Proiectul de actualizare a Planului Urbanistic General prezintă, în continuare, interes pentru brașoveni. Pe lângă cei care au transmis deja propuneri, ieri, 31 martie, câteva sute de brașoveni au fost prezenți la întâlnirea publică organizată de Municipalitate la Teatrul Sică Alexandrescu.
Timp de 6 ore, primarul George Scripcaru, elaboratorii PUG-ului, arhitectul șef al municipiului, Răzvan Calotă, și consilierul primarului în domeniul urbanismului, prof. univ. arh. Tiberiu Florescu, au răspuns celor o sută de brașoveni care au intervenit pe parcursul întâlnirii.
O mare parte dintre cei care au intervenit au prezentat neconcordanțele între proiectul realizat de elaboratorii Planului Urbanistic General și ceea ce este pe teren astăzi, dar și erorile pe care elaboratorii ar trebui să le corecteze după finalizarea etapei de dezbatere publică, astfel încât în fața Consiliului Local să fie prezentat un plan urbanistic care să susțină dezvoltarea orașului în direcția dorită de comunitate.
„Din păcate, se confirmă ceea ce am spus eu în luna octombrie, când am inventariat acest document important pentru perspectiva de dezvoltare a municipiului Brașov. Foarte multe inadvertențe, incoerențe și foarte multe lucruri care nu erau clare. Trebuie să ținem cont de sugestiile, propunerile și de reclamațiile persoanelor fizice sau juridice, pentru că trebuie să dăm o predictibilitate dezvoltării orașului. Sunt companii, firme care au proiecte în perspectivă și nu putem să venim să le spunem că prevederi clare, care sunt valabile astăzi, nu vor mai fi valabile peste un an de zile. Sunt greșeli, sunt lucruri care trebuie să fie corectate, dar trebuie să le facem. Dacă ne grăbim pentru că cineva a vrut repede să bifeze un asemenea lucru, nu cred că este corect. Eu, la finalul lunii octombrie, când am preluat mandatul, am luat oameni de specialitate pe care i-am rugat să vină să mă consulte și au scos în evidență foarte multe inadvertențe. Le-am dat un termen elaboratorilor ca până la începutul lunii aprilie să avem soluții la toate aceste observații din partea executivului, din partea echipei din primărie. De asemenea, am preluat toate observațiile de la cetățeni și le-am cerut elaboratorilor să țină cont de aceste lucruri și să le integreze. După întâlnirea de ieri vom analiza din nou tot și vom încerca să corectăm toate aceste greșeli și după aceea să-i dăm o formă care să fie prezentată din nou public”, a precizat primarul George Scripcaru.
Printre observațiile menționate de primar sunt cele legate de mobilitate, extinderea extravilanului peste zone pe care există deja construcții edificate sau sunt proiecte în dezvoltare, cum ar fi spitalul regional și cel de pneumo-infecțioase.
„Sunt niște principii la care ne raportăm la elaborarea și reactualizarea unui PUG. Nu poți să restrângi intravilanul municipiului Brașov, care face parte din PUG-ul încă în vigoare, pentru că restrângi drepturile unor cetățeni, a unor persoane fizice sau juridice, pentru că le iei un drept, nu poți să scoți cetățenii care sunt în intravilan astăzi, să-i scoți în afara orașului, transmițându-le că de mâine sunt în extravilan. Oamenii prezenți astăzi aici asta reclamă și la asta se referă într-o mare, mare măsură. În acest document era prevăzut că spitalul este în afară, este în extravilan adică, lucru pe care l-am sesizat de la început și le-am cerut colaboratorilor să le corecteze, să le regleze. DN1 trece prin Răcădău și pe strada C.D. Gherea. Adică, să fim serioși, nu putem să tratăm lucrul ăsta atât de simplu și să ne facem că nu vedem! O altă anomalie pe care am constatat-o în documentație prevede să se facă spații verzi în locul unor construcții existente care au avut la bază PUZ-uri sau document de urbanism autorizate. Ce facem? Demolăm blocurile care s-au construit și unde locuiesc sute de oameni, de familii, fiindcă cineva a avut ori o inabilitate, ori a greșit și a spus că trebuie să facem o zonă verde?”, a declarat primarul George Scripcaru.
Printre sesizările cetățenilor din întâlnirea publică s-a numărat și faptul că o parte dintre cei care locuiesc în cartierul Stupini s-au trezit cu locuințele în extravilan, deși acestea sunt deja edificate sau că traseul străzii Lânii nu corespunde cu realitatea, iar în plus un pod peste pârâul Ghimbășel, care există de zeci de ani, nici măcar nu apare în proiectul PUG-ului. Alte situații sesizate de cetățeni au fost legate de stabilirea unor destinații pe terenurile proprietate, unii dintre ei semnalând că toată proprietatea să devină zonă verde, deși acum este zonă construibilă.
Toate acest sesizări vor fi evaluate în perioada următoare, urmând ca elaboratorul PUG-ului și Primăria să prezinte Consiliului local un raport al acestei dezbateri care să includă și modul de soluționare al sesizărilor.
Campania de informare și consultare a publicului, continuă până la data de 14.04.2025, astfel că cei care nu pot fi prezenți sau nu pot lua cuvântul pot trimite observațiile lor asupra documentelor în următoarele moduri:
Centrul de Informare pentru Cetățeni – Posturile de lucru nr: 12, 13, 14, 15;
Program cu publicul: Luni-Joi 08:00-14:00; Vineri 08:00-13.00
Întreaga documentație poate fi consultată integral pe site-ul primăriei, și conține memoriul general, regulamentul local de urbanism, un memoriu de sinteză, planșele de reglementări urbanistice, inclusiv cele detaliate pe MUTR-uri (macro unități teritoriale de referință).
Documentația este elaborată, pentru Primăria Municipiului Brașov, de Asocierea Synergetics S.A. și Quattro Design S.R.L., pe baza Contractului nr. 167/46067/15.05.2020, cu obiectul „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Brașov”.
Planul Urbanistic General stabilește condițiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioadă de 10 ani, și trebuie să răspundă necesităților populației, a specificului orașului și a tendințelor de dezvoltare.
Locuitorii și proprietarii pot să se exprime direct, iar primăria va analiza observațiile și sugestiile acestora, judecând în interes public, prin raportare la specificul urban, la legislația în vigoare și la obiectivele de dezvoltare coerentă a municipiului.
Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori.
Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparență decizională, iar la final, după aprobare, predarea și integrarea PUG în Sistemul Informațional Geografic – GIS.