Ioan-Cosmin Ignat este un bărbat pasionat de istoria sașilor. În 2020 a cumpărat o casă din satul Cașolț, Sibiu, care nu mai fusese locuită din 1992.
Cosmin s-a născut la Sibiu, dar a copilărit în orașul Cisnădie, înconjurat de către sași. Din 2015, lucrează la Muzeul ASTRA din Sibiu. Separat, oferă servicii de cercetare în domeniul științelor socio-umane (Ignat Haus SRL), se implică în activități educaționale pentru copiii din localitățile rurale vulnerabile de pe Valea Hârtibaciului și în protejarea patrimoniului cultural local, prin Asociația pentru Sat Colorat.
Cosmin tot visa la o casă săsească pe care să o restaureze, iar în 2019, când a hotărât să transforme dorința în realitate, norocul i-a surâs încă din prima zi de căutări. A găsit proprietatea săsească la care visa, care este în Cașolț, comuna Roșia din județul Sibiu, în centrul localității. „Cașolțul (în germană, Kastenholz) este un vechi sat întemeiat de sași după anul 1150. Până în anul 1700, aici au locuit doar sași, iar după acest an au fost pomeniți și locuitori români veniți din satele învecinate)”, spune Cosmin.
Când a cumpărat proprietatea, formată din trei clădiri, cunoștea satul Cașolț după ce lucrase timp de șase ani ca arheolog la săpăturile de dezvelire a urmelor vechii biserici romanice, care a aparținut sașilor (între anii 2006-2011). Locuința, conform documentelor de proprietate, a fost construită în 1959, însă anul real de construcție este mult la vechi.
„De exemplu, pe o grindă existentă la șura din spatele curții apare anul 1891. Este ilogic ca cineva să își fi construit șura și apoi casa. Construcția aparține sfârșitului de secol 19. Am făcut anumite cercetări, inclusiv de documente de arhivă, dar și pe teren (spre exemplu, fundația clădirii a fost construită din pietre culese de la vechea biserică romanică ruinată pe la 1800)”, spune Cosmin.
Proprietatea a aparținut familiei Klöss din localitatea Cașolț, unde bunica fostului proprietar a rămas văduvă, după ce soțul ei a murit pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Și-a crescut singură cei trei copii, nu s-a mai recăsătorit vreodată, iar în 1992 a murit. De atunci, casa nu a mai fost locuită.
Citiți mai multe detalii, pe lovedeco.ro.