Veneau oile seara, le băgam în curte, nu ne plăcea deloc, dar nu aveam ce să facem.

Brasov24Știri4 hours ago5 Views


„Dacă ar fi să ajung la Cotroceni, ne-am dori să nu plecăm de aici”. Ne spunea, cu câteva zile înainte de alegeri, Nicuşor Dan. În casa în care locuieşte cu chirie, împreună cu Mirabela şi cei doi copii ai lor. Olimpicul din Făgăraş a rămas mereu aşa cum îl descriu rudele şi prietenii de-o viaţă – băiatul modest, care în copilărie mergea cu oile la păscut, care ştia tabla înmulţirii înainte să intre la şcoală, şi care se făcea foarte uşor remarcat, prin părul creţ şi sandale în picioare, transmite observatornews.ro. 

„I-am zis că după ce salvează Bucureştiul să salveze şi România”, a declarat Corina, verişoara lui Nicuşor Dan. „Eu… nu speranţa, eu aproape că am certitudinea”, a declarat Ionel Mihali, profesor de Limba Română. „Ce aţi făcut voi ca societate săptămânile acestea. A fost extraordinar. Aţi făcut campanie, aţi vorbit cu apropiaţii voştri, v-aţi confruntat uneori cu valuri de ură şi aţi avut curajul să mergeţi înainte. E victoria voastră”, a declarat Nicuşor Dan.

Drumul lui Nicuşor Dan de la Făgăraş, la Cotroceni

„Sincer să fiu, m-a surprins gestul lui aproape aventuros. Să te duci din Ardeal în Bucureşti, la mitici. La ultima întâlnire a promoţiei ’88 i-am şi spus lui Nicuşor: faci tot ce poţi să ai o presă bună. Pentru că adversarii tăi îţi intuiesc valoarea. Îţi cunosc valoarea şi tocmai de aceea încearcă să te submineze. Asta e politica”, a declarat Ionel Mihali, profesor de Limba Română. „Este acelaşi om pe care îl cunosc de ani de zile”, a declarat Silviu, prietenul lui Nicuşor Dan. „Aici e neamul nostru, să zic aşa. Aici este Nicuşor, dar îl recunoaşteţi oricum după freză. El avea tot timpul… purta sandale şi şosete. Ştiu că râdem şi acum, eu cu o prietenă de-a mea, bună. Părul l-o tuns, dar a trecut şi la pantofi”, a declarat Corina, verişoara lui Nicuşor Dan.

Aşa e Nicuşor Dan văzut prin ochii celor care îl cunosc de-o viaţă. A venit pe lume pe 20 decembrie, acum aproape 56 de ani, în Făgăraş, într-o familie modestă. Tata era muncitor la combinatul chimic, mama, contabila. După doi ani s-a născut şi sora lui. A avut o copilărie perfectă, fără griji şi fără televizor. „Am trăit într-o familie normală, noi aveam oi, veneau oile seara, le băgam în curte, ne mai lua tata, nu ne plăcea deloc, dar nu aveam ce să facem, ne mai lua la sapă, ne trimitea cu oile, chiar şi la coasă m-a luat de câteva ori”, a declarat Nicuşor Dan. „Mergeam la el acasă, ne jucam pe acoperiş şi aruncam cu pungi de apă după oamenii de pe stradă. Nu era pedepsit pentru că nu se aflau”, a declarat Silviu, prietenul lui Nicuşor Dan. Cand avea vreo 10 ani abia astepta să facă 14, ca să poată împrumuta cărti de la biblioteca de adulţi. Tabla inmulţirii o ştia deja înainte să meargă la şcoală.

„Era foarte silitor. Îi plăcea cartea la nebunie şi l-a atras aşa de tare că a ajuns unde a ajuns”, a declarat Toma, unchiul lui Nicuşor Dan. A intrat fără emotii la cel mai bun liceu din oras, Radu Negru, la cea mai bună clasă de mate fizică. „Dacă îl vedeai în curtea şcolii sau în sala de clasă, nu spuneai că el este deşteptul şcolii”, a declarat Elena Bogdan, fosta dirigintă a lui Nicuşor Dan. In 1987 Nicusor Dan intră in lotul national de matematică al României socialiste care pleacă in Cuba, la Havana. E prima lui ieşire din ţară. Şi prima medalie de aur la olimpiada internatională. Performanţa se repetă şi anul următor, în Australia, când obţine punctaj maxim. Era deja in topul celor mai buni 100 matematicieni ai lumii. E pentru prima dată când numele Nicuşor Dan apare în ziarele vremii.

La 18 ani, olimpicul din Făgăraş pleacă la Bucureşti, la Universitate. Iar in 1992, printr-o bursă a statului francez, ajunge la una dintre cele mai prestigioase şcoli de profil din tara. Apoi isi face masterul la Sorbona si tot acolo, la varsta de 28 de ani, devine doctor in matematică. In 1998 se intoarce in tara. Devine cercetator la institutul de matematică al Academiei Române şi simbol al celor mai importante proteste de stradă, declarand razboi rechinilor imobiliari. Si nu numai. Nu de putine ori actiunile lui s-au incheiat aşa.

Cam in aceeasi perioada o cunoaşte pe Mirabela. „Într-o seară de sfârşit de sesiune, o prietenă a venit din Franţa, m-a invitat să mergem în club, şi în club m-a întâlnit sau l-am întâlnit pe Nicuşor Dan. Am invitat-o la dans. M-a fascinat, avea un păr creţ, foarte frumos, şi mi-a cerut numărul de telefon, după care, nu mai ştiu, au trecut câteva zile până am primit un telefon de pe un fix, pentru că nu avea mobil atunci, şi m-a invitat la un meci de hochei, ceea ce mi s-a părut foarte ciudat”, a declarat Mirabela Grădinaru, soţia lui Nicuşor Dan. Si nu s-au mai despartit niciodată. După ani de zile de activism şi vreo 200 de procese câştigate cu diverse institutii ale statului, Nicusor Dan a inteles că are şanse mai mari să rezolve lucrurile din ţară intrand in politică. Asa, asociaţia Uniunea Salvaţi Bucureştiul se transforma în Uniunea Salvaţi România. În 2016 ajunge deputat, iar în 2020.

A câştigat fără emoţii şi al doilea mandat iar in 2024. Cu 20,99% dintre voturi a intrat fara sanse prea mari in turul 2, alaturi de George Simion. A urmat o campanie electorala intensa si complicata, cu lovituri de ambele parti, fiecare in stilul lui. Doar acasa viaţa a mers la fel de liniştit, ca înainte. „Mirabela lucrează, copiii vin de la şcoală, sunt haine de spălat, sunt vase de spălat, e complicat, mai ales pentru Mirabela”, a declarat Nicuşor Dan. Si-ar dori, deci, sa ramana tot in casa in care locuiesc cu chirie si in care dimineata miroase a cafea si oua ochi. Iar seara, se aduna impreuna sa joace carti.

Nicușor Dan va trebui să își pună de acum în geantă un carnețel nou. Unul de președinte. Pe toate celelalte le are păstrate într-o cutie, în podul casei. Și speră că și de acum încolo să poată merge la serviciu cu metroul.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...