Tudor Chirilă, mesaj de Paști: „Oamenii aleg mereu pe Baraba”
Într-o postare tulburătoare pe rețelele de socializare, Tudor Chirilă reflectează asupra simbolurilor creștine deturnate, a imposturii distribuite algoritmic și a felului în care autocrații lumii își confiscă religia pentru interese de putere. Mesajul vine într-o perioadă în care spațiul public este tot mai încărcat de polarizare, bigotism și manipulare ideologică în numele credinței.
„Atunci oamenii l-au ales pe Baraba. Chiar dacă Iisus nu se făcea vinovat de nimic”, scrie artistul, făcând o paralelă dureroasă între episodul biblic al Răstignirii și vremurile moderne, în care „credința, simbolurile ei, sensurile, au fost confiscate sau deturnate în scopuri politice sau ideologice de falși profeți care au stârnit radicalizare și ură”.
Tudor Chirilă subliniază că Iisus nu a impus niciodată certitudini, ci a propus „parabole” – metafore deschise, menite să provoace introspecție și căutare personală.
„Spre deosebire de ‘liderii’ și ‘profeții’ care au certitudini și care dictează, Iisus te invită să descoperi de unul singur sensul celor spuse de el. Să cauți adevărul cu mijloacele tale. De aia a ales finalul deschis al parabolelor și nu rigiditatea enunțurilor imperative. Iisus este opusul dictatorului, dar şi al formalismului care de multe ori predominǎ sau preia conducerea în execuția/practica religioasǎ care ar trebui sǎ ducǎ la auto cunoaştere, nu la bigotism.”, scrie el.
Artistul critică aspru modul în care „autocrații lumii folosesc religia ca marketing de război” și spune că în prezent „impostura e distribuită algoritmic, sporită de nerăbdarea monetizării. Templul e virtual”.
Această frază, una dintre cele mai puternice ale mesajului său, atrage atenția asupra tentației colective de a prefera liderii autoritari și minciunile confortabile în detrimentul adevărurilor greu de digerat.
Chirilă profită de ocazie și recomandă două cărți pe care le consideră esențiale pentru perioada sărbătorilor pascale: „Am scris textul de mai sus mai degrabǎ ca sǎ recomand cǎrțile astea, nu ca sǎ conving pe cineva de ceva”.
„Parabolele lui Iisus” – de Andrei Pleșu – „o lectură indispensabilă” și „Baraba” – de Pär Lagerkvist – care urmărește drumul interior al tâlharului eliberat în locul lui Iisus.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.