răspunsul a fost că suma e mult prea mică. Suspectul nu a mai vrut să continue discuția, iar la scurt timp a fost arestat de autoritățile olandeze.

Între timp, a început procesul împotriva hoților implicați în furtul de la Muzeul din Olanda. Doi suspecţi au fost aduși vineri în faţa unei instanțe de la un tribunal olandez, în procesul privind furta coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. Furtul a fost comis în ianuarie, când hoţii înarmaţi cu exploziv au intrat în Muzeul Drents şi au spart vitrinele pentru a fura coiful şi trei brăţări din aur.

Procuratura a declarat că deţine „numeroase dovezi” care îi asociază cu acest jaf pe cei doi bărbaţi şi pe un alt complice. Autorităţile au găsit haine folosite care prezentau urme de ADN de la suspecţi şi cioburi de sticlă despre care cred că provin de la spargerea geamurilor şi vitrinelor muzeului. Procuratura a declarat că „presupune” că obiectele din aur nu au fost topite şi că principalii suspecţi sunt încă în posesia lor.

Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeului Naţional de Artă a României (MNIR). Directorul instituţiei a fost demis imediat pentru decizia sa de a împrumuta aceste artefacte.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...