Ziua Internațională a Romilor 2025 / Eveniment la Palatul Victoria

Brasov24Știri1 week ago12 Views


Ziua Internațională a Romilor 2025 / Eveniment la Palatul Victoria

Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, în cadrul unui eveniment desfășurat la Palatul Victoria, 10 elevi și studenți romi, însoțiți de profesorii lor, au fost primiți și premiați de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan-Radu Oprea. Tinerii, distinși pentru rezultatele remarcabile în educație, sport și artă, au primit diplome de excelență și cadouri simbolice, ca semn de apreciere și sprijin pentru parcursul lor educațional și profesional.
Printre tinerii premiați se numără: elevi olimpici naționali la limba romani, limba engleză, geografie, religie ortodoxă și creație literară, tineri artiști premiați la concursuri naționale de vioară și muzică instrumentală, sportivi de top în competiții naționale de fotbal și șah, elevi implicați în promovarea culturii și istoriei romilor prin concursuri și activități extracurriculare și campioni olimpici, europeni la arte marțiale.
Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan-Radu Oprea, i-a felicitat, de asemenea, și pe profesorii implicați, care au contribuit la formarea acestor elevi remarcabili, ce reprezintă modele de urmat pentru colegii lor. „Ziua Internațională a Romilor este un moment simbolic în care celebrăm diversitatea, cultura și contribuția romilor la societatea românească. Este nevoie să avem astfel de povești de succes și să ne asumăm responsabilitatea, iar prin astfel de inițiative trebuie să fim mai aproape de comunitatea romă. Doar împreună putem construi o societate echitabilă, în care fiecare tânăr să aibă șansa de a-și atinge potențialul”, a afirmat Ștefan-Radu Oprea.
În cadrul evenimentului, consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Cătălin Manea, responsabil cu problemele romilor, a subliniat necesitatea atribuirii unui imobil pentru viitorul Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor, înființat prin Legea 238/2023. Demersul asumat de Guvernul României, reprezintă un pas extrem de important pentru recunoașterea identității culturale a minorității rome în spațiul românesc.

Drapel, imn și limba romani standardizată

Ziua internațională a romilor, marcată la 8 aprilie în fiecare an, a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia. Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită „Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.

La congresul din 1971, au participat delegații din 14 țări. Cu acest prilej, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, identitare ale acestei etnii: limba romani standardizată, drapelul și imnul „Djelem, Djelem”/„Gelem, Gelem” („Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, împreună cu medicul de origine slovacă Ján Cibulka. Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în țările din Uniunea Europeană, mulți dintre ei fiind deseori expuși la diverse forme de discriminare și chiar de excludere socială.

Ziua internațională a romilor este și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul regimurilor fasciste din numeroase țări europene, romii au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare.

Manifestările prilejuite de această zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale și a limbii romani, dar în mod special a identității romilor. Unul dintre principalele obiective este, de altfel, recunoașterea internațională a minorității rome ca minoritate națională de origine indiană.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...