Tot mai mulți urși intră în zonele locuite din Brașov și Poiana Brașov. 17 urşi mişună prin jurul oraşului

Brasov24Știri5 hours ago6 Views


Publicitate

Brașovul se confruntă în ultimele săptămâni cu o creștere tot mai mare a numărului de urși care intră în zona locuită a orașului pentru a se hrăni, în majoritatea cazurilor fiind vorba de ursoaice cu pui sau exemplare de urși tineri.

În acest moment în intravilanul municipiului au fost identificate 17 exemplare de urs, din care 110 în municipiul Brașov și alte 7 în poiană. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (fostul I.C.A.S.), în perioada următoare vor apărea alte patru sau cinci ursoaice cu pui, care vor ieși de la bârlog și se vor îndrepta tot spre oraș pentru a obține, cât mai ușor, hrana necesară.

Având în vedere această situație, care oricând poate degenera într-un incident grav, conducerea primăriei a invitat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în gestionarea acestor situații pentru a identifica soluțiile imediate care să reducă riscurile, mai ales că în acest moment nici un fond de vânătoare nu mai vrea să accepte relocarea urșilor care coboară în oraș în zonele pe care le gestionează, mai ales că aceia care au fost deja relocați au creat numeroase probleme, conform reprezentanților Gărzii Forestiere.

,,Aș vrea să spun că avem niște concluzii importante de la întâlnirea de astăzi. Din păcate, în continuare suntem blocați de niște decizii care se iau la nivel central, la nivel ministerial. Este vorba despre modificarea O.U.G. 81/2021, care se referă strict la această situație legată de urși. Să sperăm că vom primi răspunsul în cel mai scurt timp și că această lege se va modifica în așa fel încât să simplificăm un pic acțiunea. Repet, am mai spus lucrul ăsta, nu își dorește nimeni să împuște urși, dar nu cred că mai avem foarte, foarte multe soluții la dispoziție. Numărul de apeluri la 112 crește de la o săptămână la alta, iar asta înseamnă că apariția ursului este din ce în ce mai frecventă și din ce în ce mai periculoasă. Urșii intră în gospodării, ajung la pubelele de gunoi, pentru că ăsta se pare că este obiectivul lor și situația poate degenera în orice moment. Ursul calm, liniștit, pe care îl vedeți de obicei în filmări că se duce la un gunoi și mănâncă, într-o fracțiune de secundă se poate schimba comportamental și poate să atace pe cineva. Ați văzut, într-o fracțiune de secundă dacă i se pare ceva în neregulă animalului, el atacă instinctual, nu are altă soluție. Orice fel de altă analiză este inutilă. Atacă și atât. Și asta s-a întâmplat la Predeal. Să sperăm că reușim cumva să rezolvăm situația asta. Toată lumea dă sfaturi, toată lumea vine cu idei. Deocamdată însă, legea ne ține cu fața la perete. Nu avem în momentul de față soluții magice, soluții în mânecă”, a explicat viceprimarul Dan Ghiță.

Potrivit specialiștilor INCDS, principala cauză a situației în care am ajuns este numărul mare de exemplare din zonă: pe cele trei fonduri de vânătoare din jurul Brașovului sunt identificate 200 de exemplare, mult prea mult pentru ca acest areal să ofere posibilitatea hrănirii urșilor. În această situație, ursoaicele cu pui și urșii tineri sunt împinși către marginea habitatului, ceea ce îi face să caute hrana în zonele locuite, unde o obțin foarte ușor.

Pentru a evita această tentație pentru urși, primăria a demarat un program de înlocuire a vechiului sistem de colectare a deșeurilor cu ecoinsule, care pe lângă rolul benefic în colectarea selectivă, au și rolul de a bloca accesul acestor mamifere la containerele de deșeuri, ele fiind închise. Pe lângă cele 64 existente, municipalitatea a început montarea a încă 100 de ecoinsule.

În acest moment în municipiul Brașov au fost identificate următoarele exemplare de urs:

  • trei exemplare (ursoaică cu 2 pui) zona Spitalului Sf. Constantin – două semnalări, o alungare de către echipa operativă;
  • patru exemplare (ursoaică cu 3 pui) zona Pietrele lui Solomon – trei semnalări, o alungare de către echipa operativă;
  • un exemplar de 3-4 ani, zona Stejăriș – o alungare de către echipa operativă;
  • un exemplar de 3-4 ani zona, Pietrele lui Solomon – o alungare de către echipa operativă;
  • un exemplar Lacul Noua – o semnalare.

Alte 7 exemplare au fost identificate în Poiana Brașov:

  • trei exemplare (ursoaică cu 2 pui) – zona Valea Cheii, Vila de Aur, Poiana lui Catepu, 18 alungări (din care două cu rapoarte de către echipa operativă);
  • un exemplar zona hotel Zimbru, Piatra Mare, Alpin;
  • un exemplar Drumul Roșu;
  • un exemplar Postăvarul;
  • un exemplar urs zona Poiana lui Ștechil.

Având în vedere că toate fondurile de vânătoare din cele 5 județe care intră în aria de acoperire a Gărzi Forestiere au refuzat să primească exemplarele de urs care vor fi capturate în Brașov, iar de la Ministerul Mediului nu s-a primit nici o altă soluție de relocare, în perioada următoare, acolo unde există justificarea legală, exemplarele de urs vor fi capturate și relocate în fondul forestier al municipiului, cât mai departe de oraș. Din păcate, conform specialiștilor, această soluție este una pe termen foarte scurt, deoarece urșii vor reveni foarte repede în zona intravilanului orașului.

Ministerul mediului a pus în dezbatere publică un act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, care, în opinia specialiștilor, va asigura instrumente mai eficiente de gestionare a acestor situații.

La întâlnirea de astăzi au fost prezenți, alături de viceprimarul Dan Ghiță și administratorul public Laszlo Barabas, reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile ,,Burebista” Brașov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Poliției Locale Brașov, Gărzii Forestiere Brașov, Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Drăcea”, Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt RA, medicul veterinar membru al echipei de intervenție și  reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov.

Conform prevederilor legale în vigoare intervenția asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual prin următoarele metode:

  1. alungare prin diverse mijloace;
  2. tranchilizare și relocare;
  3. extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția imediată se va efectua cu precădere prin metoda alungării sau prin metoda tranchilizării și relocării.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...