Brașovul continuă seria de proiecte derulate în acest an cu orașul înfrățit Nürnberg, prin participarea a opt tineri brașoveni în tabăra ,,Tineri uniți pentru pace”, organizată în luna iulie de municipalitatea germană. La această tabără participă 200 de tineri din Nürnberg și din orașele înfrățite cu acesta.
„Brașovul este înfrățit cu mai multe orașe din Europa și nu numai. Din păcate, aceste relații s-au rezumat în ultima perioadă doar la întâlniri între oficialități, astfel încât multe dintre ele au rămas doar la stadiul de «avem o hotărâre de consiliu de înfrățire și atât». Consider că este nevoie de o resetare a colaborării externe a Brașovului, astfel încât aceste relații să se concretizeze în proiecte comune care să aducă beneficii fiecărei comunități. Deja am început să lucrăm la dezvoltarea unor proiecte concrete, reciproc avantajoase. Numai cu orașul Nürnberg avem deja stabilite, în acest an, cinci sau șase proiecte, deja am avut vizita elevilor de la Colegiul Sigmund Schuckert, iar elevii de la Școala Gimnazială nr. 6 Iacob Mureșianu au realizat un film, la solicitarea primăriei din Nürnberg, pentru a marca 80 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. De asemenea, în luna iulie, 25 de elevi și instructori de la Ansamblul Folcloric <
Perioada de desfășurare a taberei este 8-14 iulie 2025. La aceasta vor participa 200 de tineri din Nürnberg și din orașele înfrățite cu acesta, cum ar fi Brașov, Córdoba, Kavala, Antalya, Shenzhen, Glasgow, Cracovia, Praga, Nisa.
Tabăra înseamnă participarea la ateliere creative, discuții interactive și proiecte practice pe teme importante pentru perioada în care trăim, cum ar fi cultura și democrația. Totodată, participanții vor avea ocazia să afle răspunsuri la întrebări precum: „Cum ne dorim să trăim împreună în viitor?”
Timp de șapte zile, tinerii se vor descoperi reciproc, își vor prezenta orașele și țările și vor discuta despre cultura și problemele globale. Astfel, vom da un nou suflu relațiilor dintre orașele noastre și le vom face și mai puternice.
Cazarea va fi asigurată de municipalitatea din Nürnberg, în corturi dotate cu paturi. De asemenea, tot primăria germană va asigura și toate mesele.
Din Brașov vor participa opt tineri care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au vârsta între 16-25 ani, cu domiciliul în Brașov, sunt cunoscători ai limbii engleze, sunt elevi, studenți sau masteranzi.
Pentru a participa la selecție, cei interesați trebuie să completeze următorul formular, până în data de 25 mai: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxQNtWciCRlv-ZCSNSF0n3tkuYEEtnkjWBsbGN1XawmYpB7g/viewform
Cea de a doua etapă de selecție va consta într-un interviu, derulat în perioada 27 – 29 mai. Cei selectați va trebui ca, până în data de 2 iunie, să își confirme participarea la program.
Brașovul este înfrățit cu orașul Nürnberg, după ce în 2014 Consiliul Local brașovean a luat hotărârea de înfrățire, urmată, în 2023, de hotărârea consiliului local din orașul german.
Începutul relației de colaborare a fost încurajat și susținut de sașii proveniți din România care trăiesc în Nürnberg. Cel mai probabil, așa cum istoricii o arată, colaborarea și influențele dintre cele două orașe pornesc cu sute de ani în urmă, mijlocitori fiind tot sașii, și pot fi observate chiar în stilul arhitectonic similar a două obiective emblematice din cele două orașe – Biserica Neagră din Brașov și Sf. Sebald din Nürnberg. În zilele noastre, colaborarea a prins contur printr-o scrisoare de intenție transmisă în anul 2006 și, ulterior, prin vizitele reciproce efectuate de reprezentanții celor două orașe.
Acest parteneriat s-a concretizat în multe colaborări între cele două orașe, pe mai multe planuri. Din punct de vedere cultural, artiști și ansambluri din Brașov au participat la „Festivalul Românesc de la Nürnberg”, cunoscut sub numele de Rumänien Sommerfest, pentru a prezenta tradițiile din zona noastră. Reprezentanții orașului german au participat la mai multe evenimente organizate de Primăria Municipiului Brașov, cum ar fi: ,,Zilele Brașovului”, ,,Festivalul Orașelor Înfrățite” sau ,,Festivalul Internațional de Carte și Muzică”.
Și pe plan educațional, colaborarea dintre cele două orașe s-a concretizat prin parteneriate între Universitatea Transilvania și Friedrich-Alexander-Universität din Nürnberg, dar și prin colaborarea dintre Colegiului Național ,,Johannes Honterus” cu unități de învățământ similare din orașul german.
Pe lângă investițiile germane din zona Brașovului, Nürnberg a sprijinit venirea la Brașov a unei misiuni economice din Landul Bavaria, la care au luat parte 30 de oameni de afaceri, însoțiți de un reprezentant al Ministerului Economiei din acest land.