Alegeri prezidențiale 2025. Cine și unde poate vota, care e programul. Azi se mai poate cere urna mobilă
Alegerile prezidențiale 2025 se încheie în 18 mai, când românii votează în al doilea tur. În țară, secțiile de votare se deschid duminică de la ora 7:00 și rămân deschise până la ora 21:00. Românii care sunt stabiliți în diaspora sau se află în vacanță în străinătate votează deja, începând de vineri și până duminică.
După alegerile de duminică, 18 mai, România va avea un nou președinte: George Simion (AUR, susținut și de POT) sau Nicușor Dan (independent, susținut de mai multe partide).
Mandatul președintelui este de cinci ani. Printre cele mai importante atribuții pe care le are președintele se numără numirea prim-ministrului (care trebuie ulterior să obțină o majoritate în Parlament), reprezentarea României în plan extern și prezidarea ședințelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Care este programul secțiilor de votare
Duminică, 18 mai, când are loc turul 2 alegerilor prezidențiale 2025, secțiile de votare se vor deschide în țară la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Programul este același ca în primul tur, din 4 mai.
La alegerile prezidențiale 2025, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, conform AEP.
Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Secțiile de votare din străinătate s-au deschis de vineri, de la ora locală 7.00, dar se închid duminică, 18 mai, tot la ora 21.00, ora României, nu cea locală.
Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Românii pot vota la alegerile prezidențiale 2025 la una dintre următoarele secţii de votare deschise în România:
în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, o persoană poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;
în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din țară, pe liste suplimentare;
în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;
în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Pentru a afla secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, cetățenii care votează la alegeri prezidențiale 2025 pot accesa registrulelectoral.ro. După introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia. Chiar și așa, ei pot vota pe listele suplimentare ale unei alte secții de votare.
Urnă mobilă pentru persoanele nedeplasabile
Persoanele nedeplasabile, cele care sunt internate în spitale sau care sunt private de libertate, pot solicita urna mobilă. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale, însoțită de copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate, se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, în preziua votării, adică sâmbătă. între orele 18.00-20.00.
Cu ce acte de identitate se votează
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv cartea de identitate (inclusiv electronică sau provizorie), buletinul de identitate, paşaportul, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). De altfel, pentru a facilita accesul la vot, cel puţin în municipiul Braşov, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Braşov va avea program de funcţionare prelungit, inclusiv în zilele sâmbătă şi duminică.
Cine poate fi însoțit în cabina de vot
Totodată, BEC precizează că alegătorii care nu pot vota singuri din motive temeinice au dreptul de a fi însoțiți în cabină de o persoană aleasă de ei. Acest însoțitor nu poate face parte din rândul candidaților, al membrilor biroului electoral, al observatorilor sau al persoanelor acreditate. Situațiile în care este permisă această asistență includ, de regulă, condiții medicale sau dificultăți evidente care împiedică alegătorul să manipuleze buletinul de vot și să aplice ștampila în mod corespunzător, notează Agerpres.
Motivul trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral, fie direct, prin observație, fie în baza unor documente prezentate de alegător, fără a fi nevoie de alte investigații suplimentare. Aceste măsuri vin să asigure nu doar corectitudinea votului, ci și accesul echitabil al tuturor cetățenilor la exercitarea acestui drept fundamental.
Ce este interzis în secția de vot
Biroul Electoral Central a reamintit că fotografierea sau filmarea buletinului de vot prin orice mijloace este strict interzisă. Această măsură are scopul de a proteja secretul votului și de a preveni eventualele presiuni sau tentative de influențare a alegătorilor.
De asemenea, BEC subliniază că, în zona de votare sau în incinta secției, nicio altă persoană, în afara celor implicate oficial în procesul electoral – precum membrii biroului electoral, personalul tehnic, candidații, delegații sau observatorii acreditați – nu are voie să staționeze mai mult decât este necesar pentru a vota. Aceste măsuri au ca scop asigurarea unui climat de corectitudine, siguranță și confidențialitate pentru toți alegătorii.
Pe durata votării, este interzis ca membrii birourilor electorale și persoanele acreditate să poarte ecusoane, insigne sau orice alte semne care pot fi interpretate ca propagandă electorală.
Totodată, pe parcursul votării, în jurul secțiilor de votare din țară, pe o rază de până la 500 de metri, este interzisă atât comercializarea, cât și consumul de băuturi alcoolice.
BEC atrage atenția și asupra faptului că, în preziua alegerilor și în ziua votului, organizarea de evenimente de orice natură nu trebuie să blocheze accesul alegătorilor la secțiile de votare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.