România – cel mai mare preț la energie din UE / Care e cea mai bună metodă pentru flexibilitatea sistemului

Brasov24ȘtiriYesterday9 Views


România – cel mai mare preț la energie din UE. Asta a constatat Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) pentru perioada iulie – septembrie 2024. În intervalul amintit, prețul mediu pentru ziua următoare a fost în România de 349 euro/MWh. Comparativ, Bulgaria a avut 338 euro/MWh, Ungaria – 333 euro/MWh, în timp ce Spania a avut 89 euro/ MWh, Franța – 87 euro/MWh,  Germania – 139 euro/MWh, Polonia – 213 euro/MWh, Cehia – 144 euro/MWh, iar țările din nordul Europei, între 15 euro/MWh și 50 euro/MWh.

România – cel mai mare preț la energie din UE

„Continuarea integrării pieței și a flexibilității va ajuta la prevenirea fragmentării, așa cum s-a întâmplat în vara lui 2024. Raportul analizează cum să ridice cele mai presante bariere pentru distribuirea resurselor energetice, cum ar fi răspunsul la cerere, stocarea energiei și distribuirea energiei în UE. Flexibilitatea, care este capacitatea unui sistem electric de a se adapta la variabilitatea modelelor de generare și consum și la disponibilitatea rețelei, în intervalele de timp relevante ale pieței, reprezintă o componentă crucială a tranziției energetice a UE”, se arată în raportul ACER, citat de Național.ro.

Instituția susține că reducerea volatilității prețurilor în UE se poate face doar crescând capacitatea de răspuns a sistemului energetic, pentru a adapta mai bine sursele de energie regenerabilă și a mări rezistența generală a sistemului.

România – cel mai mare preț la energie din UE

ACER consideră că cea mai bună metodă pentru flexibilitatea sistemului este răspunsul la cerere, adică să consumi atunci când produc regenerabilele. Metoda, susține ACER, ar aduce beneficii consumatorilor prin reducerea volatilității prețurilor și îmbunătățirea rezistenței rețelei.

„În plus, consumatorii care contribuie activ la răspunsul la cerere pot avea facturi mai reduse la electricitate. Consumatorii pot beneficia de oferirea de flexibilitate prin ajustarea comportamentului ca răspuns la stimulentele de preț și la condițiile rețelei. Contractele flexibile cu semnale de preț diferențiate scad facturile totale de electricitate ale consumatorilor”, s-a mai menționat în raportul ACER.

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Google Ads Whatsapp Channel





Source link

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...