România poate obține anual 2 tone de metale rare doar din… gunoi • Stiri Brasov Biz Brasov

Brasov24Știri5 hours ago7 Views


România poate obține anual 2 tone de metale rare doar din... gunoiRomânia poate obține anual 2 tone de metale rare doar din... gunoi

România are oportunitatea de a obține anual 2 tone de metale rare numai prin reciclarea echipamentelor electrice și electronice uzate, arată Asociația Environ într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei Pământului. Obținerea metalelor rare este una dintre cele mai mari provocări pe plan mondial, în condițiile în care acestea au devenit indispensabile în ultimii ani într-o gamă largă de tehnologii și aplicații moderne, datorită proprietăților lor electronice, magnetice și optice unice. Nu mai devreme decât la mijlocul lunii aprilie, Parlamentul European a adoptat un Regulament cu prevederi clare care vizează reciclarea deșeurilor electrice astfel încât să se asigure în acest fel cel puțin 25% din consumul anual de materii prime strategice al UE.

O sursă alternativă pentru metalele rare

Raportat la cantitatea de deșeuri de echipamente electrice și electronice care ar trebui colectată și reciclată în România, calculul făcut de Asociația Environ arată că o tonă de telefoane mobile reciclate ar putea genera anual 3,3 kg de metale rare. Totodată, două tone de monitoare ar putea genera 1,2 kg de metale rare, iar dintr-o tonă de lămpile fluorescente s-ar putea obține 1 kg de metale rare. În total, prin reciclarea DEEE, România ar putea recupera anual două tone de metale rare, potrivit estimărilor Asociației.

Deșeurile electronice, în care putem regăsi aproape întreg tabelul lui Mendeleev, au un potențial semnificativ de a deveni o sursă alternativă de metale rare, reducând totodată dependența de mineritul primar și impactul asociat asupra mediului. În același timp, o reciclare inteligentă ar contribui la economia circulară prin minimizarea eliminării deșeurilor, conservarea resurselor naturale și promovarea dezvoltării durabile”, a declarat Roxana Puia, director de comunicare al Asociației ENVIRON.

Ce metale rare se află în cele mai răspândite echipamente electronice

Cele mai importante cantități de metale rare se găsesc în echipamente electrice și electronice precum lămpi fluorescente, computere, telefoane mobile, televizoare și camere video. În vreme ce hard disk-urile și lămpile fluorescente conțin cele mai mari concentrații de metale rare, în special neodim (Nd), disprosiu (Dy), ytriu Y) și europiu (Eu), smartphone-urile și computerele conțin cea mai mare varietate mare de metale rare. 

LĂMPILE FLUORESCENTE utilizează fosfor bogat în ytriu și europiu, ceea ce le face să fie deșeurile electronice cu cea mai mare concentrație de metale rare, de până la 20.000 ppm (părți per milion), adică 2%. Pe lângă ytriu și europium, se pot extrage de aici cantități semnificative de ceriu, terbiu și lantan.

HDD. Orice hard disc conține magneți NdFeB, care sunt o sursă principală de neodim și disprosiu,  care ajung la concentrații de până la 15.000 ppm, adică 1,5%. Alături de aceste metale rare, într-un HDD există o cantitate importantă de praseodim.

SMARTPHONE. Telefoanele mobile inteligente conțin adesea, în magneți, cantități importante de disprosiu, terbiu și neodim, în concentrații de până la 1.000 ppm (0,1%). De asemenea, în ecrane, difuzoare sau sisteme pentru vibrații, se află și lantan, ceriu, praseodim, samariu, europiu, gadoliniu și ytriu, ceea ce face ca smartphone-urile reciclate să fie echipamentele electronice cu cea mai mare varietate de metale rare dintre DEEE uzuale.

COMPUTERE. Din plăcile cu circuite imprimate, hard disc-urile și difuzoarele aflate într-un computer se pot extrage aceleași categorii de metale rare ca în cazul telefoanelor mobile, lantan, ceriu, praseodim, neodim, samariu, europiu, gadoliniu, terbiu, disprosiu și ytriu, aflate în proporții de 1.000 ppm (0,1%).

TELEVIZOARELE utilizează cantități importante de metale rare în componentele lor de afișare, cum ar fi fosforii din tuburile catodice și LED-urile din ecranele moderne. Găsim aici, de asemenea, o varietate mare de metale rare, precum ytriu, europiu și terbiu, care ajung la concentrații de până la 100 ppm, adică 0,01%.

CAMERE VIDEO. O altă categorie de deșeuri electronice bogată în metale rare sunt camerele video, în care ecranele și difuzoarele cărora există ytriu, europiu și terbiu în proporție de până la 100 ppm, adică 0,01%. 

Deși nu există o estimare oficială publică a rezervelor totale de metale rare ale României, avem un ordin de mărime: țara noastră a importat în urmă cu doi ani 557 de kilograme de scandiu și ytriu.

În același timp, România a fost inclusă în lista proiectelor strategice ale Uniunii Europene pentru extracția de materii prime critice, întrucât deține resurse geologice semnificative pentru mangan (18 milioane de tone de minereu distribuite în mai multe zăcăminte importante), magneziu, grafit și cupru.

În prezent, doar 1% din cererea de metale rare este acoperită din reciclarea deșeurilor electrice. Cu excepția litiului (Li) și a germaniului (Ge), mai multe materii prime critice – în special pământurile rare – sunt dificil de recuperat din deșeurile electronice.





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...