Ce instituții culturale pot fi vizitate în Brașov

Brasov24Știri9 hours ago3 Views


„Noaptea Muzeelor 2025”: Ce instituții culturale pot fi vizitate în Brașov „Noaptea Muzeelor 2025”: Ce instituții culturale pot fi vizitate în Brașov

Sâmbătă, 17 mai 2025, peste 70 de muzee și instituții culturale din întreaga țară își vor deschide porțile pentru public în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor. Evenimentul, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și susținut pentru prima dată de Ministerul Culturii, oferă vizitatorilor acces gratuit la expoziții, tururi ghidate și activități speciale. Acest demers oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor 2025 promite o experiență culturală unică, transformând muzeele în spații animate de expoziții neobișnuite, activări creative și noi forme de dialog cu vizitatorii. Este o oportunitate pentru publicul larg de a redescoperi patrimoniul cultural într-un cadru inedit și accesibil.

Evenimentul este inspirat de un model european și are loc simultan în peste 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor este organizată din 2005 și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Diversitatea instituțiilor muzeale din România și bogăția patrimoniului gestionat transformă ediția din 2025 într-un context favorabil pentru promovarea educației prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului și pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului și de afirmare a muzeului ca actor activ în viața comunității. De altfel, mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății.

„Noaptea Muzeelor nu mai este de mult doar o plimbare de seară printre exponate. Este un fenomen cultural complex, un catalizator al curiozității și al dialogului dintre generații. Este modul prin care aducem istoria, arta și știința mai aproape de oameni, în moduri memorabile și accesibile”, a declarat Ciprian Anghel Ştefan – manager general Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

În județul Brașov, Noaptea Muzeelor 2025 aduce în prim-plan o întreagă rețea de instituții culturale care își deschid porțile pentru public, oferind o seară bogată în expoziții, ateliere, dansuri, proiecții și momente de patrimoniu viu.

  • Muzeul de Etnografie Brașov își așteaptă vizitatorii în două sedii distincte. La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, între orele 18:00 și 24:00, pot fi vizitate expoziția permanentă și cele două expoziții temporare: „Oul Pascal. Simbolism și rafinament” și „Eleganță și rafinament în Brașovul de odinioară”. În paralel, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, publicul va putea participa la ateliere de cusături pentru copii, vizionări de filme documentare și un spectacol de dansuri populare susținut de elevii Liceului „Șt. O. Iosif” din Rupea.
  • Muzeul Național Bran – Secția de Istorie „Regina Maria” oferă, între orele 17:00 și 23:00, vizite ghidate gratuite prin expozițiile permanente și temporare dedicate Reginei Maria, inclusiv o expoziție numismatică și proiecții de epocă ce surprind momente semnificative din viața suveranei.
  • Muzeul de Artă Brașov invită publicul să descopere expoziții curatoriate contemporan în cadrul programului „În Lumina Artei”, desfășurat între orele 11:00 și 23:00. De la instalații video și lucrări expuse în fațada clădirii, până la expoziția permanentă de Artă Românească, muzeul devine spațiu de dialog între generații și forme de expresie artistică.
  • Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov propune, între orele 18:00 și 24:00, un program dublu desfășurat în cele două case memoriale: Casa Mureșenilor, cu expozițiile „Istoria familiei Mureșianu” și „1001 aparate foto. Scurtă istorie a fotografiei românești”, și Casa „Ștefan Baciu”, cu expoziția permanentă dedicată familiei poetului. Evenimentul este însoțit de animații muzicale și acces gratuit.

„Noaptea Muzeelor a devenit, în timp, nu doar un eveniment cultural de masă, ci și un barometru al deschiderii muzeelor către comunitate. În 2025, sub mesajul „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”, ne dorim să accentuăm exact această direcție: o relație mai directă, mai caldă și mai relevantă între instituțiile muzeale și publicul lor.

Vedem din ce în ce mai clar că muzeele pot fi spații active, vii, unde cultura se transmite nu doar prin exponate, ci prin interacțiune, prin dialog și prin experiențe. Iar pentru multe orașe din țară – mai mici sau mai puțin turistice – acest eveniment este una dintre cele mai vizibile ocazii în care muzeele devin reale centre de interes” a declarat Valer Rus, vicepreședinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Programul evenimentelor poate fi consultat la adresa de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Previous Post

Next Post

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...