Muzeul de Etnografie Brașov invită publicul miercuri, 16 aprilie 2025, ora 18:00, la vernisajul expoziției temporare „Oul Pascal. Simbolism și rafinament”, eveniment ce va avea loc la sediul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului nr. 15.
„Expoziția este realizată în colaborare cu Mariana Andone-Rotaru (Pîslaru), cunoscută pentru creațiile sale unicat – ouă de struț încondeiate – care transformă un meșteșug tradițional într-o expresie artistică rafinată și profund simbolică.
Doctor în istorie, muzeograf și expert în bunuri arheologice, Mariana Andone-Rotaru și-a îmbinat parcursul științific cu o autentică pasiune pentru arta populară, valorificată prin proiectul personal MaryAndo fior d’or. Prin reinterpretarea meșteșugului încondeierii ouălor, artista reușește să propună o formă de artă decorativă de înaltă ținută, inspirată din broderii tradiționale românești, motive etnografice și simboluri religioase.
Lucrările sale concretizează, pe de o parte, bogatul simbolism al oului pascal, iar pe de altă parte, aduc în atenție un spirit creativ care știe să îmbine mesajul ancestral cu compoziții decorative contemporane. Deosebit de sugestive sunt ouăle pe care artista a transpus scene inspirate din iconografia icoanelor pe sticlă transilvănene, datând din secolele XVIII–XIX.
Un demers artistic aparte este redarea motivelor broderiilor de pe cămășile femeiești cu altiță, realizată printr-o tehnică inovatoare – incizia directă în coaja oului de struț. Astfel, artista reușește să redea complexitatea ornamentală și prețiozitatea costumelor populare, folosind foiță de aur și argint și pigmenți speciali, în spiritul broderiilor somptuoase din zone precum Muscel, Argeș sau Banat.
O contribuție deosebită la originalitatea demersului său artistic o reprezintă casetele de bijuterii realizate din ouă de struț. Inspirate din bogăția decorativă a costumelor populare de mireasă, aceste obiecte unice propun o sinteză estetică între forma perfectă a oului și ornamentica tradițională românească”, au transmis organizatorii.
Un loc special în cadrul expoziției îl ocupă ouăle încondeiate cu motive tradiționale specifice românilor, sașilor și ceangăilor din Țara Bârsei. Vizitatorii vor putea admira piese vechi de colecția Muzeului de Etnografie Brașov, dar și ouă încondeiate, realizate de meșteri populari care duc mai departe tradiția încondeierii: Gabriela Clinciu din Bran și Gödri Anna din Săcele.