Un studiu realizat recent arată că 7 angajați de 10 mănâncă în grabă, la birou, în fața calculatorului. Specialiștii atrag atenția asupra acestui obicei nesănătos și ne recomandă să lăsăm deoparte alte preocupări și să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce mâncăm.
„Mâncatul în viteză, înghițitul alimentelor rapid ne pot afecta foarte tare digestia”, avertizează nutriționiștii, potrivit digi24.ro.
Potrivit unui studiu realizat de o companie specializată în beneficii extra-salariale, nouă angajați din zece vor o masă sănătoasă la prânz. Totuși, cei mai mulți, adică două treimi, nu au o pauză mai mare de jumătate de oră și preferă să mănânce chiar la birou, în fața unui calculator.
„Își iau la pachet. Fiind biroul aproape, merg acolo și mănâncă”, spune proprietara unui restaurant despre oamenii care lucrează la birou.
„Sunt pe fugă și, câteodată, apuc să mănânc și la calculator. Eu și mănânc destul de repede, termin masa în 10 minute”, a declarat un tanar.
„La un moment dat, am zis să fac un switch, să nu mai mâncăm pe tastatură. Se simte o mare diferență! Mai sună telefonul, mai veneau mail-uri, imediat îți captau atenția și nu te puteai concentra nici pe masă, nu înțelegeai nimic nici din mail-ul ăla, poate”, afirmă alt tânăr.
Psihologul Cristian Grigore a precizat că „putem să facem o diferență între foamea fiziologică și foamea emoțională, psihologică. Întâlnesc atâtea persoane care mănâncă în fața calculatorului. Acesta este mai degrabă mâncat inconștient, care duce mult în exces și către obezitate”.
Și nutriționista Adina Rusu atrage atenția asupra mâncatului în viteză.
„Mâncatul în viteză, înghițitul alimentelor rapid ne pot afecta foarte tare digestia. Doar un angajat din zece ia masa de prânz într-un interval de timp care depășește 45 de minute”, explică nutriționista.
Întrebat care este durata optimă de recreere pentru o pauză de prânz, un alt tânăr a răspuns că „o oră, în general, e de ajuns. Cred că efectiv servirea prânzului ar trebui undeva la jumătate de oră și jumătate de oră pentru recreere”.