Chiriile solicitate de proprietari în luna aprilie au rămas relativ stabile față de luna martie (+1%), dar comparativ cu aprilie 2024 se observă o tendință generală de creștere (+7%). Conform unei analize realizată de Storia, cele mai mari creșteri față de anul trecut sunt vizibile în orașe precum Oradea, Cluj-Napoca și Iași.
Această evoluție vine într-un context economic marcat de atingerea unui nou prag istoric al cursului euro în luna mai, ceea ce poate avea implicații directe asupra costurilor de locuire pentru cei care plătesc chiria în lei în perioada următoare.
În Brașov, chiriile pentru garsonierele și apartamentele cu două și trei camere au scăzut față de luna trecută, cu -1, -4% și respectiv -6%. Garsonierele au o medie de 350 euro (similar cu anul trecut), apartamentele cu două camere se închiriază pentru 500 euro (+2% față de anul trecut), iar cele cu trei camere ajung la 650 euro (+8% față de 2024).
De exemplu, la data de 7 mai 2025, la un curs de 5,0991 lei/euro (comunicat de BNR), o chirie de 500 euro înseamnă 2.549,55 lei. Anul trecut, aceeași chirie de 500 euro însemna 2.487,85 lei, calculată la un curs de 4,9757 lei/euro, înregistrat pe 7 mai 2024.
Chiar dacă diferența de aproape 62 de lei nu pare semnificativă la prima vedere, aceasta poate deveni importantă în cazul unor bugete mai sensibile. Această diferență afectează chiriașii în mod direct doar dacă în contractul de închiriere nu este stipulat un curs fix și dacă plata se face în lei, la cursul BNR din ziua plății sau al facturării.
„Am observat că în multe orașe mari chiriile continuă să crească anual. În acest context, evoluția cursului valutar devine un factor suplimentar de presiune, mai ales pentru chiriașii care plătesc în lei și țin cont de cursul valutar din ziua plății. Chiar și o diferență de 60 de lei poate conta, mai ales pentru cei care gestionează bugete strânse, pentru studenți sau familii tinere. Deși fluctuația poate părea relativ minoră din perspectiva unora, ea vine într-o perioadă în care mulți români se confruntă deja cu presiuni financiare din cauza inflației și a costurilor ridicate cu utilitățile”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia și OLX Imobiliare).