Propunerea primarului George Scripcaru de reglementare a situației juridice a imobilului în care funcționează Spitalul staționar Astra, secție a Spitalului Județean, în sensul trecerii din domeniul public al municipiului în cel al județului, pentru ca această secție să poată beneficia de fonduri nerambursabile necesare reabilitării lui, a trecut astăzi de votul consilierilor locali. În timpul discuțiilor premergătoare aprobării proiectului, care au durat mai bine de o oră și jumătate, primarul George Scripcaru, președintele CJ Adrian Veștea, managerul Spitalului Județean, Emil Mailat, dar și o parte a consilierilor locali și angajați ai spitalului au încercat să convingă consilierii care se opuneau de necesitatea aprobării acestei hotărâri pentru ca Spitalul Astra să poată fi reabilitat.
Dacă în prima fază doar consilierii locali PNL, PSD, AUR, PMP și consilierul local independent Dan Grigorescu au susținut acest proiect, după discuțiile și clarificările din plen, proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
,, Este important că am reușit să ajungem la o concluzie și să ținem cont de toate aspectele care țin de proceduri, de lege și de oportunitate. Important este că am găsit o soluție și că le-am propus colegilor de la USR această variantă, și mi-am însușit punctul lor de vedere, în așa fel încât să fim siguri că acest lucru nu blochează proiectul, ci dă o posibilitate de a identifica finanțare pentru modernizarea acestui spital, Astra. Din punctul meu de vedere, aceeași procedură și același parcurs ar trebui să aibă și Spitalul Tractorul, pentru că este o secție a Spitalului Județean și acolo trebuie refăcute foarte multe lucruri și trebuie investiții. Spitalul Județean și Consiliul Județean vor avea posibilitatea să identifice o sursă de finanțare pentru investiții majore în acest imobil, mă refer la infrastructură, aparatură. Infrastructura este astăzi într-o stare precară și necesită investiții foarte mari, iar noi va trebui să găsim o soluție procedurală. Practic, noi suntem proprietari, dar nu avem spitale sau activități medicale în subordine, iar spitalul județean realizează actul medical, dar nu poate să facă investiții fără o hotărâre din partea noastră”, a explicat primarul George Scripcaru.
Prezent la ședințele de Consiliu Local dar și în comisii, managerul general al Spitalului Județean, Emil Mailat, a explicat de ce este atât de importantă această reglementare pentru a putea realiza investițiile necesare, mai ales că, deși imobilul aparținea municipiului, el era în fapt o secție a Spitalului Județean, ceea ce crea foarte multe blocaje în realizarea investițiilor necesare modernizării lui.
,,Este o clădire veche de peste 50 de ani în care, în ultimii zece ani, nu s-au mai realizat reparații capitale. Din păcate, starea de degradare a clădirii a avansat. Avem saloane blocate din cauza infiltrațiilor care nu pot fi folosite, mai ales pe secția de Interne, unde avem o presiune constantă pentru pacienți. Vrem să ajutăm să ajungem la obținerea autorizației pentru securitate la incendiu, care, iar, nu poate fi obținută fără niște modificări majore ale acestei clădiri. Dorim să asigurăm pacienților noștri și personalului medical condiții normale de lucru și de tratament în această clădire care, din păcate, se deteriorează din ce în ce mai mult. Ne desfășurăm activitatea, dar condițiile nu sunt ceea ce trebuie, iar pacienții sunt primii care simt acest lucru. Lucrăm la acest proiect de mai bine de doi ani de zile. Avem partea de documentație tehnică pregătită cu prima opțiune de finanțare, care o găsim fiabilă și la care vom primi cota de finanțare. Vom începe procedura, cu sprijinul Consiliului Județean, deoarece ei au finanțat aceste lucrări în tot acest timp. Avem o echipă cu experiența necesară, nu e nevoie de multă treabă să găsim o sursă de finanțare din cele patru care sunt propuse de către Ministerul Dezvoltării și cu fonduri europene”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat.
Conform acestei hotărârii adoptate, Consiliul Județean are obligația păstrării activității medicale a acestui imobil, iar în următoarele 36 de luni trebuie să demareze proiectul de reabilitare a clădirii.
Acest proiect a fost prezentat pentru a doua oară în plenul Consiliului Local, după ce în urmă cu două săptămâni, nu a obținut numărul minim de voturi, respectiv 18, pentru a fi aprobat.
Conform primarului George Scripcaru, în perioada următoare municipalitatea va trebui să reglementeze și situația imobilului în care funcționează Spitalul Tractorul, care, de asemenea este dat în folosința gratuită consiliului județean, fiind o secție a Spitalului Județean.
Și în cazul acestei clădiri, nu se pot face investiții atâta timp cât ea nu este în proprietatea Județului Brașov.