Rotitul cocoșului de munte este unul dintre cele mai spectaculoase ritualuri nupțiale. Rotitul are loc în lunile aprilie și mai, în funcție de climă și altitudine, în perioada de împerechere. Dansul nupțial cuprinde un ansamblu unic de mișcări și sunete, pentru a atrage femelele și a se impune în fața masculilor rivali. Cocoșii de munte cântă și se rotesc în vetrele lor, își desfac cozile în formă de evantai și fac salturi de până la 3 metri.
Rotitul cocoșului de munte începe în locurile deschise din pădure, unde se adună mai mulți masculi împreună cu femele. În perioada de împerechere cocoșii devin foarte teritoriali și agresivi.
Ritualul de împerechere al cocoșului de munte are trei etape. Prima se desfășoară în arbori, unde cocoșii sunt foarte vocali și încep să scoată sunetele caracteristice însoțite de un fâlfâit de aripi. A doua etapă include un zbor puternic prin care păsările ajung pe sol și își aleg locurile de roată deja consacrate. A treia etapă, cea de la sol, este dansul ritualic efectuat cu coada înfoiată, cu gâtul ridicat pentru a se vedea penajul de sub cioc și cu aripile duse către spate. În această postură cocoșii scot sunete guturale scurte ce rezonează puternic, urmate de niște clickuri ascuțite care devin din ce în ce mai rapide și se compun într-o serie ce se aseamănă unui scârțâit. La aceste sunete se adaugă și unele de provocare sau amenințare și salturi specifice cu bătăi rapide de aripi. Dacă un mascul nu respectă locul de roată și intră pe teritoriul vecinului, altercațiile sunt cel mai adesea finalizate prin sunete de provocare urmate de ciupituri de cioc și, destul de rar, printr-o încăierare în care aripile sunt folosite pentru a lovi adversarul.
Fiind o specie poligamă, gotca (așa cum este denumită popular femela) își alege partenerul dorit, care este cel mai adesea masculul dominant. După unele studii, cel mai ales cocoș în sezoanele anterioare ajunge să câștige respectul celorlalți cocoși și astfel se poate împerechea mai mulți ani la rând fără să mai rotească.
După ce își alege un cocoș și se împerechează, femela se retrage la cuibul căptușit cu vegetație și construit pe sol într-un loc bine camuflat. Aici depune de la 5 până la 12 ouă, câte unul după fiecare împerechere. Masculii nu au niciun rol în creșterea puilor, această sarcină fiind în grija femelei.
Imaginile au fost filmate de camerele de luat vederi instalate de rangerii Romsilva în Parcul Național Piatra Craiului, aflat la doar 30 de kilometri de Brașov.