Până în 2026, angajatorii vor trebui să respecte un set de cerințe care vizează transparența salarială și asigurarea egalității de remunerare între femei și bărbați, inclusiv în etapa de recrutare.
Platforma de recrutare eJobs arată, într-o comunicare recentă, că 30% dintre aplicările înregistrate în perioada ianuarie–mai 2025 au fost pentru joburi care aveau salariul afișat în anunț. Cei mai interesați de această transparență sunt candidații cu vârste între 18 și 24 de ani, precum și cei de peste 60 de ani, unde procentul aplicărilor depășește 35%.
În timp ce un job care are salariul confidențial primește, în medie, 22 de aplicări de la candidați, un job pentru care salariul afișat atrage, în medie, 35 de aplicări. Domeniile în care se practică cel mai frecvent afișarea salariilor sunt: retail, servicii, transport și logistică, call-center/BPO, turism, industria alimentară și construcțiile.
În acest context, merită reamintit că UE a adoptat, în 2023, Directiva nr. 2023/970, care își propune aplicarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între femei și bărbați, precum și prevenirea oricărei forme de discriminare. Pentru atingerea acestor obiective, directiva mizează pe un nivel crescut de transparență salarială – considerată un instrument esențial pentru reducerea diferențelor de plată și încurajarea unor practici de angajare corecte și echitabile.
Directiva impune statelor membre să adopte, până cel târziu la data de 7 iunie 2026, toate măsurile legislative și administrative necesare pentru conformarea cu prevederile sale. Ulterior, fiecare stat trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la aceste măsuri.
Deși directiva nu prevede dreptul angajaților de a cunoaște exact salariile individuale ale colegilor lor, nivelul de transparență cerut presupune o îmbunătățire semnificativă față de situația actuală. Lucrătorii ar trebui să poată accesa informații privind propriul nivel de remunerare, dar și nivelurile medii de plată, defalcate în funcție de sex, pentru categoriile de angajați care desfășoară aceeași muncă sau o muncă de valoare echivalentă.
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.