Contractul individual de muncă se suspendă, pe perioada concediului medical, ceea ce înseamnă că activitatea profesională a salariatului este întreruptă temporar. În acest interval, angajatul nu poate fi rechemat la muncă și nici concediat. Nici Codul Muncii, nici ordonanța care reglementează concediile medicale nu conțin vreo prevedere care să îi permită angajatorului să solicite revenirea salariatului la locul de muncă cât timp acesta se află în concediu medical.
Concediul medical (CM) este reglementat ca o perioadă de suspendare a contractului individual de muncă (CIM), iar atât Codul Muncii, cât și OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate exclud posibilitatea ca angajatorul să îți solicite prezența la locul de muncă în această perioadă.
În timpul concediului medical, activitatea salariatului este suspendată, iar angajatorul nu are obligația de a plăti drepturi salariale, dar nici nu are dreptul de a solicita prestarea muncii.
Pe durata concediului medical, salariatul nu mai primește salariu, ci o indemnizație de concediu medical. Aceasta nu este plătită direct de stat, ci mai întâi de angajator. În cazul concediilor pentru incapacitate temporară de muncă provocată de boli obișnuite, angajatorul plătește primele cinci zile din fondurile proprii. Abia după această perioadă, sumele aferente zilelor suplimentare pot fi recuperate de la stat, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.