Cele mai aglomerate trenuri de călători circulă pe patru rute feroviare din România, toate având ca punct de plecare/sosire Bucureștiul.
Linia de cale ferată Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă a ajuns anul trecut la un trafic de 1,4 milioane de pasageri, în creştere faţă de un milion de pasageri anul anterior şi dublu faţă de anul 2022.
Această rută a devenit astfel a patra cea mai importantă ca trafic, după Bucureşti-Braşov (7 milioane de pasageri), Bucureşti-Constanţa (3 milioane de pasageri) şi Titan Sud-Olteniţa, potrivit datelor de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) obținute de Ziarul Financiar.
Ruta București-Brașov este utilizată tot timpul anului, pentru că face legătura între Capitală și stațiunile de pe Valea Prahovei, plus orașul din centrul țării. Totodată, pe această rută este preferat trenul în locul mașinii personale, pentru că, mai ales în weekend și de sărbători, pe drumul național se formează mari ambuteiaje rutiere.
București-Constanța, Magistrala 800, este utilizată pentru călătoriile cu trenul mai ales în sezonul estival, chiar dacă în paralel cu calea ferată există și autostradă. Pe calea ferată București-Constanța, vedeta rețelei CFR, se circulă cu viteze de până la 160 km/oră și, în general, pe această rută sunt puse în circulație cele mai moderne unități de material rulant ale celor șase operatori de transport feroviar de călători.
Secția 801, utilizată aproape exclusiv de navetiști
Titan Sud-Oltenița este o secție de circulație (801) închiriată de CFR SA către Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă, societate controlată de omul de afaceri Călin Mitică. Pe aici circulă doar trenurile Transferoviar Călători și, datorită cadenței bune (11 perechi pe zi), este intens folosită de navetiștii din comuna Cernica (Ilfov) și din județul Călărași.
În fine, calea ferată de Otopeni este utilizată nu doar de pasagerii aeroportului, ci și de angajații acestuia și de navetiștii din Otopeni și Mogoșoaia. Pe aici circulă atât trenurile CFR Călători, cât și cele ale TFC. ”Estimăm o creştere a traficului de pasageri la peste 1,5 milioane de pasageri anul acesta. Atrage atât traficul local din jurul Bucureştiului, dar şi pasagerii aeroportului. Au fost perioade când pentru a face faţă cererii au fost cuplate şi două trenuri. Planul este să ajungem la curse la fiecare jumătate de oră, în loc de 40 de minute”, a spus Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Datele arată că anul trecut Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, cel mai mare din ţară, a înregistrat 15,9 milioane de pasageri, cel mai mare număr de până acum.